Startpagina Bedrijfsnieuws

Nieuwe AVR Puma 4.0 connecteert machinedata met de landbouwer

Afgelopen najaar stelde AVR zijn nieuwe Puma 4.0 voor. De vierrijige aardappelrooier is de opvolger van de bekende Puma 3, maar is nu volledig cloud geconnecteerd.

Leestijd : 3 min

O m alle functies en metingen te visualiseren lanceert de aardappelmachinefabrikant daartoe een digitaal platform: AVR Connect.

AVR Connect

Om de moderne landbouwer te helpen de huidige uitdagingen in de landbouw het hoofd te bieden, heeft AVR zijn Puma volledig met het web gekoppeld en met een passende naam gedoopt: Puma 4.0.

De webconnectiviteit wijst erop dat sensoren op verschillende plaatsen op de rooier data uit het veld binnentrekken en online doorsturen naar het persoonlijke gebruikersplatform, AVR Connect. Het platform kan data visualiseren van onder andere:

- Trips management: route naar en van de velden, rooitijd, eventuele wachttijden mooi in beeld,

- geofencing,

- real time positie van de machine,

- instellingen en parameters op afstand,

- mogelijkheid tot remote update en

- live overzicht van alle Puma schermen en parameters, met tijdsopname. Zo kunnen ook bepaalde machine-instellingen gelinkt wordt aan kwaliteitsrapporten bij afleveren van vrachten aardappelen.

- geïntegreerde opbrengstmeting.

Het platform biedt ruimte aan nog andere toepassingen en combineert ook deze data zodat ze elkaar versterken.

AVR Connect is een open platform waardoor data, indien gewenst, gedeeld kan worden met andere pakketten door gebruik te maken van API’s. Koppelingen met WatchITgrow, Akkerweb, John Deere Operations Center enovoort zijn binnenkort ook mogelijk.

Optioneel: geïntegreerde opbrengstmeting

De opbrengstdata van de oogst wordt verzameld en op een detailkaart gevisualiseerd zodat de landbouwer de efficiëntie van zijn veld kent. Daaruit kunnen productieve en minder productieve zones in het veld naar boven komen. Onderliggende oorzaak kan dan verder onderzocht worden en de landbouwer kan actie ondernemen om in de toekomst de totale opbrengst over het veld te optimaliseren.

Service op maat

Door het registreren van allerlei machinedata via het AVR Connect platform, zoals bijvoorbeeld het vermogen en verbruik van de motor, kan de gebruiker veel info krijgen over de werkomstandigheden.

Het helpt ook de dealers en landbouwers onder andere bij het analyseren van de machine, zodat ze zelfs op voorhand aan de alarmbel kunnen trekken. Een service op maat behoort dan tot de mogelijkheden.

Innovatiepakket

Het voorbije seizoen waren een achttal Puma’s gekoppeld om via het internet hun data door te sturen.

De eerste gebruikers van de nieuwe Puma 4.0 kunnen intekenen op het Innovatiepakket.

Technische updates

Om op tijd mee te zijn met de wetgeving is in de Puma 4.0 een Stage V-motor van Volvo gemonteerd. Aan de bestaande motor met SCR en EGR als nabehandelingssystemen wordt een DPF+DOC (roetfilter) toegepast om aan de verstrengde emissienormen (voornamelijk wat Nox gehaltes en fijn stof) te voldoen. Hierbij hechtte Volvo veel belang aan een systeem dat de gebruiker op geen enkel moment stoort bij normaal gebruik van de machine. Het regenereren van de roetfilter gebeurt tijdens het werken, het betreft een actieve regeneratie om de filter schoon te branden. Zo wordt voorkomen dat de filter volgeraakt en dat er passieve (stationair draaien) regeneratie nodig is tijdens het rooiseizoen. Zo wordt voldaan aan de strengste normen, zonder dat het invloed heeft op wat de machine hoort te doen, namelijk rooien.

Een andere technische vernieuwing is een nieuw, efficiënt luchtfiltersysteem. Dit zorgt voor de aanzuiging van propere lucht, wat onontbeerlijk is zeker nu de droge, stoffige, seizoenen elkaar opvolgen.

In het nieuwe systeem zorgt een Topspin voorfilter voor verbeterde werking. Hierdoor moet minder gereinigd of vervangen worden, waardoor de gebruiker vlotter kan doorwerken en (tijds)kosten uitspaart.

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken