Provinciale schapenprijskamp Antwerpen

Schapen

Op zaterdag 8 september was het opnieuw provinciale prijskamp voor vleesschapen van de provincie Antwerpen. De wedstrijd vond plaats tijdens de Landbouwdag van Heist-op-den-Berg. Dit jaar was het weer goed en gelukkig bleef het droog.

Ramlam 4099-0283, Van Lier J,  Nieuwenrode.

Provinciale schapenprijskamp Vlaams-Brabant

Schapen

Onder een mooie ochtendzon verzamelden de Vlaams-Brabantse fokkers op het mooie domein van het Guldendal te Grimbergen voor de krachtmeting van het jaar.

Traditioneel vindt het dekken in het najaar plaats en het lammeren in het voorjaar.

Schapenhouderij: kunnen we de seizoensgebondenheid doorbreken?

Schapen

In onze klassieke schapenhouderij worden de ooien gedekt in het najaar (augustus-november) en de lammeren worden in het voorjaar geboren. En zo loopt het jaar na jaar. Maar kan het ook anders? Want een ooi is eigenlijk maar 8 van de 12 maanden productief. Het antwoord is ja, maar…

Edition numérique des abonnés

WWF en Natuurpunt vinden Wolvenplan te vrijblijvend"

Schapen

Het Wolvenplan dat Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) eind augustus voorstelde, is te vaag. Dat stellen natuurverenigingen WWF en Natuurpunt in een persbericht. "We staan positief tegenover het plan, maar op vlak van preventie, noodactieplannen en loslopende honden is het te vrijblijvend", klinkt het.

Coccidiose is als een sluipschutter, die de relatief jonge lammeren onverwachts  maar ernstig aanvalt.

Coccidiose bij jonge lammeren vormt een bedreiging op elk bedrijf

Schapen

In een vorig artikel hebben we een overzicht gegeven van de diverse (maagdarm)wormsoorten, die onze lammeren en schapen kunnen bedreigen. Dit artikel behandelt coccidiose. Wormen zijn op elk schapenbedrijf aanwezig, maar ook coccidiose loert op elk bedrijf om de hoek.

Interprovinciale schapenprijskampen Strijtem

Schapen

De traditionele schapenkeuring van 21 juli werd door het Schapencomité Aalst en de Landelijke Gilde Roosdaal voor de 5de maal naar de prachtige locatie in Strijtem gehaald. Midden de hete zomerdagen werd toch een draaglijke dag getroffen voor mens en dier.

De voedingstoestand van een schaap kan men inschatten door een body conditie score (BCS) toe te kennen.

Tien tips om het dekseizoen voor te bereiden

Schapen

Het dekseizoen is een van de belangrijkste perioden in de productiecyclus van de kudde. Zowel de ooien als de rammen dienen goed verzorgd te worden om maximale bevruchtingsresultaten te behalen en vele lammeren te produceren.

Edition numérique des abonnés

Twee wolven actief in Vlaanderen

Schapen

Voor het eerst sinds maanden zijn er opnieuw schapen gedood door een wolf. Dat meldt het Agentschap voor Natuur en Bos maandag. Het staat zo goed als vast dat de schapen door een wolf zijn gedood. Intussen is ook duidelijk dat er twee dieren actief zijn.

Wolven doodden veel meer schapen in Nederland.

Wolven doodden veel meer schapen in Nederland

Schapen

Het aantal schapen dat dit jaar in Nederland door wolven is gedood, ligt nu al fors hoger dan voorgaande jaren. Dit jaar zijn er al zeker 134 schapen gedood door een wolf, tegenover 21 vorig jaar, blijkt uit cijfers van het kennis- en adviescentrum BIJ12/Faunafonds. Van vier dode schapen moet DNA-onderzoek nog uitwijzen of een wolf inderdaad de dader was.

Maarten viel voor de charmes van het robuuste, eigenzinnige Kempische heideschaap en ging de werking van vzw Kemp leiden als coördinator.

Rendabel begrazen met 1.000 ooien

Schapen

Het Kempische heideschaap herovert haar streek. Tien jaar geleden begon Maarten D’hondt, coördinator bij Kemp vzw, met de gestage opbouw van een kudde. Nu heeft de vzw bijna 2.000 schapen onder haar beheer. Daarbij stuurt ze nog enkele freelance herders aan.

Een zorgvuldig onderzoek van de toestand van het te kopen schaap (uier, tanden, conditie) kan latere  problemen vermijden.

