SPACE 2018 trekt ruim 100.000 bezoekers

Pluimvee

108.347 bezoekers mocht het internationale salon voor de veeteelt SPACE dit jaar ontvangen van 11 tot 14 september. De vloer in de Frans-Bretoense stad Rennes voelde inderdaad een beetje leger aan dan vorig jaar, toen er 114.653 bezoekers opdaagden. De organisatie is niettemin tevreden.

Larven van de soldatenvlieg groeien goed op afvalstromen uit land- en tuinbouw.

Insectenkweker ontpopt zich tot bulkproducent

Varkens

Overzeese ggo-soja ligt onder vuur. Ook bij de duurzaamheid van vismeel worden intussen heel wat vraagtekens gezet. Insecten daarentegen kan je kweken op afval, dicht bij het vee hier. Hun voedingswaarde is groot. Zijn insecten het voeder van de toekomst voor ons vee?

Mestverwerking neemt nog altijd toe in Vlaanderen.

Opnieuw meer dierlijke mest verwerkt in Vlaanderen

Varkens

In 2017 is ongeveer 44,1 miljoen kg stikstof uit dierlijke mest werd verwerkt in Vlaanderen en dat is iets meer dan een jaar eerder. Het grootste gedeelte (85 %) van de mestverwerking wordt gerealiseerd door de verwerking en export van varkensmest en van pluimveemest. Dat blijkt uit cijfers van het Vlaams Coördinatiecentrum Mestverwerking (VCM).

Newcastle-disease is gevaarlijk voor de pluimveehouderij.

FAVV heft laatste beschermingsgebied voor ziekte van Newcastle op

Pluimvee

De beschermingsgebieden die ingesteld werden rond besmettingshaarden van de ziekte van Newcastle, zijn allemaal opgeheven. Dat meldt het Federaal Voedselagentschap (FAVV) woensdag. De laatste beschermingszone, in de Henegouwse gemeente Lessen, is sinds dinsdag niet meer van kracht.

Edition numérique des abonnés

Schauvliege geeft vergunning voor uitbreiding van groot kippenbedrijf in Rijkevorsel

Pluimvee

Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) heeft een omgevingsvergunning verleend aan LV Leemans om in Rijkevorsel een kippenbedrijf verder te exploiteren en uit te breiden.

Steunpunt Levend Erfgoed wil einde handels- en expositieverbod voor hobbypluimvee

Wetgeving

Het Steunpunt Levend Erfgoed (SLE) vroeg gisteren de opheffing van het handels- en tentoonstellingsverbod voor pluimvee van hobbykwekers aan het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). De organisatie, die de belangen van niet-professionele dierhouderijen en -kwekerijen verdedigt, verwijt het FAVV “steevast op te treden als beschermheer van de vleesindustrie”.

Edition numérique des abonnés

Ziekte van Newcastle: FAVV heft verschillende zones op

Pluimvee

Het Voedselagentschap heeft de voorbije dagen meerdere zones opgeheven die werden afgebakend rond besmettingen met de ziekte van Newcastle. Het gaat om de zones Dentergem en Waregem (West-Vlaanderen), Zulte en Eeklo (Oost-Vlaanderen) en Meix-devant-Virton (Luxemburg).

De stal is als een soort kippenspeelplaats ingericht. Ook buiten liggen grote takken om kippen beschutting te bieden.

Pluimveebedrijf spant dierenrechten- en milieuorganisatie voor zijn kar

Pluimvee

Waar onze dierlijke sector harde klappen krijgt van dierenrechtenorganisaties, slaagt het Nederlandse pluimveebedrijf Kipster erin die voor haar kar te spannen. Wakker Dier sprak zelfs de radiospot van het bedrijf in. Dierenwelzijn en milieu zitten vervlochten in een stevig economisch model. Kipster heeft succes, en begint weldra te bouwen aan een tweede vestiging.

Newcastle disease is een bedreiging voor pluimvee, maar de mens is niet gevoelig voor de ziekte. De consumptie van eieren, kippenvlees en kippenproducten vormt dan ook geen enkel risico.

FAVV vindt weer ziekte van Newcastle bij sierpluimvee

Pluimvee

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) heeft dinsdag de ziekte van Newcastle vastgesteld bij sierpluimvee van een hobbyhouder in Momignies (provincie Henegouwen). De besmetting komt bovenop de al 19 gekende besmettingen, 16 bij hobbyhouders en 3 op professionele pluimveehouderijen, die sinds 26 april werden vastgesteld. Dat meldt het FAVV woensdag.

Edition numérique des abonnés

Ziekte van Newcastle: Favv laat opnieuw verkoop van pluimvee toe

Pluimvee

Het Favv verlengt de algemene maatregelen naar aanleiding van de ziekte van Newcastle (ND). De verkoop van pluimvee door professionele pluimveehandelaars aan hobbyhouders kan echter onder strikte voorwaarden worden hervat.

