Startpagina Actueel

Vlaams-Brabant presenteert ambitieus klimaatplan

De provincie Vlaams-Brabant werkte een klimaatactieprogramma voor 2020-2025 uit dat kadert in de ambitie om tegen 2040 de CO2-uitstoot met minstens 80 % te verminderen in vergelijking met 2011. Inzake landbouw wil men de korte keten stimuleren en beter sensibiliseren over nieuwe technieken via de proefcentra.

Leestijd : 2 min

Het actieprogramma omvat acties in alle beleidsdomeinen.

Een omslag in het ruimtelijk beleid is volgens de provincie het sleutelelement om de klimaatdoelstellingen te halen. In het kader van het Provinciaal Beleidsplan Ruimte Vlaams-Brabant in opmaak zullen principes zoals kernversterking, behoud open ruimte, het versterken van groen-blauwe netwerken en ruimte voor hernieuwbare energie centraal staan.

Op vlak van mobiliteit (goed voor 44 % van de CO2-uitstoot) wordt sterker ingezet op bijkomende fietssnelwegen, het strategisch project Regionet Leuven en de uitbouw van mobipunten.

Om de CO2-uitstoot van huizen (45 %) te verminderen wordt via het Provinciaal Steunpunt Duurzaam Wonen en Bouwen verder werk gemaakt van begeleiding van energetische renovaties met hierbij speciale aandacht voor kansarme groepen. Pilootprojecten zoals de biomassaverbrander met regionaal hout in het Proefcentrum Pamel moeten de weg banen voor hernieuwbare energie. Om innovatie binnen een koolstofarme en circulaire economie te steunen maakt de provincie verder de nodige subsidies vrij.

Op vlak van landbouw wil men de voedselkilometers verminderen door het promoten van de korte keten en sensibiliseren via proefcentra voor de introductie van duurzame en innovatieve teelten en technieken.

De provincie ondersteunt voorts de 64 Vlaams-Brabantse gemeenten die recent een nieuw klimaatengagement ondertekenden. Ten aanzien van bedrijven, kennisinstellingen, scholen, middenveld en burgers faciliteert de provincie samenwerkingsverbanden en biedt men ondersteuning voor klimaatacties. De provincie geeft tot slot zelf het goede voorbeeld door energiebesparende maatregelen in de eigen gebouwen, vergroening van het wagenpark en duurzaamheidstoets voor het aankoopbeleid.

De vermindering zal jaarlijks worden gemonitored teneinde indien nodig de doelstellingen en acties bij te sturen.

Belga

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken