Steeds minder blijvend grasland

Melkvee

Vlaams Parlementslid Bart Caron (Groen) slaat donderdag in dagblad De Standaard alarm over de evolutie van het 'blijvend grasland' in Vlaanderen. In 2016 werden dubbel zoveel weides omgeploegd als in 2015. In 2017 is dat aantal nog eens verdubbeld.

Een schapenboer is veroordeeld voor het illegaal slachten van zijn beesten.

Schapenboer krijgt drie maanden voor illegale slachting

Schapen

Een schapenboer uit Wielsbeke heeft een beroepsverbod en een celstraf gekregen voor illegale slachting. In zijn hoeve kweekte de boer schapen en geiten, die vervolgens illegaal geslacht werden. De ingewanden werden aan de honden gevoerd.

De FAVV stelde op bezoek van de schapenfokker diverse misstanden vast. Op de foto een archiefplaat.

Schapenboer riskeert 3 maanden voor illegale slachting in Wielsbeke

Actueel

Voor de correctionele rechtbank van Kortrijk heeft een man uit Wielsbeke zich maandag moeten verantwoorden voor illegale slachting. In zijn hoeve kweekte de boer schapen en geiten die vervolgens illegaal geslacht werden. De ingewanden werden aan de honden gevoerd.

Jeroen Hemelings en Delfien Vereecken zijn in 2012 gestart met ‘de Seizoenschuur’.

Bij Jeroen en Delfien van ‘de Seizoenschuur’ in Schellebelle

Schapen

Momenteel loopt er een demonstratieproject met de financiële steun van Vlaanderen en Europa met als titel ‘Marktkansen voor vlees van Kleine Herkauwers’. Het project richt zich op diverse aspecten van de korte ketenafzet van vlees van schapen, geiten en herten. Deze reportage kadert erin.

Edition numérique des abonnés

‘Wolvenmanifest’ voor een onmiddellijke aanpak

Schapen

De vzw Vlaamse Schapenhouderij, de vzw Vereniging voor Ecologische Begrazing en de vzw Kemp vragen in een gezamenlijk 'wolvenmanifest' dat de Vlaamse overheid onmiddellijk een geïntegreerde aanpak uitwerkt voor de aanwezigheid van wolven in Vlaanderen.

Schapenhouders vrezen wolvenschade

Schapen

De wolf blijft in de actualiteit. Het was te verwachten dat naast de gechipte Naya er nog andere exemplaren Vlaanderen zouden doorkruisen. Dit is dit weekend duidelijk geworden met de wolf die in Opoeteren verkeersslachtoffer geworden is. Het is dus hoog tijd dat er een voor de schapenhouders aanvaardbare schaderegeling tot stand komt.

De geboorteperiode is een intense periode op een schapenbedrijf.

Aandachtspunten tijdens het geboorteseizoen

Schapen

In een vorige bijdrage hebben we de periode vóór de geboorten behandeld en de laatste voorbereidingen om het geboorteseizoen goed te kunnen starten. In dit artikel gaan we dieper in op het geboortemoment zelf en de eerste levensweek van de lammeren.

Naya verbleef de laatste drie tot vier dagen in de omgeving van het militair domein in Leopoldsburg.

Naya is niet in Ranst geweest

Schapen

Het incident in Ranst (Antwerpen), waar op een boerderij acht schapen zijn doodgebeten, is niet aan wolvin Naya toe te schrijven. Op basis van de gps-gegevens van de tracker van wolvin Naya, blijkt dat het dier de laatste drie tot vier dagen in de omgeving van het militair domein in Leopoldsburg is gebleven en dus helemaal niet in Ranst is geweest. Dat meldt het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO).

Wetenschappers van INBO nemen DNA-stalen op het dode schaap.

Acht schapen doodgebeten in Ranst

Schapen

Bij een landbouwer in Ranst (Antwerpen) zijn acht schapen doodgebeten. Het is niet zeker of de dieren het slachtoffer zijn geworden van wolvin Naya. “Er is een team onderweg om stalen te nemen en we hebben contact opgenomen met onze Duitse collega’s om de gegevens van de gps-tracker van Naya te controleren”, legt Marie-Laure Vanwanseele van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) uit.

Mens en dier hebben het verleerd om samen te leven, en het kost een prijs om dat opnieuw te leren”, aldus André Calus.

Wat te doen bij schade door de wolf?

Schapen

De overheid verbindt zich ertoe om alle schade toegebracht door wolven volledig te vergoeden. Het volstaat om een formulier in te vullen op de website van het Agentschap Natuur en Bos (ANB). Zij sturen experts die de schade zullen opmeten en DNA-stalen zullen nemen.

