Startpagina Mechanisatie

Plannen maken en problemen oplossen

In 2018 vormden de uitgestrekte polders van het West-Vlaamse Oudenburg het decor van het Belgisch Kampioenschap Ploegen. De zaterdag moest de wedstrijd worden afgelast omdat de regen het ploegen onmogelijk maakte. Zondag scheen de zon op de zware polderklei en gingen Niels Marien (wentelploegen), Tom Smits (rondgaand ploegen) en Cedric Devestele (recht ploegen) met de prijzen lopen.

Leestijd : 4 min

I n het jaar 2018 is het de beurt aan de provincie West-Vlaanderen om het Belgisch kampioenschap ploegen in te richten. En omdat het Belgisch Ploegcomité (BPC) de hele organisatie zelf in handen neemt, beginnen de beide provinciale verantwoordelijken tijdig de zoektocht. Een gezellige verblijfsplaats voor het ganse weekend vinden ze snel. In een authentieke hoeve en een dichtbij gelegen B&B, beiden in Koekelare, genieten de ploegers en de BPC-leden van het halfpension.

Maar een geschikt ploegterrein vinden, brengt heel wat meer kopzorgen mee. September is de traditionele ploegmaand maar helaas ook de deadline voor de groenbemesting. Uiteindelijk blijkt de voorzitter van de Landelijke Gilde in Oudenburg twee uitgestrekte tarwestoppelvelden rond zijn hoeve beschikbaar te hebben.

Daarbovenop is de Landelijke Gilde bereid om samen te werken qua catering en nevenactiviteiten. De leden van de BPC zien het evenement enthousiast tegemoet! Tot…de week vooraf de Afrikaanse varkenspest de kop opsteekt. De boer heeft fokzeugen op zijn bedrijf en is terecht bezorgd. Navragen bij de hogere instanties geeft ons op uiteindelijk groen licht.

Ploegers uit heel Vlaanderen

Na de provinciale selecties in de drie disciplines wedstrijdploegen, schrijven zich 16 wentelploegers, 7 rondgaande ploegers en 3 rechtploegers in. Met eigen materiaal komen ze op vrijdag naar de uitgestrekte polders in Oudenburg, vlakbij Oostende. Een eerste oefendag zorgt al meteen voor de confrontatie met de zware polderklei, die ook nog eens vrij droog en taai is. Ploegers uit de zandige streken ervaren de problemen als moeilijk.

Op vrijdagavond krijgen allen uitleg over de nieuwe jurystaten, die gebaseerd zijn op het WK. Ook horen ze waar ze bijzondere aandacht moeten voor hebben. Twee ervaren oud-wereldploegers verduidelijken alles met een overzichtelijke presentatie met foto’s van hoe het wel en niet moet. We sluiten de avond af met sfeervolle beelden die herinneren aan het voorbije WK in Kenia, november- december 2017.

Het weer bang afwachten

Op zaterdag is elke ploeger druk in de weer om op het oefenveld één en ander uit te proberen, af te stellen, wat bij te schroeven, gegevens te noteren…kortom zich optimaal voor te bereiden op de wedstrijd. Ze worden daarbij geholpen door -leden van het BPC en de jury, allen oud-wereldploegers. Maar eveneens wordt de buienradar regelmatig gecheckt. Want langzaam aan komt regen over de polders. En de voorspellingen beloven niets goeds!

Ploegen ja of neen?

Op zondagmorgen slaat de twijfel toe, de pluviometer toont al 8l en de wolken hangen onheilspellend boven ons. Ploegen of niet? Na overleg met de terreineigenaar komt dan toch het startsein. Donald ziet de passie en de gedrevenheid van alle ploegers en voelt dat het spijtig zou zijn de wedstrijd niet te laten doorgaan. De openingsvoren worden getrokken en na afloop zie je de ploegers hun ervaring delen: tractor slipt weg, ik kan niet recht rijden, het is niet te doen… de jury beslist in de gietende regen, te stoppen. Na zo’n droge zomer... net die zondag wordt de vette klei een slipterrein.

Gelukkig kunnen de honderden bezoekers die ingeschreven zijn voor de barbecue, terecht in de grote loods. De kinderen voelen zich de koning te rijk op het stro-springkasteel achteraan, de volwassenen laten het niet aan hun hart komen… gezellige babbels en veel begrip vullen de tijd. BPC beslist de wedstrijd te verplaatsen naar de volgende zondag.

Zondag schijnt de zon!

Twintig ploegers zijn gedreven om hun wedstrijdveldje verder af te maken. De jury controleert de opening en de deels geploegde aanstorting en beslist hier wat mild te zijn door de omstandigheden. Voor sommige ploegers duiken nu de grondproblemen op. Enkele jaren geleden wordt hier ruilverkaveling toegepast en wordt wat goede grond afgeschraapt. Verschillende grondsoorten in één perceel brengt mee dat door breed en smal trekken van de ploeg, strak recht rijden niet simpel is. Sommigen hebben zware klei, anderen ploegen lichtere grond. De factor geluk speelt een beetje mee en de ervaren ploeger doet het nog niet zo slecht, wat een pluspunt is voor het publiek.

Vier jurygroepjes beoordelen het werk langs beide kanten en als de vrachtwagens al weer geladen zijn en de streekbiertjes de dorst gelest hebben, is de uitslag bekend.

De wisseltrofee Marinus Schoonen (oud-wereldkampioen en oud-coach van de Belgische ploegers in het buitenland) gaat bij de wentelploegers terug mee met Niels Marien uit Geel. Tom Smits uit Sint-Katelijne-Waver ontvangt als rondgaande ploeger na vier jaar deze trofee opnieuw. Omdat Niels dit jaar WK ploegde in Duitsland, moet hij een jaar overslaan en daardoor is Tor Broeckx uit Dessel als 2de bij de wentelpoegers geselecteerd voor het WK in Amerika dat zal plaatsvinden op 30 en 31 augustus 2019.

Tom mag als rondgaande ploeger mee naar de wereldkampioenschappen. Voor de Europese wedstrijd in Republiek Ierland op 30 en 31 maart 2019 mogen Jos Creve uit Wachtebeke als 4de en Wouter Spoelders uit Nieuwenrode als 3de hun kans wagen. Eveneens mag de 2de bij de rondgaande ploegers, Marnix Stockman uit Assenede, deelnemen in Ierland. We wensen allen proficiat en veel succes in het buitenland! Voor de volledige uitslag en meer foto’s zie de website www.belgischploegcomite.be

Anne-Marie Claeys, secretaris BPC

Lees ook in Mechanisatie

Meer artikelen bekijken