Startpagina Akkerbouw

Sojaburgers van Belgische biologische soja

Colruyt verkoopt in samenwerking met boer Simon Colembie uit Kruishoutem sojaproducten met lokaal geteelde, biologische soja. De oogst van één hectare (2,5 ton sojabonen) zal in de eerste helft van volgend jaar in de rekken komen te liggen bij Bio-Planet onder de vorm van sojaburgers en sojaspreads. Onderzoeksinstellingen ILVO en Inagro nemen het onderzoek naar de teelt voor hun rekening.

Leestijd : 2 min

Van het veld tot in de supermarkt zal de biologische soja van boer Colembie een heel kort traject doorlopen. Na de oogst in Kruishoutem gaan de ruim 2,5 ton sojabonen naar La vie est belle, een producent van vegetarische specialiteiten in Brugge. Zij verwerken ze tot twee sojaburgers en twee sojaspreads.

Colruyt investeerde de afgelopen vier jaar al in een onderzoeksproject waarbij de haalbaarheid van lokale, Belgische sojateelt centraal stond.

Uitdagingen van Belgische sojateelt

Landbouwer Simon Colembie, La vie est belle en Colruyt Group konden rekenen op de steun van ILVO en Inagro. Zij onderzoeken al enkele jaren of Belgische sojateelt potentieel heeft.

Volgens Johan Van Waes, wetenschappelijk directeur bij ILVO, is het potentieel er zeker: “Belgische soja is nog een leerproces. Het is zoeken en ontdekken wat werkt. Welke sojarassen groeien hier het best? Wanneer zaai je? Wanneer oogst je? Wat is het effect van stikstof-oxiderende bacteriën? Daarom hebben ook wij 1 hectare ingezaaid met 2 verschillende sojarassen. Zo willen we onderzoeken welk effect de verschillende voorvruchten en bodembewerkingen hebben op de soja-opbrengst. We leren hier uiteraard veel uit en delen die kennis graag met (toekomstige) sojaboeren.”

Ook Inagro volgt de Belgische sojateelt op de voet. “De sojaplanten hebben het bijzonder goed gedaan de afgelopen warme, droge zomer. Dit opent volgens ons zeker toekomstperspectieven”, zegt Bram Vervisch, onderzoeker sojateelt bij Inagro.

Duurzamer, lokaal product

Naast soja teelt bioboer Simon Colembie ook tarwe, spelt, aardappelen, sperziebonen, korrelmais, grasklaver en voederbieten. “Ik was meteen gewonnen voor Belgische soja omdat ik zo een extra gewas in de rotatie heb. Dat komt niet alleen mijn inkomsten ten goede, maar ook de bodemkwaliteit.” Soja haalt stikstof uit de lucht, en maakt de bodem zo net rijker; boeren moeten minder bemesten.

Een ander voordeel van Belgische, lokale teelt, is dat er minder nood is aan soja uit Noord- en Zuid-Amerika. Dat betekent dus ook minder transport en bijgevolg een duurzamer product. Dat was voor producent La vie est belle een doorslaggevend argument. “Ondanks ons ruim veggie-assortiment hadden we bewust nog geen sojaproducten. We werken het liefst met lokale ingrediënten en dat was tot nu onmogelijk voor soja.”

Ook Arvesta (vroeger Aveve) en Alpro ondersteunen de sojateelt in ons land. Hierover leest u later meer in Landbouwleven.

Lees ook in Akkerbouw

Insecten, duiven en bemesting opvolgen

Granen Medewerkers van het Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant zijn opnieuw begonnen met koolzaadpercelen op te volgen en geven hierbij hun eerste adviezen mee. Het LCG volgde dan weer de bladluisdruk in granen op.
Meer artikelen bekijken