Startpagina Maïs

Maïs

Maïs

Correct rekenen met dierlijke mest

Maïs Op heel wat percelen in Vlaanderen wordt een groot deel van de bemesting ingevuld met dierlijke mest. Gebruik van dierlijke mest vraagt een beredeneerde aanpak. Hoe kies ik de juiste mestsoort? Hoeveel dien ik wanneer toe? Op welke manier? De variabele samenstelling van dierlijke mest en inschatten hoeveel of wanneer de aanwezige nutriënten vrijkomen, zijn belangrijke aandachtspunten.
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Abonneer u

Ontvang Landbouwleven bij u thuis, met toegang tot alle artikels op de website, onze gespecialiseerde weermodule en noteringen van landbouwmarkten.

Ik abonneer me

De maïs is oogstklaar

Verspreid over Vlaanderen volgden de partners van het Landbouwcentrum Voedergewassen (LCV) sinds eind augustus de afrijping van de kuilmais op. Dit is het laatste overzicht, vermits het hakselen intussen zowat overal gestart is.

Afrijping maïs: Leg tijdig de loonwerker vast

Net als vorige week (week 36) zien we ook nu een serieuze sprong in de drogestofgehaltes. Gemiddeld genomen is er een stijging van 4,1% over alle locaties heen. Het zomerse weer van de voorbije dagen zorgde voor deze sprong.

Neem een foto met LV-AgriLens van je korrelmaïs

De landbouwers die deelnemen aan de ecoregeling ‘verhogen van organische koolstofgehalte’ en korrelmaïs aangegeven hebben in de verzamelaanvraag, moeten een foto aanleveren om te voldoen aan de voorwaarden van de ecoregeling, zo meldt het Departement Landbouw en Visserij.

De eerste maïs kan eraf

De zomerse weersomstandigheden van de afgelopen dagen deden de afrijping van de maïs versnellen. Gemiddeld steeg het drogestofpercentage met 3,6% over alle locaties heen. Voor de locaties Tongeren en Westerlo was de sprong 6%.

Meest gelezen

Afrijping maïs heeft nog tijd nodig

De eerste afrijpingscijfers van de kuilmaïs van het Landbouwcentrum Voedergewassen (LCV) staan in schril contrast met de cijfers van 2022. Het wordt alvast een latere oogst.

Suikermaïs als rustgewas?

De Nederlandse provincie Zeeland en een groep van Nederlandse suikermaïstelers willen dat suikermaïs daar erkend zou worden als rustgewas in de eco-regelingen. Een onderzoek toont dat suikermaïs als rustgewas meer voordelen heeft dan de wel als rustgewas erkende wintertarwe.

Oorlog en droogte bepalen de voedermarkten

De spanningen in het oorlogsgebied in Oekraïne, alsook het opblazen van de stuwdam nabij Cherson, hebben een effect op de markten. Daarnaast beïnvloedt de droogte in heel wat teeltregio’s de opbrengstvoorspellingen en dus ook de marken.