13 tips bij de aankoop van schapen

Schapen

Reforme schapen en slachtlammeren worden verkocht voor de slacht, maar ook is het najaar een periode van aankopen voor veel schapenhouders. Er wordt een nieuwe dekram gezocht, er wordt een lot jonge ooitjes bij een andere kweker gekocht… Het is dan ook goed om te overlopen waar allemaal kan en moet op gelet worden bij een aankoop en om te wijzen op de sanitaire risico’s die aankopen met zich meebrengen.

Wolven zijn op EU-niveau beschermd.

Wolf gesignaleerd in Wallonië

Schapen

De Waalse minister van landbouw en natuur René Collin heeft vrijdag bevestigd dat een wolf is gesignaleerd is in de Hoge Venen in Wallonië. Het dier werd eind juni gespot. Een specialist van het Franse nationale bureau voor jacht en wild (ONCFS) heeft op basis van foto’s bevestigd dat het om een wolf gaat.

Last van invasieve plantensoorten? Schapen lossen het op.

Infrabel laat schapen afrekenen met invasieve plantensoorten

Schapen

Tijdens een vier jaar durend project gaat spoornetbeheerder Infrabel schapen en geiten inzetten om moeilijk bereikbare spoorbermen te "onderhouden". Zowat 150 dieren zullen in Mechelen en Dilbeek grazen langs afgesloten spoorbermen. Tegelijk wordt gehoopt dat ze bepaalde invasieve plantensoorten kunnen uitroeien door ze op te eten.

Volgens Bart Caron van Groen worden teveel weides omgeploegd.

Steeds minder blijvend grasland

Melkvee

Vlaams Parlementslid Bart Caron (Groen) slaat donderdag in dagblad De Standaard alarm over de evolutie van het 'blijvend grasland' in Vlaanderen. In 2016 werden dubbel zoveel weides omgeploegd als in 2015. In 2017 is dat aantal nog eens verdubbeld.

Een schapenboer is veroordeeld voor het illegaal slachten van zijn beesten.

Schapenboer krijgt drie maanden voor illegale slachting

Schapen

Een schapenboer uit Wielsbeke heeft een beroepsverbod en een celstraf gekregen voor illegale slachting. In zijn hoeve kweekte de boer schapen en geiten, die vervolgens illegaal geslacht werden. De ingewanden werden aan de honden gevoerd.

De FAVV stelde op bezoek van de schapenfokker diverse misstanden vast. Op de foto een archiefplaat.

Schapenboer riskeert 3 maanden voor illegale slachting in Wielsbeke

Actueel

Voor de correctionele rechtbank van Kortrijk heeft een man uit Wielsbeke zich maandag moeten verantwoorden voor illegale slachting. In zijn hoeve kweekte de boer schapen en geiten die vervolgens illegaal geslacht werden. De ingewanden werden aan de honden gevoerd.

Jeroen Hemelings en Delfien Vereecken zijn in 2012 gestart met ‘de Seizoenschuur’.

Bij Jeroen en Delfien van ‘de Seizoenschuur’ in Schellebelle

Schapen

Momenteel loopt er een demonstratieproject met de financiële steun van Vlaanderen en Europa met als titel ‘Marktkansen voor vlees van Kleine Herkauwers’. Het project richt zich op diverse aspecten van de korte ketenafzet van vlees van schapen, geiten en herten. Deze reportage kadert erin.

Edition numérique des abonnés

‘Wolvenmanifest’ voor een onmiddellijke aanpak

Schapen

De vzw Vlaamse Schapenhouderij, de vzw Vereniging voor Ecologische Begrazing en de vzw Kemp vragen in een gezamenlijk 'wolvenmanifest' dat de Vlaamse overheid onmiddellijk een geïntegreerde aanpak uitwerkt voor de aanwezigheid van wolven in Vlaanderen.

Edition numérique des abonnés

Schapenhouders vrezen wolvenschade

Schapen

De wolf blijft in de actualiteit. Het was te verwachten dat naast de gechipte Naya er nog andere exemplaren Vlaanderen zouden doorkruisen. Dit is dit weekend duidelijk geworden met de wolf die in Opoeteren verkeersslachtoffer geworden is. Het is dus hoog tijd dat er een voor de schapenhouders aanvaardbare schaderegeling tot stand komt.

De geboorteperiode is een intense periode op een schapenbedrijf.

Aandachtspunten tijdens het geboorteseizoen

Schapen

In een vorige bijdrage hebben we de periode vóór de geboorten behandeld en de laatste voorbereidingen om het geboorteseizoen goed te kunnen starten. In dit artikel gaan we dieper in op het geboortemoment zelf en de eerste levensweek van de lammeren.

Meest recent

Meest recent