Animal Rights neemt vleeskuikentransport op de korrel

Pluimvee

Een medewerker van dierenrechtenorganisatie Animal Rights filmde undercover bij het grootste pluimvee-servicebedrijf van België, PLV in Nijlen. De vleeskuikens worden bij de kippenbedrijven hardhandig gevangen en in containers gegooid voor transport naar de slachthuizen. Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) wil onderzoeken of de afspraken in het actieplan voor de sector zijn geschonden.

Nederlandse legpluimveehouders hebben meer bestrijdingsmiddelen gebruikt dan eerder werd aangenomen.

Meer bestrijdingsmiddelen bij bio-eieren in Nederland

Actueel

De afgelopen jaren zijn bij veel biologische eierbedrijven in Nederland op veel grotere schaal verboden bestrijdingsmiddelen gebruikt dan eerder werd aangenomen. Bij ruim zestig biologische eierbedrijven zijn meer dan vijftien soorten ontsmettings- en bestrijdingsmiddelen gebruikt die niet zijn toegestaan. Het gaat om andere middelen dan het omstreden insecticide fipronil dat in 2017 werd aangetroffen bij een aantal bedrijven.

Edition numérique des abonnés

FAVV: "Alle eieren op de Belgische markt zijn veilig"

Pluimvee

Alle analyses die het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) dit jaar in de pluimveesector voor fipronil in eieren al heeft uitgevoerd, bleken conform. Het ging om 400 stalen. Dat meldt het FAVV woensdag in een persbericht. Het Voedselagentschap benadrukt dat "het actieve toezicht voortgezet wordt om een veilige eiproductie te garanderen in België".

De Nederlandse pluimveehouderij wordt opnieuw opgeschrikt door de vondst van fipronil in eieren.

Fipronil in eieren: 73.000 besmette eieren teruggeroepen in Duitsland

Actueel

Zowat 73.000 eieren uit Nederland die besmet zijn met het insecticide fipronil zijn in Duitsland teruggeroepen. Wegens overschrijding van de maximaal toegelaten waarde, zijn de eieren niet verhandelbaar en moeten ze van de markt gehaald worden. Dat maakte het ministerie van Landbouw van Nedersaken bekend. De terugroepactie komt een jaar na het grootschalig voedselveiligheidsschandaal dat de sector in Nederland, België en Duitsland trof.

Edition numérique des abonnés

Speurders vallen Voedselagentschap binnen voor nieuw onderzoek fipronilcrisis

Actueel

Speurders van het Brusselse gerecht zijn dinsdagochtend binnengevallen in het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). Ze deden dat in het kader van een gerechtelijk onderzoek na een vermoeden dat verkeerde informatie werd verspreid over besmette eieren in 2017.

Brazilië vecht invoerbeperkingen EU aan

Actueel

Brazilië vindt het tegenhouden van honderden partijen Braziliaans kippenvlees door de EU niet gerechtvaardigd. Het land zal de importbeperkingen daarom aanvechten bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO), aldus landbouwminister Blairo Maggi. Volgens Maggi grijpt de EU een betrekkelijk kleine fraudezaak op illegale wijze aan om haar eigen kippenvleesproducenten te steunen.

De fipronil-affaire heeft de pluimveehouderij veel geld gekost.

Eierbedrijven in Nederland nog steeds geblokkeerd

Actueel

Tien eierbedrijven in Nederland zijn nog steeds geblokkeerd omdat ze het verboden middel fipronil gebruikt hebben om stallen schoon te maken. De bedrijven zitten al sinds de zomer van 2017 op slot. Dat heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA dinsdag gezegd. In België is vandaag geen enkel bedrijf meer geblokkeerd, zo is vernomen bij het federaal voedselagentschap (FAVV).

Edition numérique des abonnés

Resultaten salmonella-analyses bij pluimvee in België in 2017

Pluimvee

In 2017 voldeed België aan de vooropgestelde Europese doelstellingen voor salmonella bij leghennen, vleeskippen en vleeskalkoenen. Bij fokpluimvee is er echter een verbetering van de salmonellabestrijding nodig.

Koen Vanmechelen won in 2013 met zijn ‘Cosmopolitan Chicken’ de Goldenen Nica-prijs.

Belgische kunstenaar opent pluimveecentrum Ethiopië

Actueel

Samen met kunstenaar Koen Vanmechelen lanceerde donderdag het International Livestock Research Institute met "Incubated Worlds", een geavanceerd pluimvee-onderzoekscentrum in Ethiopië. "Een kruisingsproject om het leven van de lokale gemeenschappen te verbeteren," zegt de Limburgse kunstenaar, bij wie het kruisen van kippen een centrale plaats inneemt in zijn oeuvre.

