Schapenhouders vrezen wolvenschade

Schapen

De wolf blijft in de actualiteit. Het was te verwachten dat naast de gechipte Naya er nog andere exemplaren Vlaanderen zouden doorkruisen. Dit is dit weekend duidelijk geworden met de wolf die in Opoeteren verkeersslachtoffer geworden is. Het is dus hoog tijd dat er een voor de schapenhouders aanvaardbare schaderegeling tot stand komt.

De geboorteperiode is een intense periode op een schapenbedrijf.

Aandachtspunten tijdens het geboorteseizoen

Schapen

In een vorige bijdrage hebben we de periode vóór de geboorten behandeld en de laatste voorbereidingen om het geboorteseizoen goed te kunnen starten. In dit artikel gaan we dieper in op het geboortemoment zelf en de eerste levensweek van de lammeren.

Naya verbleef de laatste drie tot vier dagen in de omgeving van het militair domein in Leopoldsburg.

Naya is niet in Ranst geweest

Schapen

Het incident in Ranst (Antwerpen), waar op een boerderij acht schapen zijn doodgebeten, is niet aan wolvin Naya toe te schrijven. Op basis van de gps-gegevens van de tracker van wolvin Naya, blijkt dat het dier de laatste drie tot vier dagen in de omgeving van het militair domein in Leopoldsburg is gebleven en dus helemaal niet in Ranst is geweest. Dat meldt het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO).

Wetenschappers van INBO nemen DNA-stalen op het dode schaap.

Acht schapen doodgebeten in Ranst

Schapen

Bij een landbouwer in Ranst (Antwerpen) zijn acht schapen doodgebeten. Het is niet zeker of de dieren het slachtoffer zijn geworden van wolvin Naya. “Er is een team onderweg om stalen te nemen en we hebben contact opgenomen met onze Duitse collega’s om de gegevens van de gps-tracker van Naya te controleren”, legt Marie-Laure Vanwanseele van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) uit.

Mens en dier hebben het verleerd om samen te leven, en het kost een prijs om dat opnieuw te leren”, aldus André Calus.

Wat te doen bij schade door de wolf?

Schapen

De overheid verbindt zich ertoe om alle schade toegebracht door wolven volledig te vergoeden. Het volstaat om een formulier in te vullen op de website van het Agentschap Natuur en Bos (ANB). Zij sturen experts die de schade zullen opmeten en DNA-stalen zullen nemen.

Aflamperiode in zicht

Schapen

Op sommige bedrijven zijn de eerste lammeren al geboren, voor de meeste bedrijven vinden de geboorten evenwel plaats tussen februari en april. In de schapenhouderij is de aflamperiode de oogsttijd. Hoe bereid je die periode optimaal voor?

Dassenkoppen-texelaar op het bedrijf Schillewaert

Selectie en fokkerij

Schapen

Tijdens de informatievergaderingen voor de Vlaamse schapenhouders, georganiseerd door het Praktijkcentrum voor Kleine Herkauwers (PCKH) en het Departement Landbouw en Visserij behandelde Bert Driessen (KULeuven-Geel) het onderwerp ‘Selectie en fokkerij’. In dit artikel verwerken we de elementen uit zijn voordracht.

1133-0566/0546, 1055-0711/0640 en 1317-0342, vijf beste ramlammeren Texel. Eig.: Thijs A., Lier, Sprangers J., Meer en Corsmit H., Oelegem.

Provinciale schapenprijskamp Antwerpen

Schapen

Afgelopen najaar vond in Wiekevorst de provinciale prijskamp Antwerpen plaats. We geven hier de winnaars.

“Na tien jaar  succesvolle  werking, gebaseerd op vrijwilligheid, kunnen we alleen maar hopen op enige structurele financiering”, roept voorzitter Calus op.

10 jaar Praktijkcentrum Kleine Herkauwers

Schapen

De afgelopen weken werden opnieuw informatievergaderingen gehouden voor Vlaamse schapenhouders, georganiseerd door het Praktijkcentrum voor Kleine Herkauwers en het Vlaamse Departement Landbouw en Visserij. Op drie plaatsen was daar vooraf een interessant bedrijfsbezoek aan gekoppeld.

“De veehouderij in het algemeen is verantwoordelijk voor maar 6,5  % van de wereld- wijde uitstoot”, stelt professor Rollin.

Professor Frédéric Rollin over het belang van veeteelt voor klimaat en milieu

Melkvee

Onlangs vond de klimaattop van de Verenigde Naties (VN) plaats in Bonn. “Ik ben bang dat het beleid herkauwers eerder ziet als deel van het probleem dan als deel van de oplossing”, zucht professor Frédéric Rollin. “Nochtans zijn het waardevolle medestanders in de strijd tegen klimaatopwarming.” Hoe zit dat precies? En hoe komt het dan dat de publieke opinie luidkeels het tegenovergestelde beweert? “Eén aspect isoleren, en het grote verhaal negeren, dat is de strategie.”