Edition numérique des abonnés

FAVV versoepelt maatregelen tegen ziekte van Newcastle

Pluimvee

Het federaal voedselagentschap (FAVV) versoepelt de maatregelen die werden genomen na een besmetting met de ziekte van Newcastle bij pluimvee in het Oost-Vlaamse Haaltert.

Edition numérique des abonnés

Strategisch plan moet Waalse pluimveesector vleugels geven

Pluimvee

De Waalse pluimveesector moet jaarlijks met 9 % groeien. Dat is de ambitie achter een strategisch plan dat Waals minister van Landbouw René Collin (cdH) donderdag heeft voorgesteld in Libramont, aan de vooravond van de jaarlijkse grote landbouwbeurs. Het plan gaat over een periode van tien jaar en zal minstens 3,2 miljoen euro kosten.

Newcastle disease is een risico voor alle soorten pluimvee. Eieren en vlees worden niet door de ziekte aangetast.

Opnieuw ziekte van Newcastle gevonden

Pluimvee

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) heeft dinsdag een nieuw geval van de ziekte van Newcastle vastgesteld bij pluimvee van een opfokbedrijf in Waregem. Die besmetting komt bovenop de zestien al gekende besmettingen die sinds 26 april werden vastgesteld. Dat meldt het FAVV.

Newcastle disease vormt een grote bedreiging voor pluimveehouders.

Geval van ziekte van Newcastle in Beerse, maatregelen in Zinnik en Verviers opgeheven

Pluimvee

Bij een hobbyhouder in Beersel, in Vlaams-Brabant, is vrijdag een nieuw geval van de ziekte van Newcastle vastgesteld. Dat meldt het federaal Voedselagentschap (FAVV). Deze besmetting komt bovenop de 13 al gekende besmettingen die sinds 26 april 2018 werden vastgesteld, aldus het FAVV.

Newcastle disease kan alle soorten pluimvee besmetten.

Nieuw geval van ziekte van Newcastle vastgesteld

Pluimvee

Het Federaal Voedselagentschap (FAVV) heeft een nieuw geval van de ziekte van Newcastle vastgesteld bij pluimvee van een pluimveehandel in de Oost-Vlaamse gemeente Haaltert. Dat meldt het FAVV woensdagavond. Sinds 26 april stelde het FAVV al tien besmettingen vast bij hobbyhouders.

Agrifirm is een grote leverancier van mengvoer die toenemend ook een rol wil spelen met speciaalvoer en additieven.

Agrifirm koopt leverancier mycotoxinebinders

Nieuws van maatschappijen

Agrifirm neemt met Special Nutrients een grote leverancier van mycotixinebinders over. Special Nutrients is in de Amerikaanse stad Miami gevestigd maar verkoopt jaar producten wereldwijd. Agrifirm zegt dat de overname past bij de strategie om te investeren in haar lijn van functionele additieven voor de veevoerindustrie.

“Het is belangrijk om de komende drie jaar sterk te blijven inzetten op antibioticareductie”, waarschuwt professor Jeroen Dewulf.

Veeteelt vs antibiotica: 2 - 1

Pluimvee

De Belgische veehouderij scoorde het afgelopen jaar maar liefst twee keer in de strijd tegen de antibioticaresistentie. ‘Bondscoach’ Amcra, het kenniscentrum voor antibiotica, had drie doelstellingen vooropgezet. Twee daarvan zijn nu afgevinkt. De derde, een daling met de helft van het totale antibioticagebruik, stelt de sector nog voor problemen. Gelukkig is de match nog niet afgelopen: de deadline is 2020.

Edition numérique des abonnés

“Nederlandse overheid faalde bij aanpak fipronilcrisis”

Pluimvee

Niet alleen de eiersector, maar ook de Nederlandse overheid heeft voedselveiligheid niet hoog genoeg in het vaandel staan. Dat concludeert een Nederlandse commissie onder leiding van oud-minister Winnie Sorgdrager uit een onderzoek naar de fipronilcrisis van vorig jaar.

Edition numérique des abonnés

Animal Rights neemt vleeskuikentransport op de korrel

Pluimvee

Een medewerker van dierenrechtenorganisatie Animal Rights filmde undercover bij het grootste pluimvee-servicebedrijf van België, PLV in Nijlen. De vleeskuikens worden bij de kippenbedrijven hardhandig gevangen en in containers gegooid voor transport naar de slachthuizen. Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) wil onderzoeken of de afspraken in het actieplan voor de sector zijn geschonden.

Nederlandse legpluimveehouders hebben meer bestrijdingsmiddelen gebruikt dan eerder werd aangenomen.

Meer bestrijdingsmiddelen bij bio-eieren in Nederland

Actueel

De afgelopen jaren zijn bij veel biologische eierbedrijven in Nederland op veel grotere schaal verboden bestrijdingsmiddelen gebruikt dan eerder werd aangenomen. Bij ruim zestig biologische eierbedrijven zijn meer dan vijftien soorten ontsmettings- en bestrijdingsmiddelen gebruikt die niet zijn toegestaan. Het gaat om andere middelen dan het omstreden insecticide fipronil dat in 2017 werd aangetroffen bij een aantal bedrijven.

Meest recent

Meest recent