Startpagina Economie

Bietentelers solidair met melkveehouders: willen prijzen ondermaats

Tien jaar geleden goten melkveehouders 3 miljoen liter rauwe melk demonstratief weg, uit woede over de ontoereikende prijs voor melk die betaald werd. De Confederatie van de Belgische Bietentelers (CBB) voelt ter gelegenheid van deze tiende verjaardag en de herdenking van deze actie, een grote solidariteit met de collega’s uit de melkveehouderij. Volgens secretaris-generaal Peter Haegeman gaan de bietenteelt door een gelijkaardige crisis.

Leestijd : 2 min

Komende maandag, 16 september, is het precies tien jaar geleden dat een aantal melkveehouders met een sterk symbolische actie, het weggieten van 3 miljoen liter rauwe melk, hun ongenoegen uitten over de ontoereikende prijs die ze voor hun melk kregen. Deze slechte marktsituatie was het gevolg van de vrijmaking van de zuivelmarkten, om concreet te zijn de afschaffing van het melkquotum. De vergaande regulering van de suikermarkt is inmiddels ook afgeschaft en heeft volgens CBB vergelijkbare gevolgen.

De huidige crisis in suikerland is volgens de organisatie in belangrijke mater uitgelokt door het onbegeleid wegvallen van de suikerquota en de gegarandeerde minimumsuikerprijzen in het najaar van 2017. “De landbouwers zijn de gemakkelijke en machteloze slachtoffers geworden van een overdreven liberaliseringsbeleid dat de volledige macht geeft aan de agro-voedingsindustrie,” aldus Haegeman.

Als gevolg hiervan hebben met name de Europese en Belgische landbouwers te maken met oneerlijke concurrentie van andere regio's in de wereld die veel minder streng zijn op het gebied van productie- en controlenormen. “Het is dringend noodzakelijk om de waarborgen te herstellen die de landbouwers in staat stellen om een fatsoenlijk inkomen te verdienen met hun productie, bijvoorbeeld door dezelfde normen op te leggen aan ingevoerde producten en controles uit te voeren wanneer deze onze grenzen binnenkomen. ”

Hierdoor werd en wordt de rendabiliteit van de suikerbietteelt ondermijnd en het inkomen van 7.000 Belgische bietplanters aangetast, aldus CBB, dat hen vertegenwoordigt. Niets wijst evenwel op een duurzame verandering op korte termijn. “Deze situatie is bijzonder nefast voor de familiale landbouw, en meer bepaald voor de perspectieven van de jonge akkerbouwers.”

Bij deze gelegenheid dringt de CBB er bij de Europese beleidsmakers nogmaals op aan dat ze deze vrijmaking zonder taboes zou willen evalueren, en de nodige corrigerende en/of ondersteunende maatregelen nemen. Bovendien moeten ook nieuwe beleidsdaden, zoals het afsluiten van een handelsakkoord met de Mercosur-landen, geëvalueerd worden in het licht van de huidige crisis in de suikerbiet- en suikerfilière. De CBB vraagt ook aan onze huidige en toekomstige landbouwministers en aan de nieuwe Europese Commissie dat hiervan dringend werk gemaakt wordt.

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken