Startpagina Actueel

Handelsmissie hoopt de markt in China voor Vlaamse varkens weer open te krijgen

In november vertrekt een prinselijke missie naar China. Een van de bedoelingen is om alle middelen te gebruiken om de markt in China voor Vlaamse varkens open te krijgen. Dat zei landbouwminister Hilde Crevits in de pas samengestelde commissie voor Landbouw.

Leestijd : 2 min

De Afrikaanse varkenspest, vastgesteld bij everzwijnen in Wallonië, heeft heel zware gevolgen voor de Vlaamse varkensexport. “In het buitenland bekijkt men België als geheel”, liet Open VLD’er Steven Coenegrachts optekenen in de commissie Landbouw van de Vlaamse regering. “Maar Vlaanderen is goed voor 95 procent van de varkenshouderij in ons land.”

Aziatische markt gesloten

De gevolgen lieten zich al raden en voelen. De economische schade is enorm groot, niet het minst omdat de Aziatische markt voor Vlaamse varkens minstens tot de zomer van 2020 afgesloten zou blijven. “Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de Aziatische markt toch weer opengaat voor het Vlaams varkensvlees”, vroeg Steven Coenegrachts aan landbouwminister Hilde Crevits (CD&V).

Landbouwminister Hilde Crevits (CD&V) bewierookte het beleid van haar voorganger (en de ontslag genomen) Joke Schauvliege.
Landbouwminister Hilde Crevits (CD&V) bewierookte het beleid van haar voorganger (en de ontslag genomen) Joke Schauvliege. - Foto: Belga

Landbouwminister Hilde Crevits (CD&V) bewierookte vooreerst het beleid van haar voorganger (en de ontslag genomen) Joke Schauvliege. “Zij heeft heel alert en daadkrachtig opgetreden toen de crisis uitbrak. Maar Vlaanderen draagt het grootste deel van deze varkenscrisis omdat ons land buiten Europa als één geheel wordt bekeken.”

Prinselijke missie naar China

Volgende maand staat een prinselijke missie naar China op de agenda. “Een van de bedoelingen is om alle middelen te gebruiken om de markt in China voor Vlaamse varkens weer open te krijgen. Dat is ontzettend cruciaal voor de sector. Als het mogelijk is, zal ik ook zelf mijn steentje bijdragen om die opening te verkrijgen. Als dat lukt, zijn de economische gevolgen van de varkenspest al een pak minder groot. We doen daarvoor grote inspanningen.”

De hele varkenssector hoopt dat na China ook alle andere Aziatische landen zullen volgen en hun grenzen weer open zullens stellen.
De hele varkenssector hoopt dat na China ook alle andere Aziatische landen zullen volgen en hun grenzen weer open zullens stellen. - Foto: LBL

De hele varkenssector hoopt dat na China ook alle andere Aziatische landen zullen volgen. Landbouwminister Hilde Crevits liet nog weten dat de varkenspest in Wallonië nog niet volledig onder controle is. “Ik heb het over niet-wilde dieren, zoals ik ze zal noemen. Er zijn er ongeveer 4.000 gecontroleerd, bij 800 werd een besmetting vastgesteld. Er zijn op vandaag geen problemen meer met geconventioneerde dieren, het gaat over niet-geconventioneerde dieren.”

LV

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken