Startpagina Akkerbouw

Europa bant insecticide chloorpyrifos

De lidstaten van de Europese Unie hebben vrijdag besloten om het pesticide chloorpyrifos vanwege de gezondheidsrisico's te bannen van de Europese markt. Dat heeft de Europese Commissie meegedeeld. Vertegenwoordigers van de lidstaten stemden vrijdag in met het voorstel van de Commissie om de vergunningen voor chloorpyrifos en chloorpyrifos-methyl niet te verlengen.

Leestijd : 1 min

De markttoelating verstrijkt eind januari 2020. Dan kan er nog maximaal drie maanden toegekend worden om eventuele stocks van deze producten te verwijderen. Chloorpyrifos is sinds 2006 toegelaten in de Europese Unie en wordt onder meer gebruikt om fruit en groenten te beschermen tegen bodeminsecten. Het product wordt maar beperkt gebruikt.

In acht lidstaten geldt al een verbod. In België mag chloorpyrifos enkel door professionals onder bepaalde voorwaarden aangewend worden. In 2017 is in ons land 20 ton chloorpyrifos verkocht.

Het voorstel van de Commissie volgde op een studie van het Europees voedselveiligheidsagentschap Efsa, dat tot de conclusie kwam dat het middel mogelijk neurologische schade kan aanrichten tijdens de ontwikkeling van jonge kinderen en mogelijk ook genetische mutaties kan veroorzaken.

In de periode 2015-2017 trof het voedselveiligheidsagentschap FAVV tijdens controles chloorpyrifos boven de maximumnorm aan in 26 voedingsproducten: In 2016-2018 stelde de Vlaamse Milieumaatschappij 18 keer een overschrijding van de maximumnorm voor chloorpyrifos vast in Vlaamse rivieren.

Belga-Landbouwleven

Lees ook in Akkerbouw

Duurzame bemesting van aardappelen

Aardappelen BELFertil en Belgapom bieden telers, teeltbegeleiders en adviseurs een gloednieuwe website aan rond duurzame bemesting van aardappelen. Je vindt er informatie en praktische tips om de efficiëntie van de bemesting te optimaliseren.
Meer artikelen bekijken