Elk lam zou binnen de eerste 24 u na de geboorte zo’n 400 cc biest moeten binnenkrijgen.

Aflamperiode in zicht

Schapen

Op sommige bedrijven zijn de eerste lammeren al geboren, voor de meeste bedrijven vinden de geboorten evenwel plaats tussen februari en april. In de schapenhouderij is de aflamperiode de oogsttijd. Hoe bereid je die periode optimaal voor?

Dassenkoppen-texelaar op het bedrijf Schillewaert

Selectie en fokkerij

Schapen

Tijdens de informatievergaderingen voor de Vlaamse schapenhouders, georganiseerd door het Praktijkcentrum voor Kleine Herkauwers (PCKH) en het Departement Landbouw en Visserij behandelde Bert Driessen (KULeuven-Geel) het onderwerp ‘Selectie en fokkerij’. In dit artikel verwerken we de elementen uit zijn voordracht.

1133-0566/0546, 1055-0711/0640 en 1317-0342, vijf beste ramlammeren Texel. Eig.: Thijs A., Lier, Sprangers J., Meer en Corsmit H., Oelegem.

Provinciale schapenprijskamp Antwerpen

Schapen

Afgelopen najaar vond in Wiekevorst de provinciale prijskamp Antwerpen plaats. We geven hier de winnaars.

“Na tien jaar  succesvolle  werking, gebaseerd op vrijwilligheid, kunnen we alleen maar hopen op enige structurele financiering”, roept voorzitter Calus op.

10 jaar Praktijkcentrum Kleine Herkauwers

Schapen

De afgelopen weken werden opnieuw informatievergaderingen gehouden voor Vlaamse schapenhouders, georganiseerd door het Praktijkcentrum voor Kleine Herkauwers en het Vlaamse Departement Landbouw en Visserij. Op drie plaatsen was daar vooraf een interessant bedrijfsbezoek aan gekoppeld.

“De veehouderij in het algemeen is verantwoordelijk voor maar 6,5  % van de wereld- wijde uitstoot”, stelt professor Rollin.

Professor Frédéric Rollin over het belang van veeteelt voor klimaat en milieu

Melkvee

Onlangs vond de klimaattop van de Verenigde Naties (VN) plaats in Bonn. “Ik ben bang dat het beleid herkauwers eerder ziet als deel van het probleem dan als deel van de oplossing”, zucht professor Frédéric Rollin. “Nochtans zijn het waardevolle medestanders in de strijd tegen klimaatopwarming.” Hoe zit dat precies? En hoe komt het dan dat de publieke opinie luidkeels het tegenovergestelde beweert? “Eén aspect isoleren, en het grote verhaal negeren, dat is de strategie.”

Drie volwassen afstamming, Depelseneer M&J Vollezele.

Provinciale Schapenprijskamp te Grimbergen

Schapen

Een milde zomerzon zorgde ervoor dat de provinciale schapenprijskamp in Grimbergen zowel voor de aanwezige dieren als voor de fokkers onder ideale weersomstandigheden kon doorgaan. De publieke belangstelling was nog groter dan de vorige jaren. Het aantal juryleden werd voor het eerst in jaren beperkt tot een trio.

Dit project wil inzetten om  mogelijkheden en moeilijkheden van de korte keten in kaart te brengen en beter kenbaar te maken.

Demonstratieproject ‘Marktkansen voor vlees van kleine herkauwers’

Schapen

Sinds enkele maanden is het demonstratieproject ‘Vooruit met de geit, het schaap en het hert - Marktkansen voor vlees van kleine herkauwers ’ gestart. Dit project richt zich op de professionele schapen-, geiten- en hertenhouders.

Edition numérique des abonnés

Interprovinciale Schapenprijskampen: Suffolk

Schapen

Dit jaar ging de schapendag ‘Suffolk’ voor de vierde maal door op de locatie te Strijtem.

Blauwe texel jaarlingooi: 4212-1253, Werbrouck W.&G. uit Gits.

Interprovinciale Schapenprijskampen: (Blauwe) Texelaar

Schapen

De traditionele schapenkeuring van afgelopen zomer werd door het Schapendagcomité Aalst en de Landelijke Gilde van Roosdaal voor de 4de maal naar Strijtem gehaald.

Edition numérique des abonnés

Oost-Vlaamse prijskamp stamboekschapen

Schapen

Op zondag 9 juli 2017 ging, op de schoolhoeve in Eeklo, opnieuw de Oost-Vlaamse provinciale prijskamp voor stamboekschapen door.

Meest recent

Meest recent