Startpagina Aardappelen

Ondernemers temmen Regenboogberg ten voordele van Peruaanse boeren

Onder begeleiding van Trias beklimmen acht Vlaamse ondernemers de Regenboogberg in Peru. De apotheose van hun avontuur is een bezoek aan aardappeltelers in het Andesgebergte.

Leestijd : 2 min

Voor hun trektocht in het op één na hoogste gebergte ter wereld werden de ondernemers tot in de puntjes voorbereid door de Climbing Managers. Bijna een jaar lang kregen de deelnemers een gevarieerd trainingsprogramma voorgeschoteld.

Geïsoleerde ligging

Op maandag 11 november zijn ze geland in Peru. Vanuit de hoofdstad Lima zetten ze koers naar het 800 kilometer verderop gelegen Andahuaylas. In die streek brengt de Vlaamse delegatie een bezoek aan de boeren van Coopagros, die zich gespecialiseerd hebben in de aardappelteelt.

Het grootste probleem van de boeren is dat ze door hun geïsoleerde ligging op meer dan 3.000 meter hoogte geen vlotte toegang hebben tot krediet, pootgoed, meststoffen, gewasbescherming, mechanisatie en afzetmarkten. De aardappeltelers zien de uitbouw van een sterke coöperatie als beste oplossing.

Vlaamse partners

“Met de steun van Trias Andes heeft Coopagros een eigen winkeltje ingericht, waar de leden aan voordelig tarief productiemiddelen kunnen aankopen. De coöperatie verstrekt ook kleine leningen en stelt een tractor ter beschikking. Om de klassieke afzetmarkt in Lima te verruimen, hebben de boeren ook geïnvesteerd in een semi-industriële fabriek voor de productie van gevriesdroogde aardappelen.”

Voor de bouw van een innovatieve vrieskamer heeft Trias de voorbije twee jaar de hulp ingeschakeld van een hele reeks partners in Vlaanderen, zoals Boerenbond, Belgapom, Rotary Torhout-Houtland, Breydel, VTI, VLTI, ILVO en de provincie West-Vlaanderen. Met het pas ingezamelde bedrag van de acht ondernemers wordt de installatie uitgebreid met een droogkamer om de eindkwaliteit van de gevriesdroogde aardappelen te verbeteren.

Zesdaagse trektocht

Na een trektocht van zes dagen zullen de ondernemers hun uiteindelijke doel bereiken, de top van de Regenboogberg, op 5.200 meter hoogte. De berg dankt zijn naam aan het mengsel van mengsel van rood ijzeroxide, groen kopersulfaat en gele zwavel dat de flanken van de berg tooit.

Trias

Lees ook in Aardappelen

Hoe presteerden de chipsrassen in 2023?

Aardappelen Vorig jaar was een opmerkelijk teeltjaar voor aardappelen. Toch slaagde het Landbouwcentrum Aardappelen (LCA) er opnieuw in om de prestaties van chipsrassen in Vlaanderen op te volgen. Binnen deze rassenproeven wordt de variëteit VR808 als referentie beschouwd.
Meer artikelen bekijken