Startpagina Economie

België wil studie naar impact handelsakkoorden op Europese landbouw

Verscheidene lidstaten van de Europese Unie hebben vrijdag tijdens een informeel handelsoverleg in Innsbruck aangedrongen op een studie naar de impact van de opeenvolgende vrijhandelsakkoorden, met name op de landbouwsector. De Europese Commissie presenteert "zeer binnenkort" een rapport, meldt minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders.

Leestijd : 2 min

"We hebben Ceta (met Canada, nvdr) gedaan, we hebben een verdrag ondertekend met Japan, we onderhandelen met Mercosur en andere partners. We willen weten wat de cumulatieve impact is, op de Europese markt, maar ook op de toegang van Europese producten tot deze markten", lichtte Reynders Het nakende rapport moet volgens de MR-vicepremier transparantie in het debat brengen.

"En dan zien we wel, dan maakt iedereen zijn keuze". België is alvast vragende partij voor een debat. Reynders, die naar eigen zeggen steun krijgt van Frankrijk, Italië en enkele Oost-Europese landen, wees erop dat de landbouwsector, zeker na de droogte van de voorbije maanden, beducht is voor nieuwe handelsakkoorden. De Belgische regering sprak de voorbije maanden ook al meermaals haar ongerustheid uit over de impact van een verdrag met Mercosur, onder meer wat de import van rundvlees en suiker betreft.

De Europese Commissie praat al jaren met de vier stichtende landen van Mercosur (Brazilië, Argentinië, Uruguay en Paraguay) over een vrijhandelsverdrag. Na een pauze van vier jaar zijn de gesprekken in 2016 opnieuw gelanceerd, maar een resultaat is er nog niet. Bovendien worden de onderhandelingen bemoeilijkt door de crisis in Argentinië en de presidentsverkiezingen in Brazilië. Jair Bolsonaro, door zijn rivalen "de Amerikaanse Trump" genoemd, begint er zondag als favoriet aan de eerste ronde.

Belga

Lees ook in Economie

Dalende melkpoedermarkt door zwakke mondiale vraag

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 7 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan in dalende lijn, de voorraden zijn zowel in Europa als in de VS laag door een lagere productie.
Meer artikelen bekijken