Startpagina Akkerbouw

“Behandeld zaaigoed is een vooruitgang, maar bijen hebben er weinig aan”

Zaaigoed bestaat in alle kleuren. Maïs kan blauw of roze zijn, bietenzaad groen. De kleuren waarschuwen dat de zaden niet geschikt zijn voor consumptie. Er zit een coating rond van voedingsstoffen, schimmel- en insectwerende producten. Tijdens het zaaien kunnen stukjes van de laag afbreken die giftig stof veroorzaken. De KU Leuven zoekt naar oplossingen.

Stofdrift, landbouwers kennen het fenomeen. Milieu-activisten ook. Stofdrift is één van de oorzaken van bijensterfte. Door wrijving in de landbouwmachines komen er kleine partikels van de zaadcoating vrij. Onder meer om die reden heeft Europa onlangs het gebruik van neonicotinoïden in het veld verboden.

Professor Bart Nicolaï: “Behandeld zaaigoed is een enorme vooruitgang ten opzichte van sproeien, maar daar hebben bijen natuurlijk weinig aan. Dat weten zaadproducenten ook. Daarom zijn ze bijzonder...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Akkerbouw

Bruine roest breidt uit in wintertarwe

Granen Waarnemingen in graanpercelen tonen een zekere uitbreiding van bruine roest, zo meldt het Landbouwcentrum Granen Vlaanderen (LCG). Septoria blijft uiteraard aanwezig en zal door het buiige weer verder moeten opgevolgd worden. Ook de gevoelige variëteiten voor gele roest moeten in het oog worden gehouden.
Meer artikelen bekijken