Startpagina Actueel

Verkiezingen: hoe deden enkele boeren-kandidaten het?

Een globaal overzicht van alle kandidaten met een land- en tuinbouwachtergrond in Vlaanderen hebben we niet. Wel contacteerden we de kandidaten opnieuw die u in vorig nummer aan bod zag komen.

Leestijd : 3 min

Vleesveehouder-akkerbouwer Jean-Pierre Taverniers (CD&V) was voor de verkiezingen al burgemeester van Hoegaarden in de provincie Vlaams-Brabant. Dat blijft ook de komende zes jaar zo. De partij bevestigde haar absolute meerderheid, al moet er één zetel ingeleverd worden. Tavernier behaalde 1.061 voorkeurstemmen, een lichte daling ten opzichte van de vorige verkiezingen. “Het was niet eenvoudig; het was hier toch een beetje allen tegen één. Maar de kiezer heeft toch een duidelijke uitspraak gedaan. Alles gaat gewoon verder”, concludeerde Taverniers.

Varkenshouder Bart Vergote uit het West-Vlaamse Zedelgem was zeer tevreden over het resultaat. Het kartel CD&V-Nieuw bevestigde haar absolute meerderheid met een score van bijna 59 % van de stemmen. Het kartel belandde daarmee op 19 zetels, nog één meer dan bij de vorige verkiezingen. Vergote behaalde 907 voorkeursstemmen (lijsttrekker Annick Vermeulen 4.813), een persoonlijke score waar Vergote heel tevreden mee is. Hij spreekt zelf van een zeer groot succes. “Ik behaalde de negende plaats op de lijst, en zit dus zeker in de gemeenteraad. Of er eventueel een ander mandaat aan gekoppeld is, is nog afwachten.”

In Riemst kwam fruitteler-dochter Liesbeth Pauly op voor N-VA. De bedoeling was om de absolute meerderheid van CD&V te breken, maar dat is niet gelukt. CD&V behield de absolute meerderheid, met zelfs bijna 5 % van de stemmen meer dan vorige keer. N-VA moest twee zetels afgeven. Toch blikt Pauly terug op een succesvolle campagne. Ze behaalde er zelf 505 voorkeurstemmen; tegenover 1.128 voorkeurstemmen voor boegbeeld Jan Peumans. “Ik ben tweede om in de gemeenteraad te komen; een mooi resultaat dus.” Persoonlijke succesfactoren waren volgens haar het schrijven van persoonlijke brieven, huisbezoeken, evenementen bijwonen...“en vooral niet overdrijven met affiches”, zo stelde ze. Pauly wil lessen trekken uit deze campagne en zich zeker verder blijven engageren.

Akkerbouwer-vleesveehouder Piet Vandermersch was lijsttrekker voor de provincie West-Vlaanderen voor Open VLD. CD&V kwam er als overwinnaar uit de bus, gevolgd door N-VA en Vlaams Belang. Open VLD hield relatief stand met 13,4 % van de stemmen. De meerderheid zal er gevormd worden door een coalitie van CD&V, Open VLD en sp.a. “Mijn persoonlijk resultaat op provinciaal vlak is met 7.440 echt schitterend te noemen”, aldus een tevreden Vandermersch. Vandermersch kwam ook op voor de gemeenteraad, en haalde daar 870 voorkeursstemmen. Het kartel van CD&V/N-VA/Open VLD haalde er een monsterscore van 77 %. “Voor de mensen van Open VLD binnen dat kartel waren de resultaten echter niet zo goed”, aldus nog Vandermersch.

Souliman Diraä stond als bioboer in het Limburgse Genk op plaats twee van de lijst Groen. Groen kwam er opnieuw onder eigen naam op en scoorde 3,5 % van de stemmen. CD&V blijft er de grootste partij en gaat er in coalitie met de sociaal-democraten van ProGenk. Diraä haalde er 224 voorkeurstemmen. Daarmee haalde hij binnnen de partij het tweede hoogste stemmenaantal.

IDC

Startpagina Actueel Leestijd : 1 min 7 photos Chapitre Stemde u op ‘de goei’?Stemde u op ‘de goei’? 1 photo

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken