Startpagina Economie

Bodemscan moet betere peren uit het Hageland opleveren

Een bodemscanner moet betere peren uit het Hageland opleveren. De telers krijgen door de nieuwe technologie meer zicht op de toestand van hun bodem. Dat meldt de provincie Vlaams-Brabant donderdag.

Leestijd : 1 min

De provincie Vlaams-Brabant ontwikkelde samen met de Boerenbond, de Bodemkundige Dienst van België en het Vlaams Centrum voor Bewaring van Tuinbouwproducten een project om meer kennis te verwerven over de bodem en de kwaliteit van de peren in het Hageland. De bodemscanner brengt de zuurtegraad, het gehalte aan organische stoffen en de geleidbaarheid van de fruitpercelen in kaart.

Zo kunnen de telers nauwkeuriger bemesten of bekalken. De scanner trekt ondiepe sleuven in de percelen en verzamelt een heleboel parameters. Met die gegevens kunnen de telers peren van een nog betere en meer constante kwaliteit produceren. Van het Vlaamse hardfruit wordt 25 procent in Vlaams-Brabant geproduceerd. In het Hageland zijn peren daar een belangrijk onderdeel van. Het grote verschil tussen de perentelers in het Hageland (Vlaams-Brabant) en Haspengouw (Limburg) is de grond die ze moeten bewerken. "De bodem in het Hageland kent meer variatie, waardoor de vruchten meer van kwaliteit verschillen. Door de scans wordt dit euvel weggewerkt en verkeert de bodem altijd in topconditie", zegt Monique Swinnen (CD&V), gedeputeerde voor Land- en Tuinbouw.

BELGA

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken