Startpagina Akkerbouw

Aardappelopbrengst blijft duidelijk achter

Het Interprovinciaal Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA) nam begin deze maand voor de laatste keer stalen op diverse praktijkpercelen met aardappelen voor de bepaling van de groeicurve.

Leestijd : 3 min

PCA-medewerkster Veerle De Blauwer volgt in het kader van het Landbouwcentrum Aardappelen (LCA) de groeicurve op voor enkele rassen. Eerder deze week communiceerde ze volgdende vaststellingen.

Fontane

Voor het ras Fontane wordt vastgesteld dat er sinds de vorige rooiing midden september amper iets is bijgekomen qua opbrengst. Het PCA meldt dan ook haast met droefheid dat we het groeiseizoen van 2018 eindigen met een historisch lage bruto-opbrengst van 41 ton/ha. Opgemerkt moet worden dat dit het gemiddelde is van 27 bemonsterde Belgische percelen. Zoals het PCA ook al het hele seizoen zegt, zijn er grote verschillen tussen percelen en regio’s. De sortering valt duidelijk fijner uit met 33% minder grove knollen dan het tienjarig gemiddelde.

In Vlaanderen ligt de gemiddelde bruto-opbrengst op 44 ton/ha en in Wallonië op 36 ton/ha. Binnen deze gemiddelden zijn er voor Vlaanderen uitlopers van 14 tot 64 ton/ha en voor Wallonië van 23 tot 53 ton/ha. In Wallonië blijkt de opbrengst Fontane gemiddeld meer achter te blijven. De helft van de bemonsterde percelen zat in een opbrengstvork van 30 tot 50 ton/ha.

Verder geven we mee dat het tienjarig gemiddelde voor de eindopbrengst op 55 ton/ha ligt na ongeveer 150 groeidagen. De huidige bruto-opbrengst van 41 ton ligt dus 26% lager dan het tienjarig gemiddelde.

Het PCA noteert dit seizoen de laagste opbrengst sinds ze in 2008 begonnen zijn met de bemonstering van Fontane. Andere jaren met lage opbrengsten werd toch nog 46 à 47 ton/ha gehaald. Op kwalitatief vlak valt het nog mee met de Fontane-opbrengst: frietkleur is uitstekend zonder suikertoppen en amper heterogene frieten.

Bintje

Bij de opvolging van de percelen met Bintje wordt bemerkt dat de loofdoding hier vroeger was in vergelijking met Fontane. Bintje was over het algemeen ook verder afgerijpt op moment van loofdoding. Sommige percelen lagen zelfs dood van nature. Bij Fontane ligt de gemiddelde loofdodingsdatum rond 22 september, waar er dit jaar pas begonnen werd met loofdoden rond deze datum.

Het PCA rekende uit dat de bruto-opbrengst van de 18 opgevolgde praktijkpercelen Bintje strandt op 37 ton/ha met een spreiding tussen 24 en 54 ton/ha. Dit jaar zitten we gemiddeld 27% onder het tienjarig gemiddelde van Bintje dat een eindopbrengst kent van 50 ton/ha. Tussen Vlaanderen en Wallonië zit 9 ton verschil op de bruto-opbrengst.

Met de kwaliteit van Bintje is het minder goed gesteld, het onderwatergewicht is laag door het haast algemeen optreden van doorwas. De voorbije weken nam het aandeel drijvers sterk toe. Primaire knollen drijven doordat ze worden leeggezogen door secundaire knollen. Tussen midden september en nu is het aantal drijvers merkelijk toegenomen. Dit kan een probleem vormen in de bewaring.

Als gevolg van de mindere kwaliteit, valt ook de frietkwaliteit tegen bij Bintje.

Challenger

Bij het ras Challenger is het opvallend dat voor sommige percelen de loofdoding maar laat is aangevat. Enkele velden zullen ook groen gerooid worden.

Van de acht opgevolgde praktijkpercelen Challenger lag de bruto-opbrengst begin deze maand gemiddeld op 43 ton/ha. De voorbije jaren werd er nog een opbrengst gehaald van 54 ton/ha.

De frietkwaliteit is op bijna elk gemonitord veld achteruit gegaan, maar de bakindex blijft wel uitstekend.

Innovator

In Wallonië werden voor de tweede keer dit seizoen stalen genomen op zes praktijkpercelen Innovator. De totale bruto-opbrengst blijft er zeer laag met een gemiddelde van 37 ton/ha en een opbrengstspreiding van 27 tot 42 ton/ha. Het gemiddelde van de voorbije acht jaar ligt op 53 ton/ha. Dit betekent dat de opbrengst dit jaar maar liefst 30% lager ligt.

Veerle De Blauwer berekende dat in de bemonsterde partijen Challenger slechts 28 ton/ha in de grove sortering zit. De voorbije acht jaar lag dit op gemiddeld 46 ton/ha. De onderwatergewichten liggen overwegend hoog en alle stalen vertoonden een zeer goede frietkwaliteit.

Het PCA raadt in haar berichtgeving tot slot nog aan om voldoende aandacht te hebben aan de ventilatie gedurende de eerste dagen na oogst. verder luidt het advies om de aardappelen op temperatuur en eventueel rot te controleren.

Zoutbad

Het PCA kan helpen via een zoutbad om het onderwatergewicht en het aantal drijvers te bepalen en levert vervolgens advies. Echter kan de aardappelteler ook zelf een zoutbad bouwen. 600 gram zout oplossen in 10 liter water zorgt voor een zoutbad met dichtheid 1,04 kg/l. De zoutdosering verhogen tot 900 gram zout zorgt voor een zoutbad met een dichtheid van 1,06 kg/l. Bij deze dichtheid bepaalt de industrie het aandeel drijvers en de tarra.

Naar VDB-PCA

Lees ook in Akkerbouw

Insecten, duiven en bemesting opvolgen

Granen Medewerkers van het Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant zijn opnieuw begonnen met koolzaadpercelen op te volgen en geven hierbij hun eerste adviezen mee. Het LCG volgde dan weer de bladluisdruk in granen op.
Meer artikelen bekijken