Startpagina Varkens

Handelsembargo’s Belgisch varkensvlees versoepelen

De pogingen van de Belgische diplomatie om handelembargo’s tegen Belgisch varkensvlees te versoepelen, lijken resultaten op te leveren. Na Maleisië heeft ook India beslist het embargo op Belgisch varkensvlees op te heffen.

Leestijd : 2 min

Ondertussen moeten een verbod op jacht in het kerngebied, en een verplichting tot jacht in de observatiezone de verdere verspreiding van Afrikaanse Varkenspest voorkomen. De Fransen nemen het ‘zekere’ voor het onzekere door het plaatsen van 30 km aan elektrische afsluitingen langs de grens met België.

Maleisië en India

Zestien landen hadden embargo’s opgelegd op Belgisch varkensvlees, en dat terwijl er nog geen enkel besmet varken gevonden is. Verschillende embargo’s kwamen voort uit “een mechanische toepassing van bilaterale handelsakkoorden die van kracht zijn”, aldus het kabinet van Federaal minister van Landbouw Denis Ducarme. Vorige week raakte bekend dat Maleisië het embargo opheft op Belgisch varkensvlees. Deze week werd bekend dat ook India het embargo op Belgisch varkensvleees opheft. “We gaan blijven herhalen dat onze varkenssector vandaag volledig veilig is, zodat de landen weer import van Belgisch varkensvlees toelaten”, aldus Ducarme nog.

Drie zones

Een belangrijk aspect in het overtuigen van derde landen om het handelsembargo op te heffen, is tonen dat ons land de situatie onder controle heeft via het nemen van de gepaste maatregelen. Die maatregelen zijn ook nodig, want het aantal gevonden besmette everzwijnen stijgt nog steeds. De teller bij het FAVV stond op het moment van afsluiten van deze krant op 96 besmette everzwijnen, allen in dezelfde regio.

De bestaande perimeter van 63.000 ha, waarbinnen alle 4.000 varkens preventief werden afgemaakt, wordt onderverdeeld in drie zones. In de kernzone van ongeveer 12.500 ha is er een totaal jacht- en toegangsverbod. Ook de houtexploitatie is er verboden, net als het voederen van de everzwijnen. In de omliggende bufferzone van bijna 30.000 ha gelden dezelfde voorwaarden, maar is houtexploitatie onder voorwaarden mogelijk. In die zone komt er ook een netwerk van afsluitingen.

In een derde, laatste zone (ongeveer 20.000 ha) zijn enkele welbepaalde vormen van jacht (zoals de stille jacht) toegelaten. Wat zelfs meer is, houders van jachtrechten hebben in die zone zelfs de plicht om de eliminatie van everzwijnen op hun territorium te organiseren. Ze zijn verplicht om nachtjacht toe te laten. Jagers moeten voorafgaand een opleiding bioveiligheid volgen. In de drie zones wordt ook actief gezocht naar everzwijnkarkassen, die ook systematisch geanalyseerd worden.

Schadevergoeding

Ondertussen raakte bekend dat de federale regering tot ongeveer een miljoen euro vrijmaakt voor schadevergoedingen voor boeren wiens varkens preventief geruimd zijn. De uitbetaling zou nog voor het einde van het jaar gebeuren. Voorts maakte Ducarme bekend dat hij contact heeft opgenomen met de bankenfederatie Febelfin om een spreiding van betalingen mogelijk te maken voor getroffen boeren die hun inkomsten zien verdwijnen.

IDC

Lees ook in Varkens

Meer artikelen bekijken