Mik op de gewenste gewichtsvork van je slachthuis

Varkens

"De gewenste gewichtsvork van een varkenskarkas in het slachthuis wordt door de varkenshouder het best nauwkeurig benaderd, wil hij een hoger rendement halen", zegt onderzoeker Frederik Leen aan het einde van zijn doctoraatstudie over het optimaal slachtgewicht. De afnemer van varkenskarkassen betaalt binnen de door hem gewenste gewichtsvork immers een betere - maximale - prijs.

Edition numérique des abonnés

Prijzen VPF-sperma aangepast

Varkens

De Vlaamse Piétrainfokkerij (VPF)voert een forste prijsverhoging door in de kostprijs van het sperma. Volgens VPF-manager Chris Dhondt gaat het om het afstemmen van de prijs van de sperma op de kostprijs. VPF maakt zich sterk dat de financiële meerwaarde van VPF-sperma die kostprijs nog steeds ruim vergoedt.

Edition numérique des abonnés

Delhaize kiest voor intacte beren

Varkens

Delhaize heeft maandag in het West-Vlaamse Koekelare haar vernieuwd ‘Beter Voor Iedereen’- label voorgesteld. In het label - goed voor 6.800 varkens per week - wordt onder meer via een strikte berenkeuze castratie en berengeur vermeden.

Edition numérique des abonnés

Welke alternatieven worden onderzocht ?

Varkens

In 2016 werden in Frankrijk 2,4 miljoen van de 23,8 miljoen geslachte varkens niet gecastreerd (intacte beren). Het merendeel van de beerbiggen wordt aldus chirurgisch gecastreerd.

Edition numérique des abonnés

Sprekers op Pig Rentability Day

Varkens

Op 25 mei wordt op de site van het slachthuis van de Debra-group in Tielt de Pig Rentability Day (PRD) georganiseerd. Eén week voor het groots opgezette evenement plaatsvindt, is het definitieve programma bekend.

Koning bezoekt schoolhoeve Torhout

Voor ons gezin

Scholengroep Sint-Rembert uit het Torhoutse ontving dinsdag Zijne Majesteit de koning, in het gezelschap van oud-leerling en Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). Hij was erg geïnteresseerd in hoe het onderwijs zich afstemt op de werkvloer.

Via een handige internet-toepassing (<a href=https://testwerking.ilvo.be>https://testwerking.ilvo.be</a>) kunnen beren afkomstig van verschillende leveranciers met elkaar vergeleken  worden.

Eindelijk inzicht in echte waarde eindbeer

Varkens

Geen enkele zeugenhouder moet overtuigd worden van het feit dat ‘genetica’ belangrijk is voor de technische prestaties van een zeugenbedrijf, maar de waarde van de eindbeer wordt onderschat. Via de website httpos://testwerking.ilvo.be kan je nu een deel van de beren in alle aspecten én in alle onafhankelijkhied vergelijken. Dit zijn weliswaar voornamelijk VPF-beren, maar daar zou wel eens sneller dan sommigen wensen verandering in kunnen komen...

Bijna 20 jaar na datum is de dioxinecrisis nog altijd niet juridisch afgewikkeld.

FAVV eist 24 miljoen

Actueel

Bijna twintig jaar na de dioxinecrisis is dinsdag voor de Gentse correctionele rechtbank opnieuw gepleit in de zaak van de afhandeling van de schadevergoedingen. Het federaal voedselagentschap FAVV eist €24,1 miljoen van onder meer vetsmelters Verkest. Ook een reeks veevoederfabrikanten vraagt zware schadevergoedingen. De Belgische Staat en het Vlaams gewest, die eerder tot €400 miljoen vergoeding wilden, hebben zich niet in de zaak gesteld.

Edition numérique des abonnés

Toekomstgerichte varkenshouderij als passie

Varkens

De Pig Rentability Day is een uniek event voor de professionele Belgische varkenshouder, georganiseerd door 12 participanten, één voor één Belgische bedrijven die ook internationaal een leidende en toonaangevende rol spelen binnen hun domein.

Edition numérique des abonnés

Boeren kwaad op Gaia om radiospotje over biggencastratie

Varkens

Een radiospotje van dierenrechtenorganisatie Gaia over biggencastratie zorgt voor woedende reactie bij de boeren. "Laag-bij-de-gronds", vindt het Algemeen Boerensyndicaat (ABS). "Calimero's", repliceert Gaia.

Edition numérique des abonnés

ABS vindt Gaia-radiospot over castratie misleidend

Varkens

Het Algemeen Boerensyndicaat (ABS vzw) vindt de radiospot van Gaia over het castreren van biggen misleidend en onaanvaardbaar. “In tegenstelling tot wat in de radiospot gesteld wordt, behoort het castreren van biggen zeker niet tot de favoriete bezigheid van de varkenshouder”, weet het ABS.

Edition numérique des abonnés

In het hoofd van veganist Stijn Bruers

Varkens

Stijn Bruers viel op met zijn betoog tégen bio, op een studiedag gewijd aan bio. Ook als dierenrechtenactivist schuwt hij de controverse niet. In een video-interview polste Landbouwleven naar zijn argumenten rond beide kwesties.

Stijn Bruers legt uit waarom hij veganist is.

Poll van de week: Slimme varkens

Varkens

Het gesprek met Bruers deed veel stof opwaaien op de redactie. Hij sprak argumenten uit tegen biolandbouw, vóór ggo’s maar ook vóór veganisme. Graag horen we wat u denkt over één van die argumenten: dat varkens slimmer zijn dan peuters.

Vande Walle slacht lammeren van eigen kweek.

Slagerij én slachthuis Vande Walle gelooft niet in massaproductie

Actueel

Beenhouwerij Vande Walle combineert een slagerij met een klein slachthuis. Volgens eigenaar Ruben Vande Walle hebben steeds meer consumenten genoeg van eenvormig vlees en massaproductie. Hij kent de veehouders en de afnemers persoonlijk, en zelfs het beest dat onder zijn slagersmes terechtkomt. “Een dier zelf met respect verzorgen, slachten en uiteindelijk opeten. Dat is toch zoals het moet zijn.”

Edition numérique des abonnés

Boerenbond-investeringsfonds uit Belgian Pork Group

Varkens

AIF, het investeringsfonds van Boerenbond trekt zich volledig terug uit Belgian Pork Group. Aan het zeggenschap van varkensboercoöperatie Propigs (vroeger Covavee) in de groep verandert er niets.

Intensief of extensief: het komt erop aan je te onderscheiden, aldus varkenshouders.

Betere varkenshouder worden kan via verschillende strategieën

Varkens

‘Crisis’ en ‘varkenshouderij’, het lijken soms synoniemen. Toch zijn er varkenshouders die er vast in geloven crisistolerant te zijn en die hun toekomst in de varkenshouderij verder uitbouwen. Op de Agridagen in Weelde werden vier strategieën voorgesteld en kritisch onder het licht gehouden.

De transfermarkt draait in de vleessector op volle toeren. Ronald Lotgerink (op foto) stapt over van Zwanenberg naar Vion, terwijl Vion-topman Francis Kint overstapt naar Ter Beke.

Nieuwe CEO voor Vion

Economie

Vion heeft Ronald Lotgerink (57) benoemd als nieuwe CEO. Lotgerink is afkomstig van vleeswaren- en conservenbedrijf Zwanenberg Food Group en zal per 1 september aan de slag gaan. Lotgerink volgt de Vlaming Francis Kint op. Kint op zijn beurt maakt de overstap naar het beursgenoteerde Ter Beke uit Waarschoot.

Edition numérique des abonnés

Milieuvergunning Sus Campiniae geschorst

Varkens

De Raad van State heeft de milieuvergunning vernietigd van het slachthuis Sus Campiniae in Oevel, deelgemeente van Westerlo. Dat meldt het bedrijf zelf. De Raad van State oordeelt dat in de vergunning onvoldoende gemotiveerd is waarom het slachthuis kan geëxploiteerd worden naast de begraafplaats van Oevel.

Als China Amerikaans varkensvlees weert, kunnen leveranciers uit de EU daar van profiteren.

China weert Amerikaans varkensvlees en fruit

Actueel

China voert nieuwe douaneheffingen in voor producten uit de Verenigde Staten, waaronder fruit en varkensvlees. Het reageert zo op de beslissing van president Donald Trump om de heffingen te verhogingen op de import van staal en aluminium. Dat berichten de staatsmedia zondag.

Figuur 3. Urtoffel Ter Holand,  eigenaar KI Clincke, winnaar  Gouden Piétrain voor de beer  met de hoogste index in 2017

Vervangingspremie creëert win-winsituatie in de keten

Varkens

Begin 2016 voerde het VPF een wijziging door van de indeling in predikaten van zijn berenstapel. Van dan af werden de alom bekende Ster- en Eliteberen vervangen door Optimal, Premium, en Optimal Primeberen. Daarnaast werd ook de afstammingsindex voor jonge beren ingevoerd. Nu, twee jaar later, wordt de impact van deze maatregel stilaan duidelijk.

Meest recent

Meest recent