Startpagina Akkerbouw

Terug een stabiel vlasareaal en goede prijzen

De vlasuitzaai voor België in 2018 zat terug op het niveau van 2016 met ongeveer 15.500 ha.

Leestijd : 1 min

Voor de 3 klassieke vlaslanden samen (BE/NE/FR) zitten we op een totaal areaal van 123.000 ha (een stijging t.o.v. 2017 met 4,9%). Als we dit vergelijken met bvb. het gecumuleerde

areaal van de groeite 2013 (70.300 ha), dan zien we dat we toch niet zo ver van de verdubbeling landen die op het congres in Boedapest (2014) werd voorspeld.

De groeite 2018 biedt zich redelijk aan: strovlas-rendementen van 6 ton/ha gemiddeld lijken ongeveer de “norm”. Op de lange-vezel inhoud is het nog wat wachten tot de eerste partijen gezwingeld zijn, voor de vezelkwaliteit laat zich ook het beste vermoeden.

Het ziet ernaar uit dat er relatief misschien iets minder klodden zullen zijn, maar dit moet verder bevestigd worden door de feiten.

Door de hoge mondiale vraag en zéér lage stocks zijn de huidige prijzen voor lange vezels méér dan goed te noemen. De nieuwe groeite is dringend nodig om de sterke marktvraag te kunnen blijven voldoen met een goede gemiddelde kwaliteit.

Bij de korte vezels zijn de prijzen terug naar een behoorlijk niveau gestegen (echter niet exceptioneel). De stocksituatie is hier iets minder acuut dan bij de lange vezels.

Naar ABV

Lees ook in Akkerbouw

Insecten, duiven en bemesting opvolgen

Granen Medewerkers van het Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant zijn opnieuw begonnen met koolzaadpercelen op te volgen en geven hierbij hun eerste adviezen mee. Het LCG volgde dan weer de bladluisdruk in granen op.
Meer artikelen bekijken