Drie volwassen afstamming, Depelseneer M&J Vollezele.

Provinciale Schapenprijskamp te Grimbergen

Schapen

Een milde zomerzon zorgde ervoor dat de provinciale schapenprijskamp in Grimbergen zowel voor de aanwezige dieren als voor de fokkers onder ideale weersomstandigheden kon doorgaan. De publieke belangstelling was nog groter dan de vorige jaren. Het aantal juryleden werd voor het eerst in jaren beperkt tot een trio.

Dit project wil inzetten om  mogelijkheden en moeilijkheden van de korte keten in kaart te brengen en beter kenbaar te maken.

Demonstratieproject ‘Marktkansen voor vlees van kleine herkauwers’

Schapen

Sinds enkele maanden is het demonstratieproject ‘Vooruit met de geit, het schaap en het hert - Marktkansen voor vlees van kleine herkauwers ’ gestart. Dit project richt zich op de professionele schapen-, geiten- en hertenhouders.

IMG_5802

Interprovinciale Schapenprijskampen: Suffolk

Schapen

Dit jaar ging de schapendag ‘Suffolk’ voor de vierde maal door op de locatie te Strijtem.

Blauwe texel jaarlingooi: 4212-1253, Werbrouck W.&G. uit Gits.

Interprovinciale Schapenprijskampen: (Blauwe) Texelaar

Schapen

De traditionele schapenkeuring van afgelopen zomer werd door het Schapendagcomité Aalst en de Landelijke Gilde van Roosdaal voor de 4de maal naar Strijtem gehaald.

_MG_5599

Oost-Vlaamse prijskamp stamboekschapen

Schapen

Op zondag 9 juli 2017 ging, op de schoolhoeve in Eeklo, opnieuw de Oost-Vlaamse provinciale prijskamp voor stamboekschapen door.

Selecteren kan maar als men diergegevens registreert, én als men vervolgens ook van deze gegevens gebruikmaakt.

Zomer, tijd om te selecteren !

Schapen

Het is zomer, de voorbije droogteperiode met beperkte grasgroei heeft ons geleerd voor hoeveel ooien met lammeren er ruimte is op ons bedrijf om voldoende ruwvoeder (gras) te kunnen winnen voor zowel zomer- als wintervoeding. De lammeren groeien en kortelings, zeker binnen enkele maanden, start het nieuwe productieseizoen. De tijd van keuzes maken is dus aangebroken. Welke ooilammeren zullen we als moederdier aanhouden, welke ram zullen we inzetten?

Eerste vereiste om aan bedrijfsregistratie te doen is dat alle dieren  herkenbaar zijn via een nummer.

Goed management begint bij voldoende registreren!

Schapen

Ook in de schapenhouderij geldt de spreuk ‘meten is weten’. Om de schapenhouder te helpen werd daarom tijdens het demo-project ‘Schapenhouder zoekt rendabiliteit’ een bedrijfsregistratietool ontwikkeld.

Geert zorgt voor het melken en voederen van de schapen.

Eigen schapenmelk verwerkt tot ijs, kaas en yoghurt

Schapen

Na zeventien jaar elk een eigen beroep te hebben uitgeoefend, besloten Geert en Cindy Verhoogen-Hermans uit Erps-Kwerps hun beroepsleven een andere richting uit te sturen. Twee jaar geleden werden de eerste lammeren aangekocht en nu zijn ze volop bezig hun schapenmelkerij met verwerking van de melk, ’t Galgenveld, uit te bouwen. Het is één van de 13 ijsverkopende landbouwbedrijven die dit jaar deelnemen aan de Vlaams-Brabantse Tour de Crème.

vademecum

Vademecum voor de veehouder

Pluimvee

Het FAVV heeft een nieuwe brochure gepubliceerd, bestemd voor veehouders, met betrekking tot hun verplichtingen inzake diergeneesmiddelen: ‘vademecum voor de veehouder: modaliteiten voor het administratief- en voorraadbeheer.’

Ram met afstamming:  Depelseneer M.&J.

34ste Interprovinciale prijskamp voor Texelschapen

Schapen

Onder een stralende zon (28°C) werd zondag 18 juni in Bocholt de 34ste interprovinciale prijskamp voor Texelschapen betwist. Gelukkig was er af en toe een verfrissend windje, dat verkoeling bracht voor mens en dier.

Meest recent

Meest recent