Startpagina Melkvee

De DGZ Bioveiligheid Award

Dierengezondheidszorg Vlaanderen, kortweg DGZ, drukt van oudsher op een goede bioveiligheid. Veehouders leveren al veel inspanningen, en dat wil de vereniging belonen. Daarom deelt DGZ een Bioveiligheid Award uit aan de best presterende veehouder in de categorieën vleesvee, melkvee en vleeskalveren.

Leestijd : 3 min

Met de DGZ Bioveiligheid Award wil DGZ veehouders aanmoedigen om met de bedrijfsdierenarts na te denken over een steeds betere bioveiligheid voor hun bedrijf, er een plan voor op te stellen en tenslotte over te gaan tot de uitvoering en het onderhoud ervan. Al wie nu al een aantal maatregelen genomen heeft en in de toekomst van plan is om verdere stappen te zetten kan zich inschrijven.

Goede praktijken

Onder bioveiligheid verstaat DGZ alle maatregelen die een veehouder neemt om het risico op insleep en verspreiding van ziekteverwekkers op het bedrijf te voorkomen of te minimaliseren. Aankoop van dieren, omgang met bezoekers, weidegang, infrastructuur en omgeving zijn hiervoor belangrijke punten van aandacht.

Er zijn goede praktijken die voor alle bedrijven gelden, zoals bijvoorbeeld bedrijfskleding en laarzen voor bezoekers. Aan de andere kant zijn er ook bedrijfsspecifieke aspecten aan het sanitair beleid, bijvoorbeeld bij weidegangmaatregelen of het aanpassen van de stalinrichting.

Financieel gezond

“Streven naar bioveiligheid is echter nooit gedaan”, benadrukt DGZ. “Het vergt een dagelijkse routine, én een streven naar continue verbetering. Altijd de lat een beetje hoger leggen. Zo wordt het de dagelijkse manier van werken. Bij een moderne veehouder produceren gezonde dieren kwaliteitsvolle melk of vlees in een optimaal koecomfort. Een veestapel in topconditie, met minder geneesmiddelengebruik, is namelijk aantoonbaar een gezonde financiële keuze.”

Wat valt er te winnen?

Aan de award is een geldprijs verbonden van 3.750 EUR voor de winnaars in de categorieën vleesvee en melkvee, en 1.500 EUR voor het winnende vleeskalverbedrijf. De winnaars ontvangen tevens een gepersonaliseerd uithangbord dat toont dat ze de trotse bezitter zijn van de DGZ Bioveiligheid Award.

Veehouders leveren al veel inspanningen naar bioveiligheid toe, en dat wil DGZ belonen met deze award.
Veehouders leveren al veel inspanningen naar bioveiligheid toe, en dat wil DGZ belonen met deze award.

Inschrijven kan tot 15 mei op de website www.mijnmaniervanwerken.be. U dient het inschrijvingsformulier te downloaden, samen met uw bedrijfsdierenarts in te vullen en op te sturen naar mijnmaniervanwerken@dgz.be. In de tweede helft van die maand voeren de organisatoren een preselectie uit. Voor elke categorie - vleesvee, melkvee en vleeskalveren - worden er 6 bedrijven gekozen, samen 18 bedrijven.

En de winnaar is...

Elk bedrijf dat geselecteerd is krijgt in de zomermaanden het bezoek van de jury. Die bestaat uit dierenartsen, rundvee- en varkenshouders, en wetenschappers van Inagro, Universiteit Gent en de Hooibeekhoeve. Deze jury selecteert negen genomineerden - drie per categorie - die worden bekendgemaakt op de website vanaf 1 oktober.

Tot 15 november kan het publiek via de website stemmen voor zijn favoriet. Samen met de juryscores bepaalt het aantal stemmen wie de winnaar wordt. Bezoekers kunnen bovendien inspiratie vinden in de tips, getuigenissen en praktijkvoorbeelden op de website. Op Agribex 2017 onthult DGZ ten slotte de drie winnaars. Zij mogen op de beurs hun awards plechtig in ontvangst nemen.

Het idee voor de award komt van de adviescommissie herkauwers, waarin vertegenwoordigers van verschillende landbouworganisaties zetelen. DGZ nam daarop het initiatief, en Allflex ondersteunt de award financieel.

mijnmaniervanwerken.be

Lees ook in Melkvee

SMP-prijzen blijven op laag niveau

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 3 april met ons de financiële situatie in de wereld en de internationale zuivelmarkten. De geschatte voorraad mageremelkpoeder ligt vooral door de lagere productie lager dan vorig jaar eind januari.
Meer artikelen bekijken