Startpagina Akkerbouw

Landbouwomzet daalt over bijna hele linie; rendabiliteit onder druk

Boerenbond verwacht dat de omzet van de Vlaamse land- en tuinbouw in 2018 uitkomt op €5,2 miljard. Daarmee komt de omzet 6% onder het niveau van 2017 en 5% onder het vijfjarige gemiddelde (2013-2017). Opvallend is dat de rentabiliteit in nagenoeg alle sectoren krimpt. Boerenbond stelt dan ook dat de prijs die de boer ontvangt voor zijn producten te laag is, en bovendien onderhevig aan sterke schommelingen.

In het donderdag verschenen rapport ‘Jaarresultaten land- en tuinbouw 2018’ evalueert Boerenbond het productiejaar en maakt het een raming van de jaarresultaten. De omzet daalt volgens de raming in zowel de plantaardige (- 5,8%) als in de dierlijke sectoren (- 5,7%). De directe kosten voor boeren stijgen met 2% in 2018. De grootste kostenposten voor de boer zijn veevoeders (+9%) en energie (+3,5%). De rentabiliteit krimpt in nagenoeg alle sectoren, met bijzonder afgetekende verslechtering voor de vleesveesector. Het gestaag dalen van het verbruik van vers rundsvlees - 20 % in de...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Akkerbouw

Doordacht maaibeheer: waar let ik op?

Akkerbouw Er zijn dit jaar grote verschillen in grasstand waar te nemen tussen verschillende percelen. Dat is niet verwonderlijk, gezien de grote verschillen in beheer, waartoe we gedwongen werden door deze zeer natte winter en door de natte voorjaarsperiode.
Meer artikelen bekijken