Startpagina Akkerbouw

Steeds drukkere oogstmomenten in vollegrondsgroenten

Door de groeiachterstand van de droge zomer maar zeker ook door de arbeidsspreiding in de diepvriesindustrie zijn december en januari drukke oogstmaanden geworden.

Leestijd : 3 min

Wortelen, prei, spruiten en knolselder, rapen maar ook nog bloemkool en bladselder worden in deze maanden geoogst.

Bloemkool en spruitkool

De oogst van bloemkool zal nog enkele weken blijven verder gaan. Op enkele uitzonderlijk late percelen na zullen toch alle percelen geoogst worden en deftige opbrengsten geven.

De lengtegroei in spruitkool bleef in vele delen van het land beperkt. De kwaliteit is niet denderend, want meer en meer zorgen nieuwe belagers voor schade. Naast de traditionele luizen, rupsen, koolvlieg en slakken kunnen witte vlieg maar ook trips en aardvlooien schade berokkenen.

Prei

Mesurol (methiocarb) valt op 3 april 2020 weg. We zullen dus extra middelen zeker goed kunnen gebruiken want met de toepassingen die nu nog erkend zijn, halen we de scherpe Flandria-normen voor de versmarkt niet.

Ook voor eventueel andere belagers als mineervlieg wordt het in de toekomst opletten, want Mesurol had hier een zeer goede werking op. Gelukkig werd Benevia al erkend in deze teelt. Er zijn echterzeker bijkomende actieve stoffen nodig om het kwaliteitsniveau te kunnen garanderen.

Maiszaad

De teelttechniek in mais wordt delicater en de keuze in maiszaadbehandelingen wordt zeer belangrijk. In de winterperiode wordt wel eens nagedacht over het teeltplan voor volgend jaar en worden ook plantaardappelen en maiszaden al eens bekeken.

Laat je bij de keuze niet alleen door maiszaadverkopers van de zaadhuizen informeren, maar luister ook naar je onafhankelijke fytohandelaar. De keuze voor de juiste actieve stoffen, in functie van het teeltplan, schimmelziekten en dierlijke belagers is nodig voor het passende advies. Er is een ruime keuze aan insecticiden, fungiciden en bijhorende andere middelen, zowel als zaaizaad behandeling en/of als eventuele granulaattoepassingen.

Door het wegvallen van Mesurol maar zeker ook van de fungicide Thiram wordt de keuze complex. Mesurol (Mesurol FS 500) werd gebruikt als vogelafweermiddel. Voor de uitzaai 2020 is deze zaaizaadbehandeling nog toegelaten. Maar omdat deze beslissing reeds van vorig jaar in de lucht ging, beslisten vele zaadhuizen vorig jaar al geen stock van het product aan te houden. Aangezien ook de producent (Bayer) al stopte met de productie, zitten we nu dus in een situatie dat er geen product meer op de markt is en bijgevolg weinig met Mesurol behandeld zaaizaad te verkrijgen is.

Sonido (thiacloprid) als insectidebehandeling tegen ritnaalden en emelten kan wel nog gekozen worden bij enkele zaadhuizen. Ook Force 200CS (tefluthrin) als insectide heeft een erkenning als maiszaadbehandeling. Diezelfde actieve stof kan ook als granulaattoepassing, namelijk Force 1.5 GR aan 12.2 kg/ha, bij de zaai toegepast worden. Sherpa 0.8 GR (cypermethrin) kan eveneens als granulaatinsecticide aan 12 kg/ha toegepast worden.

Thiram was een standaard behandeling. Iedere firma nam deze fungicide als zaadbehandeling. Het is een zeer efficiënte fungicide die vooral in de groentestreken de kiemschimmel pythium doeltreffend bestreed. Pythium tast de kiem van de plant aan waardoor er uitval komt. Om dit te vermijden kies je dus best vanaf nu voor de ziram (Korit 420 FS) behandeling. De belangrijkste raadgever bij mais in deze situatie is om de ‘maisplanter’ een maiszaaimachine te noemen vanaf nu. Want grotere zaaidieptes dan 3 cm vormen een groter risico.

Ook voor andere fungicidebehandelingen kan gekozen worden: Maxim XL of Influx XL (fludioxonil + metalaxyl-M); Maxim Quatro (fludioxonil + metalaxyl-M + azoxystrobine + thiabendazool); Redigo M (prothioconazool + metalaxyl-M); Vibrance (sedaxane).

Daarnaast kan men bijkomend ook voor sporen-elementen, humus en fulvozuren en biostimulantia kiezen. Deze worden door de zaadhuizen meer naar voor geschoven als bescherming van de kiem en start groei. Zo heeft ieder zaadhuis zijn eigenproduct en merknaam.

Van Ceunebroeck Lieven

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken