Startpagina Actueel

Phytofar betreurt verbod op synthetische onkruidbestrijders voor niet-professionelen

Vandaag heeft de federale regering een koninklijk besluit gepubliceerd dat synthetische onkruidbestrijders voor niet-professioneel gebruik verbiedt. Dat wil zeggen dat je in België geen onkruidbestrijders meer zal mogen kopen en gebruiken die "synthetisch" of "niet van natuurlijke oorsprong" zijn.

Leestijd : 2 min

Het gaat onder meer over onkruidbestrijders voor je gazon, meststoffen met onkruidverdelgers, en onkruidverdelgers met glyfosaat (waarvan het gebruik al verboden was in de verschillende regio’s). Alleen professionele tuinaannemers zullen deze producten dan nog kunnen kopen en in jouw tuin gebruiken. Phytofar betreurt deze eenzijdige en discriminerende beslissing, die indruist tegen het Europees recht en die de coherentie van het toelatingssysteem van producten in België in het gedrang brengt. Phytofar keurt ook het gebrek aan communicatie en overleg met de betrokken sectoren af.

Peter Jaeken, secretaris-generaal van Phytofar, beklemtoont: "Via de media hebben wij vernomen dat heel wat producten in volle seizoen uit de handel worden genomen. Deze producten voldoen op alle punten aan de hoge eisen die door België worden opgelegd. Sommige van deze producten hebben recent nog een toelating gekregen. Er is geen enkele wetenschappelijke reden waarom er een verschil zou gemaakt worden tussen synthetische producten (waarvan de moleculen in een labo gemaakt zijn) en producten van natuurlijke oorsprong. Niet de oorsprong, maar wel de werking en het risico voor mens en milieu moeten bepalen of een product al dan niet toegelaten wordt!"

Sinds 2012 zet België sterk in op de bescherming van de niet-professionele gebruikers van gewasbeschermingsmiddelen: er is een specifiek toelatingssysteem voor niet-professionele producten, bij de blootstelling wordt rekening gehouden met een veronderstelde beperkte kennis en de lichte uitrusting van gebruikers, er zijn de kleinere verpakkingen, er is de verplichte aanwezigheid van gecertificeerde adviseurs in tuincentra en de oprichting van een callcenter (bel gratis 0800/62.604): allemaal maatregelen die zorgen voor een zeer goede bescherming van de tuiniers.

Het nu van de markt halen van tientallen producten, zonder enige analyse van de risico’s, zal niet bijdragen tot meer veiligheid voor de gebruikers. Integendeel: door het gebrek aan doeltreffende oplossingen nemen mensen hun toevlucht tot het internet, bereiden ze hun eigen producten door verschillende stoffen te mengen of ze gebruiken producten die nooit als gewasbeschermingsmiddel gebruikt mogen worden! Dat kan leiden tot gevaarlijke situaties voor gezondheid en milieu.

De overheid haalt aan dat de beslissing om de producten uit de Belgische markt te halen, genomen wordt vanuit het voorzorgsprincipe en voor de volksgezondheid. Dat klopt niet, want het voorzorgsprincipe en de gezondheid worden al in acht genomen tijdens de lange en strikte toelatingsprocedure. Alle producten zijn, bij correct gebruik, veilig voor de tuiniers. Het zijn dus ongegronde politieke beslissingen, die zorgen voor een onstabiel klimaat en het onmogelijk maken om in ons land investeringen te doen. Ga dus gerust nog voor het einde van het jaar uw onkruidbestrijder halen.

Phytofar

Lees ook in Actueel

Europese melkveehouders tevreden, maar verwachten meer

Melkvee De voorstellen die de Europese Commissie recent gedaan heeft naar aanleiding van de boerenprotesten, zijn een eerste stap in de goede richting. Dat zegt Kjartan Poulsen, voorzitter van de European Milk Board (EMB), de koepelorganisatie van Europese melkveehouders.
Meer artikelen bekijken