Startpagina Schapen

Schapen

Schapen

Meest recent Bekijk al het nieuws >

Abonneer u

Ontvang Landbouwleven bij u thuis, met toegang tot alle artikels op de website, onze gespecialiseerde weermodule en noteringen van landbouwmarkten.

Ik abonneer me

Blauwtong verdenking in de Noorderkempen

Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ) meldde op 6 oktober dat er een verdenking is van een geval van blauwtong op een schapenbedrijf in de Noorderkempen. Om welk serotype het precies gaat, moet nog bevestigd worden door verder onderzoek bij Sciensano. DGZ vraagt om erg alert te blijven.

Voortplanting van alpaca’s en lama’s vergt eigen aanpak

Je kan er tegenwoordig niet naast kijken. In weilanden, in je achtertuin of op Facebook, overal zie je alpaca’s en lama’s. Cameliden worden steeds populairder als huisdier. In dit artikel wordt er dieper ingegaan op de voortplanting van deze cameliden.

TES-stamboekfokkerij toont kwaliteit

Op zondag 30 juli had op het bedrijf van Johan Dossche en zijn partner Martine te Hansbeke een openstaldag plaats. Er werden Texelaars met veel kwaliteit getoond aan een breed publiek. Een specifiek thema dat in de namiddag aandacht kreeg, was hoe de dieren te beschermen tegen de wolf. In een navolgend gesprek met de bedrijfsleiders konden we ook een beter beeld krijgen van hun bedrijf en van de werking van het TES-stamboek.

Blauwtong bij schapen in Nederland hoogstwaarschijnlijk serotype 3

Een actueel overzicht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) toont dat er momenteel al op 33 bedrijven officieel blauwtong (BTV) werd geconstateerd. Het blijkt om een besmetting met serotype 3 te gaan, een type waarvoor op dit moment (nog) geen vaccinatie mogelijk is. 

Meest gelezen

Blauwtong bij schapen vastgesteld in Nederland

Op 6 september 2023 meldde de Nederlandse Rijksoverheid dat er blauwtong werd vastgesteld op 4 schapenhouderijen in Noord-Holland en Utrecht. Het is sinds 2009 geleden dat de ziekte voorkwam in Nederland.

Rendabiliteit in de schapenhouderij herbekeken

Op 15 juni 2017 werd tijdens een studienamiddag in Geel verslag uitgebracht van de realisaties van het demonstratieproject ‘Schapenhouder zoekt rendabiliteit’. Ondertussen is er, wat rendabiliteit in de schapenhouderij betreft, veel veranderd, zowel aan de kosten- als aan de opbrengstzijde. Het is dus tijd voor een actualisatie.

Hoe besmetting met wormen en maden herkennen en bestrijden?

Na een koud en nat voorjaar, waarbij er toch wat problemen waren bij de jonge lammeren door coccidioseaantasting of longontsteking, zijn we abrupt in volle zomer beland, met plaatselijk de jongste maanden weinig regen en met hoge temperaturen. Tijdens de zomer heeft de schapenhouder andere zorgen, zoals besmetting met wormen en maden en de bestrijding hiervan.

Schapenhouder Stijn leidt honden op om zijn kudde te beschermen

De Vlaamse schapenhouder Stijn Vandyck leidt in het Waalse Vielsalm honden op om zijn schapen te beschermen tegen de wolf. Zijn kleinvee verandert regelmatig van graasgebied, waardoor wolfwerende rasters onbegonnen werk zijn. “De honden komen zeer goed tot hun recht in grote natuurgebieden, maar in dichtbevolkt gebied zijn ze misschien net iets te wild.”