Startpagina Actueel

Oproep Belgapom: behandel de oogst 2020 niet met Chloorprofam

Belgapom roept de Belgische sector met klem op zich te houden aan de wet, en dus de aardappeloogst 2020 niet meer te behandelen met Chloorprofam. De organisatie wijst op mede door haar betaald onderzoek naar alternatieve bewaarmiddelen. Het is voor Belgapom ook duidelijk dat alle bewaarloodsen, net als de transportmiddelen zeer grondig zullen moeten gereinigd worden om de komende jaren kruiscontaminatie van aardappelen te voorkomen.

Leestijd : 2 min

Recent besliste de Europese Commissie om de erkenning van Chloorprofam (CIPC) in te trekken. Tijdens het huidige seizoen 2019/2020 mag CIPC voor het laatst voor de bewaring van aardappelen gebruikt worden. Vanaf 1 juli 2020 is het gebruik van CIPC niet langer toegelaten in ons land, overigens ook niet meer als herbicide voor uien. De Europese Commissie besloot tot intrekking van de toelating vanwege een rapport dat op de website van het Europees voedselveiligheidsagentschap (Efsa) is gepubliceerd.

De Belgische aardappelhandel en –verwerking, verenigd in Belgapom, investeerde enkele jaren terug samen met zijn leden enkele jaren terug geïnvesteerd in alternatieve bewaarmiddelen. Ze deed dit in samenwerking met het Vlaamse speerpuntcluster voor de voedingsindustrie, Flanders’ Food. Het project heet Reskia. De resultaten van dit onderzoek kan men steeds raadplegen op de website https://www.flandersfood.com/projecten/reskia.

De bewaring van consumptieaardappelen gaat in het volgende bewaarseizoen (oogst 2020) dus een nieuwe periode tegemoet. Belgapom benadrukt dat het noch voor de handel, noch voor de verwerkende industrie nog mogelijk zal zijn om nog aardappelen van oogst 2020 behandeld met Chloorprofam af te nemen.

Bewaarcellen

De transitie naar het nieuwe bewaarregime brengt een serie uitdagingen met zich mee voor de gehele aardappelsector, zoals een effectieve kiemremming met behulp van alternatieve middelen. Een andere uitdaging is de noodzakelijke grootschalige schoonmaakoperatie van bewaarcellen die een CIPC-verleden hebben. Europees wordt onderzocht hoe bewaarcellen effectief kunnen worden gereinigd. Voor ons land wordt deze actie opgezet vanuit Belgapom in samenwerking met de ledenbedrijven uit de verwerking.

De onderzoekresultaten zullen worden gedeeld met de Europese Commissie met het oog op een tijdelijk maximaal residugehalte (tMRL), een noodzakelijk instrument om calamiteiten op basis van historische contaminatie te vermijden. Immers: een overschrijding van de waarschijnlijke detectielimiet zal leiden tot de vernietiging van het gehele bewaarde lot. Belgapom benadrukt dat de vraag voor industriële reiniging van de bewaarloodsen exponentieel kan toenemen, en men dus beter tijdig afspraken maakt.

Informatie, subsidies

Belgapom zet ook in op verdere samenwerking met alle partners in de aardappelketen om de telers verder te informeren over het gebruik van alternatieven en de reinigingsprocedures van de bewaarplaatsen. In heel wat gevallen zullen telers moeten investeren in nieuwe technologie om de alternatieve erkende middelen toe te passen. Op voorstel van Belgapom heeft de Vlaamse overheid via de VLIF-subsidie voor telers extra middelen ter beschikking gesteld.

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken