Startpagina Economie

Aandeel Ter Beke geschorst na berichten over listeriadoden in Nederland

De handel in het aandeel van voedingsbedrijf Ter Beke is vrijdag om 12.45 uur opgeschort op de beurs van Brussel, na berichten over een listeriabesmetting in Nederland. Drie mensen zouden zijn overleden en er zou een miskraam zijn geweest door besmetting via vleeswaren uit de fabriek in Aalsmeer van Offerman, een dochterbedrijf van Ter Beke. Het levert naar eigen zeggen ook vleeswaren aan Belgische en Duitse winkels. Aldi heeft in ons land alvast rosbief uit de schappen gehaald.

Leestijd : 2 min

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu in Nederland meldde vrijdag dat de voorbije twee jaar hoogstwaarschijnlijk twintig mensen met listeria besmet raakten via vleeswaren. "Hiervan zijn drie patiënten overleden en één vrouw heeft een miskraam gehad", klinkt het. "De producent heeft inmiddels een veiligheidswaarschuwing uitgestuurd." De naam van de producent noemt het rijksinstituut niet, maar volgens mediaberichten gaat het om Offerman. Dat bedrijf maakte donderdag ook bekend dat het in Aalsmeer gesneden en verpakte vleeswaren terugroept "wegens mogelijke aanwezigheid van listeria". De producten lagen onder meer in de rekken van Jumbo- en Aldi-winkels. De fabriek blijft voorlopig dicht.

Aldi roept product terug

Aldi meldde vrijdag dat het gebraden rosbief van het merk Délifin, per 100 gram verpakt, terugroept wegens de mogelijke aanwezigheid van de listeriabacterie. "De rosbief is afkomstig van Offerman, uit de fabriek in Aalsmeer in Nederland", bevestigt een woordvoerder van Aldi België. Het gaat om één product. “Zelf hebben we nog geen klachten gehad, en er zijn geen problemen vastgesteld met het product. Maar uit voorzorg roepen we het product terug." Of Offerman aan nog andere Belgische supermarkten heeft geleverd, is nog niet duidelijk. Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) onderzoekt de zaak, aldus een woordvoerster.

Belga

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken