Landbouwminister Ducarme vraagt besluit om varkens in besmette zone te euthanaseren

Varkens

Federaal minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) heeft aan het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid gevraagd om op zeer korte termijn een ontwerp van ministerieel besluit voor te leggen dat het euthanaseren van varkens gelast in de afgebakende, besmette zone. Dit overeenkomstig de geldende Europese regelgeving. Dat heeft zijn kabinet zondagavond bekendgemaakt.

Overzicht over een deel van hal 1 op SPACE, waar de top van de rundveegenetica te vinden was.

SPACE 2018 trekt ruim 100.000 bezoekers

Pluimvee

108.347 bezoekers mocht het internationale salon voor de veeteelt SPACE dit jaar ontvangen van 11 tot 14 september. De vloer in de Frans-Bretoense stad Rennes voelde inderdaad een beetje leger aan dan vorig jaar, toen er 114.653 bezoekers opdaagden. De organisatie is niettemin tevreden.

De Afrikaanse varkenspest werd eerder gevonden in Luxemburg, maar is nu ook in Limburg vastgesteld.

Afrikaanse varkenspest bij nog 3 everzwijnen

Varkens

Het Waals toezichtnetwerk voor wilde fauna heeft vrijdagochtend drie nieuwe gevallen bevestigd van everzwijnen die het virus van Afrikaanse varkenspest dragen. De dieren zijn aangetroffen in de buurt van de zes opgetekende gevallen in het zuiden van de provincie Luxemburg. Dat meldt het kabinet van Waals minister van Landbouw René Collin. Ondertussen moet een fokker in de provincie Luxemburg 400 biggen euthaneseren

Edition numérique des abonnés

Belgische varkensprijzen zien effecten AVP

Varkens

Zowel de biggenprijzen als de vleesvarkensprijzen laten voor deze week een scherpe daling zien. Dat terwijl de prijzen in Duitsland veel minder daalden. Oorzaak is de Afrikaanse Varkenspest.

Bij een verdenking van Afrikaanse varkenspest, moet direct de FAVV worden gewaarschuwd.

Afrikaanse varkenspest: FAVV-instructies voor dierenartsen

Varkens

In het kader van de verhoogde waakzaamheid rond de Afrikaanse varkenspest (AVP) publiceert het FAVV vandaag een aantal instructies voor dierenartsen. AVP is een aangifteplichtige ziekte. Dit betekent dat elke ernstige klinische verdenking onmiddellijk door een dierenarts onderzocht en gemeld wordt aan. Maar AVP is ook een ziekte waarbij niet altijd een duidelijk en indicatief klinisch beeld opgemerkt wordt, zeker in de beginfase. In geval u een klinische verdenking van AVP heeft, moet deze door dierenartsen onmiddellijk worden gemeld aan het FAVV.

Zesde everzwijn positief getest op Afrikaanse varkenspest

Varkens

Een everzwijn dat op 16 september gevonden werd in de buurt van Etalle is positief getest op Afrikaanse varkenspest. Dat werd bekendgemaakt door het kabinet van Waals minister van Landbouw René Collin. Het dier werd gevonden niet ver vanwaar de vijf andere positieve gevallen werden gedetecteerd.

Edition numérique des abonnés

Varkenssector is vrij van besmetting, volgens ministers van Landbouw

Varkens

De verschillende ministers van Landbouw Joke Schauvliege (Vlaams), René Collin (Waals) en Denis Ducarme (federaal) hebben woensdag in Namen overleg gepleegd over het dossier van de Afrikaanse varkenspest die was vastgesteld in de provincie Luxemburg. Volgens de ministers is de Belgische varkenssector “vrij van besmetting”.

Edition numérique des abonnés

Aantal landen dat geen Belgisch varkensvlees meer invoert, stijgt

Varkens

Al elf landen buiten de Europese Unie hebben de invoer van Belgisch varkensvlees opgeschort. Dat is woensdag vernomen van het kabinet van minister van Landbouw Denis Ducarme. Reden is de ontdekking van Afrikaanse varkenspest bij wilde everzwijnen in Etalle (provincie Luxemburg).

Febev ziet ook onze buurlanden moeilijk doen over Afrikaanse Varkenspest, al dan niet uit louter commerciële motieven.

Stormweer in afzet Belgisch varkensvlees

Varkens

Bij het afsluiten van de krant was van 11 landen buiten de EU bekend dat ze de invoer van Belgisch varkensvlees opschorten als gevolg van de ontdekking Afrikaanse varkenspest bij wilde everzwijnen in ons land. Maar nog erger is het gedrag van Europese en zelfs binnenlandse afnemers, aldus Michael Gore van sectororganisatie Febev.

Afrikaanse varkenspest is gevonden bij everzwijnen, maar nog niet in de varkenshouderij. Toch sloten al diverse landen hun grenzen voor Belgisch varkensvlees.

Nationale coördinatrice Afrikaanse varkenspest

Varkens

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) heeft dinsdag Drs. Myriam Logeot aangeduid als nationale coördinatrice in het kader van de bestrijding van het Afrikaanse varkenspestvirus. Op 13 september werd een haard van het virus ontdekt in de provincie Luxemburg.

