Startpagina Actueel

Boerenbond pleit voor behoud provincies

Het provinciaal bestuursniveau is voor de landbouw en breder nog het platteland een ‘onmisbare schakel tussen het gemeentelijk beleidsniveau en het Vlaamse en federale niveau’. Dat stelt voorzitter Sonja De Becker van Boerenbond in haar wekelijkse commentaar in ledenblad Boer & Tuinder.

Leestijd : 2 min

“Besef dat je met je stem van zondag ook een stem uitbrengt over het voortbestaan van het provinciaal beleidsniveau”, schrijft De Becker Onder meer N-VA en Open Vld pleitten al voor afschaffing van de provinciale bestuurslaag, terwijl CD&V juist voor sterkere provincies pleit. Boerenbond en CD&V hebben van oudsher vrij nauwe banden.

De Becker zelf noemt geen partijnamen, maar stelt wel vast dat de partijen die voor afschaffing van de provincie gaan, kopstukken wel op de provincielijsten zetten. De rol van provincies is sinds de laatste politieke hervorming alvast sterk gewijzigd. De persoonsgebonden materies welzijn en cultuur liggen niet meer bij de provincies, die nu vooral bevoegd is voor grondgebonden materies.

De Becker somt een aantal redenen op waarom provincies volgens haar zo belangrijk zijn. Provincies zorgen via de vergunningverlening voor rechtszekerheid voor de bedrijven, aldus De Becker, maar stimuleren ook vernieuwing en innovatie in de sector via bijvoorbeeld de praktijkcentra.

Ze merkt ook op dat provincies ook verantwoordelijk zijn voor de nodige imago-initiatieven en ondersteunen toenemend kleinere gemeenten op vlakken waarvoor die onvoldoende uitgerust zijn. Daarnaast worden provincies steeds vaker ingeschakeld bij urgente problemen, of wanneer andere instanties het niet meer zien zitten.

Daarbij haalt De Becker het voorbeeld van de droogte in de voorbije maanden aan. Ook de recente opdracht vanuit Vlaanderen aan een aantal gouverneurs om betere afspraken te maken rond het beheersen van de everzwijnenpopulatie is volgens haar een goed voorbeeld.

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken