Waarom Danone de boeren beter serieus neemt...

Uw stem

Danone mag geen coöperatie zijn, het heeft wel degelijk een verantwoordelijkheid richting haar melkleveranciers. Bovendien heeft het bedrijf zeker op de lange termijn in baat bij een hechte keten.

Edition numérique des abonnés

Geen gehoor bij ANB

Uw stem

Al jaren heeft veehouder L.D. last van bevers die zijn perceel maïs belagen. Aangezien de bever een beschermde soort is, verzocht hij het Agenschap Bos en Natuur (ANB) vorig jaar om een vergoeding. Die kreeg hij niet. “Niet rechtvaardig”, vindt hij.

Suikerbietentelers vrezen een verbod op ‘neonics’, en betwijfelen dat het middel inderdaad schade aan de bijenpopulatie toebrengt.

Bijen en bieten kunnen in België samenleven

Uw stem

Ons land wil uitstel vragen voor de toepassing van het Europees verbod op een bepaald soort “pesticiden”, de zogenaamde neonicotinoïden, in de bieten- en ook de cichoreiteelt. Zowel politici als Natuurpunt laten hun licht op de kwestie schijnen.

Edition numérique des abonnés

Middenveldorganisaties pleiten bij Ducarme voor duurzaam voedselsysteem

Actueel

De beweging van middenveldorganisaties Voedsel Anders pleit in een open brief aan minister van landbouw Denis Ducarme (MR) voor een duurzaam voedselsysteem, waar zowel boer als leefmilieu beter van moeten worden.

Edition numérique des abonnés

ABS schrijft open brief aan grootwarenhuizen

Akkerbouw

Het Algemeen Boerensyndicaat schrijft een open brief naar de grootwarenhuizen omdat de boeren een groeiende frustratie kennen. ABS stelt dat de boeren kwaliteitsvolle en streng gecontroleerde dagverse groenten aanbieden, maar er ondermaats vergoed voor worden.

Living Tomorrow

Uw stem

Op zondag 15/10/2017 brachten we een bezoek aan de publieksdag van ‘Living Tomorrow’ te Vilvoorde. Tijdens de presentatie ‘landbouw van de toekomst’ waren wij als kinderen van actieve landbouwers zeer geschokt door de manier waarop gepraat werd over de landbouw en landbouwers.

Edition numérique des abonnés

Open brief gericht aan meneer Weyts

Paarden

Geachte meneer Weyts,

Proficiat voor uw beslissing die u nam i.v.m. het couperen van de staarten bij het Belgisch Trekpaard. 6 oktober 2017 zal binnenkort in alle geschiedenisboeken van het Belgisch Trekpaard terug te vinden zijn, evenals uw naam en uw politieke partij. Een belangrijke politieke beslissing waarbij u veel Gaia-kiezers naar u toe haalt.

Edition numérique des abonnés

Zwarte dag voor het Belgisch trekpaard!

Paarden

Als paardenliefhebber houd ik van de natuur, het milieu en ben ik voorstander van dierenwelzijn. Want ik houd van mijn dieren (Belgische trekpaarden). Wat de nieuwe wetgeving van minister Ben Weyts betreft, die er gekomen is onder druk van de dictatuur van de zogenaamde dierenwelzijners, met het verbieden van geblokstaarte paarden op prijskampen, is het begin van het einde ingetreden. Dit is het begin van het einde van het verder bestaan van het Belgisch Trekpaard.

Edition numérique des abonnés

Sojamelk uit Vlaanderen?

Uw stem

De laatste dagen is er een hoerastemming over 'Vlaamse soja'. Het is een voorlopige score, na hoge investeringen vanwege de Vlaamse overheid.

Werken op het platteland, en soms specifieker bij nacht, kan de plattelandsbewoner blijkbaar steeds moeilijker begrijpen.

Moed versus ondankbaarheid

Actueel

Net zoals meerder landbouwers hebben wij enkele weken geleden van het goede, warme weer geprofiteerd om te maaien en voordroog te maken. Zondagavond, na reeds uren tijdens de week op onze tractor gezeten te hebben, kwamen we diep in de nacht thuis om onze voordroogbalen te lossen. Ondertussen kreeg mijn vriend een sms: een dame uit het dorp was gestoord in haar slaap.

Edition numérique des abonnés

Boerenbond noemt waarschuwingssysteem bij pesticidengebruik "onhaalbaar en zinloos"

Actueel

Boerenbondvoorzitter Sonja De Becker haalt uit naar het waarschuwingssysteem voor omwonenden bij pesticidengebruik dat Vlaams minister Joke Schauvliege heeft opgenomen in haar voorstellen tot opmaak van een nationaal actieplan ter reductie van het pesticidengebruik. Volgens De Becker is dit waarschuwingssysteem "onhaalbaar in de praktijk en bovendien ook compleet zinloos".

Bedankt voor al dat (h)eerlijks!

Veeteelt

Als reactie op de campagne ‘Dagen zonder vlees’, nam het team van Landbouwleven & Le Sillon Belge bij het afsluiten van dit nummer uit solidariteit met de Belgische land- en tuinbouwers de vork ter hand om te genieten van enkele van hun lokale producten.

Edition numérique des abonnés

ABS hekelt ‘fake’ toewijzingen vlees.

Uw stem

“Vlees is schietschijf van antivleeslobby”, zo kopt het Algemeen Boerensyndicaat ABS. Ook het ABS is de onophoudelijke negatieve berichtgeving over vlees en meer in het bijzonder rood vlees meer dan beu.

Edition numérique des abonnés

Minister Borsus ziet lokale veeteelt als antwoord op ecologisch vraagstuk

Actueel

In de algemene media is rundsvlees dezer dagen uitvoerig onderwerp van debat. Willy Borsus, minister van Landbouw, wil het debat over rundvlees opnieuw in evenwicht brengen. Hij wijst op de sterke voordelen van ons Belgisch rundvlees.

 

Edition numérique des abonnés

Voedselbanken

Uw stem

In de krant las ik dat de bezoekers van de voedselbanken ondankbaar zijn en waardevolle producten als rijst en spaghetti zouden verwerpen. De reactie van de geïrriteerde journalist is dan ook verontwaardiging over deze vespilling.

Meest recent

Meest recent