Edition numérique des abonnés

Negen landen schorten invoer van Belgisch varkensvlees op

Varkens

Negen landen hebben de invoer van Belgisch varkensvlees opgeschort als gevolg van de ontdekking van vijf positieve gevallen van Afrikaanse varkenspest bij wilde everzwijnen in de provincie Luxemburg. Dat meldt de Federatie van het Belgische Vlees (Febev). Het betreft Zuid-Korea, China, Taiwan, Wit-Rusland, Mexico, Zuid-Afrika, Japan, Singapore en de Filipijnen, preciseert Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van Febev.

Edition numérique des abonnés

"Negen kansen op tien dat oorzaak bij transport moet gezocht worden"

Varkens

Zoals dat in 2017 het geval was in Tsjechië, ligt de oorsprong van de uitbraak van de Afrikaanse varkenspest in het zuiden van de provincie Luxemburg negen kansen op tien bij het transport. Dat zei Waals minister van Landbouw René Collin (cdH), na het onderhoud met de Europese autoriteiten dat hij maandag samen met zijn federale collega Denis Ducarme had.

Edition numérique des abonnés

AVP: Wallonië verbiedt toegang tot getroffen gebied

Varkens

De Waalse regering gaat de toegang verbieden tot het gebied in de provincie Luxemburg waar vorige week de Afrikaanse varkenspest is ontdekt bij wilde everzwijnen. Dat heeft minister van Landbouw René Collin maandagochtend aangekondigd voor aanvang van een vergadering met de Europese Commissie. Eerder had de Waalse regering al een jachtverbod en een verbod op het voederen van dieren ingevoerd.

Voor de hele varkensvleesketen is Afrikaanse varkenspest een groot gevaar.

Agrofront, BFA en FEBEV vragen prioritaire maatregelen om verspreiding tegen te gaan

Varkens

Verschillende landbouworganisaties vragen prioritaire maatregelen om de verspreiding van de varkenspest in ons land te verhinderen, na de vaststelling van twee everzwijnen met Afrikaanse varkenspest in de gemeente Etalle (provincie Luxemburg). Dat melden Agrofront (Boerenbond, Algemeen Boerensyndicaat (ABS), Fédération Wallonne de l'Agriculture (FWA)), de mengvoederleveranciers van de Belgian Feed Association (BFA) en de slachthuizen en uitsnijderijen van de Federatie van het Belgische Vlees (FEBEV) vrijdagavond in een gezamenlijk persbericht.

Edition numérique des abonnés

“Geen paniek nodig, maar wel de hoogste voorzichtigheid”

Varkens

Zijn alle varkens per definitie gedoemd nu er Afrikaanse Varkenspest bij everzwijnen is gevonden? Zeker niet, meent Prof. Jeroen Dewulf. Zelfs met geïnfecteerde everzwijnen in de buurt kan je veilig varkens houden. Voorwaarde is een sluitende bioveiligheid.

Wetenschappers waarschuwden al dat een algemeen afschot van everzwijnen de zaak erger zou kunnen maken.

Geen algemeen afschot, landbouwers opgevolgd

Varkens

Op een breed overleg met alle actoren is vrijdag op het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) een stand van zaken opgemaakt na de vaststelling van twee everzwijnen met Afrikaanse varkenspest in de gemeente Etalle (provincie Luxemburg). Er komt geen algemene afschot van everzijnen in België zoals gevraagd door het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) en tientallen kleinere (bio)-houders en grotere varkensbedrijven worden systematisch opgevolgd door het FAVV.

Het Algemeen Boerensyndicaat wil dat de jacht op everzwijnen wordt geopend, maar sommige wetenschappers vinden dat een slecht idee.

‘Juist jachtverbod nodig in strijd tegen Afrikaanse varkenspest’

Varkens

Het is geen goed idee om op het volledige Belgische grondgebied everzwijnen gecontroleerd af te schieten. Wie de Afrikaanse varkenspest wil tegengaan, roept eerder een jachtverbod af. Dat stelt Jelle Van den Berghe, docent natuurbeheer, soortenbeheer en biodiversiteit aan de PXL Hogeschool in Hasselt. Het Vlaams Agrarisch Centrum hoopt dat nu werk gemaakt zal worden van een vaccin.

Edition numérique des abonnés

Hoe beschermt u uw varkens tegen varkenspest?

Varkens

DGZ roept op om als varkenshouder alert te zijn voor Afrikaanse varkenspest. Varkenshouders moeten waakzaam zijn voor alarmbellen en hun bioveiligheid optimaliseren. Onder andere wordt aangeraden om het aantal voertuigen op het erf te beperken.

De Belgische varkenshouderij is sterk afhankelijk van de export, die bij een uitbraak van Afrikaanse varkenspest in gevaar komt.

Afrikaanse varkenspest bedreigt export

Varkens

De vondst van Afrikaanse varkenspest (ASF) bij everzwijnen in het zuiden van België is een groot gevaar voor de varkenshouderij. Als het virus overslaat op de varkenshouderij, volgen ruimingen en beperkingen - genezing of vaccinatie is geen optie. De export is bovendien de levensader van de varkensketen, en kan in gevaar komen. Een derde van de exportcertificaten eist het vrij zijn van Afrikaanse varkenspest.

Edition numérique des abonnés

Varkenspest: ABS wil afschot everzwijnen

Varkens

Na de vondst van Afrikaanse Varkenspest bij wilde varkens in ons land vraagt ABS om zonder uitstel over te gaan tot een algemeen afschot van everzwijnen op Belgisch grondgebied.

Meest recent

Meest recent