Voor de pluimveehouderij is Newcastle Disease een grote bedreiging.

Tsjechen vinden ziekte van Newcastle.

Actueel

In Tsjechië is voor het eerst in twintig jaar de zogenaamde ziekte van Newcastle vastgesteld. De voor gevogelte hoogst besmettelijke pseudovogelpest werd bij doden kippen aangetroffen bij een pluimveekweker in Sanov in de regio Zlin in het zuidoosten van het land.

De pluimveehouderij in de EU is  afhankelijk van de wereldmarkt, waar de Amerikanen,  Thai en Brazilianen domineren.

EU-markt kippenvlees stabiel

Actueel

Rabobank is gematigd positief over de vooruitzichten voor het pluimveecomplex in de EU. Omdat de Brazilianen deels geweerd worden, kan de prijs voor borstvlees stijgen.

Voor de Nederlandse pluimveehouderij is de nieuwe vogelgriepuitbraak eens trop. Bedrijven blijven op slot.

Opnieuw vogelgriep in Nederland

Pluimvee

In Nederland is dinsdag (13 maart) vogelgriep vastgesteld bij een eendenbedrijf met 29.000 dieren. Het gaat om een bedrijf in Kamperveen, in het Oosten van Nederland op circa 170 km van de Belgische grens. Dat blijkt uit een melding van het Nederlandse ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Greenpeace ziet Belgen liever vaker vegetarisch eten.

Belgen eten te veel vlees, vindt Greenpeace

Pluimvee

De Belg eet gemiddeld 770 tot 980 gram vlees per week, wat 2 tot 2,5 maal meer is dan de aanbeveling om wekelijks niet meer dan 400 gram te consumeren. Dat staat in een nieuw rapport van Greenpeace dat gewijd is aan de impact van de vleesconsumptie op de klimaatopwarming.

Nederland werd vorig jaar diverse keren opgeschrikt door een uitbraak van vogelgriep.

Vogelgriep in Nederland

Pluimvee

In het Groningse Oldekerk is zondag vogelgriep van type H5, hoogpathogeen, vastgesteld bij een pluimveebedrijf. Het bedrijf wordt geruimd om verspreiding van het virus te voorkomen. In totaal gaat het om 36.000 vleeskuikens, meldt het Nederlandse ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

De raad van bestuur van de nieuwe vzw AB Register.

Nieuwe vzw streeft naar minder gebruik van antibiotica

Melkvee

De kwaliteitsborgingssystemen Belpork, Belplume en IKM Vlaanderen hebben de overkoepelende structuur AB Register vzw opgericht om het gebruik van antibiotica in varkens, pluimvee en melkvee te registreren en verder in te perken.

Edition numérique des abonnés

Fipronil in eieren - Eierprijzen nog steeds erg hoog

Pluimvee

De nationale eierprijs ligt nog steeds zowat 50 procent boven de prijs in dezelfde periode van vorig jaar. Dat is een gevolg van de Fipronil-crisis die in de zomer van vorig jaar is losgebarsten.

Edition numérique des abonnés

Groen licht van Europese Commissie voor schadevergoeding bij fipronil-crisis

Pluimvee

Vandaag zette de Europese commissie het licht op groen voor de steunmaatregelen voor pluimveehouders die vorige zomer door de fipronilcrisis getroffen werden. Dit is uitermate goed nieuws voor de pluimveehouders, die deze steun meer dan hard nodig hebben.

Edition numérique des abonnés

Nog steeds fipronil in Nederlandse eieren

Pluimvee

De afgelopen weken is in eieren in de handel in Nederland nog steeds het giftige fipronil aangetroffen.

Edition numérique des abonnés

Europa verlengt termijn voor vrije-uitloopeieren bij ophokplicht

Pluimvee

Pluimveehouders zullen de eieren van kippen die opgehokt moeten worden als gevolg van een epidemie in de eerste zestien weken nog steeds kunnen verkopen als vrije-uitloopeieren. Dat heeft de Europese Commissie woensdag beslist. De huidige uitzonderingstermijn bedraagt slechts twaalf weken.

Edition numérique des abonnés

Malser kippenvlees met wilgenbeplanting

Pluimvee

Onderzoekster Lisanne Stadig concludeert dat vleeskippen hun uitloop beter gebruiken als die beplant is met wilgen. Dat zorgt voor malser vlees en een extra inkomstenbron door houtproductie.

Meest recent

Meest recent