Startpagina Actueel

Vlaanderen gaat autonoom en ambitieus voor een eigen strategisch landbouwplan in het kader van Europees GLB

Een goed verhaal. Vol ambitie. Op maat van de Vlaamse landbouw. Patricia De Clercq, secretaris-generaal van het Departement Landbouw&Visserij, stelde met ambitie haar inzichten op een strategisch plan van Vlaanderen in het kader van het Europees Gemeenschappelijk Landbouwbeleid voor. Dat deed ze woensdagmorgen in de commmissie Landbouw in het Vlaams parlement.

Leestijd : 4 min

Voor het Europees Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) en de uitwerking van strategische plannen in alle lidstaten zijn 2020 en 2021 strategisch heel belangrijke jaren. Tegen eind dit jaar hoopt Vlaanderen het eigen strategisch plan te kunnen voorleggen.

In 2021 wordt dan verder met Europa onderhandeld over de inhoud en het maatwerk. Vandaag is onduidelijk of de invoeringsdatum op 1 januari 2022 wel zal kunnen worden gehaald. Feit is dat Vlaanderen al een eind opgeschoten is met het werk.

Vlaams én Waals strategisch plan

Van primordiaal belang is of Europa toestemt met het voorstel dat zowel Vlaanderen als Wallonië een apart strategisch plan kunnen voorleggen. “Er wordt 1 plan per lidstaat voorgesteld, maar hierop vragen we een uitzondering”, stelde Patricia De Clercq, administrateur-generaal van het Departement Landbouw & Visserij woensdagmorgen in de bijeengekomen commissie Landbouw in het Vlaams parlement.

“Het staat nu al vast dat we een goed verhaal zullen hebben. Het wordt belangrijk om het ook zo te kunnen verkopen aan Europa. Gezien onze staatsstructuur gaan we er vanuit dat we van Europa 2 plannen mogen indienen, 1 vanuit Vlaanderen en 1 vanuit Wallonië. We werken daar hard aan, maar uiteraard moet Europa mee willen stappen in ons verhaal.”

Wat met ‘pensioenboeren’?

Vlaanderen legt in het GLB na 2020 de lat hoog. “Klimaat, bodem, water en biodiversiteit: daarin willen we het verschil maken en daar leggen we de nadruk op.” Maar de ambities hangen uiteraard ook af van het budget, en het staat nu al vast dat Europa beduidend minder landbouwsubsidies voorziet. Pijler 1 (Europees landbouwgarantiefonds) - 3,9 % en Pijler 2 (Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling) - 15,3 %.

“Door die daling van de subsidies wordt het uitermate belangrijk om juist af te bakenen wie we in het bad mee nemen, en wie niet.” Concreet gaat het dan bijvoorbeeld over de toekomst van ‘pensioenboeren’. “We moeten alles serieus afbakenen en vooral ons richten op mensen die echt aan landbouw doen. Dat we die niet uit het oog verliezen, of zelfs helemaal verliezen”, aldus Patricia De Clercq.

Meer aandacht kan gaan naar stads- en biolandbouw én naar agroforestry.
Meer aandacht kan gaan naar stads- en biolandbouw én naar agroforestry. - Foto: Agroforestry Vlaanderen

In het nieuwe GLB-plan worden ook samenwerkingsverbanden alsmaar belangrijker. Niet alleen samenwerking tussen landbouwers, maar ook tussen landbouwers en andere actoren. Voor Patricia De Clercq is dat een van de redenen om - naast bijvoorbeeld biolandbouw en agroforestry - nog meer in te zetten op stadslandbouw. “Zo is het niet ondenkbaar dat samenwerkingen tussen bijvoorbeeld landbouwers en stadsbesturen worden gesteund.” Het is maar een van de vele denkpistes, die later concreet kunnen worden uitgewerkt en verder worden verfijnd.

Artificiële intelligentie

Dat Vlaanderen een kop- en voorloper in Europa is op het vlak van digitalisering is bekend. “We willen die toppositie behouden en daar nog verder op inzetten.” Zo zal Vlaanderen in de toekomst nog meer een beroep doen op artificiële intelligentie en het inzetten van satellietbeelden, bij bijvoorbeeld controles. “We rollen nog andere innovaties uit, zoals foto-apps... De communicatie met de boeren verloopt nu bijna alleen via digitale weg. Andere EU-lidstaten komen bij ons langs om te zien hoe een en ander loopt. Dat vraagt uiteraard ook verder budgetten op het vlak van IT.”

Nog dit: Vlaanderen wil - hopelijk ook met een betere betoelaging vanuit Europa - ook nog meer steun verlenen aan producentenorganisaties. “PO’s leveren uitstekend werk, maar zetten vandaag hun producten niet samen af. Het gaat in de eerste plaats om kennis-PO’s. Maar PO’s doen ook heel veel aan innovatie, wat een betere Europese steun zou moeten kunnen genereren.”

In overleg met commissie

De hoop leeft dat het Vlaams strategisch plan in het kader van het Europees GLB in het najaar door de Vlaamse regering wordt goedgekeurd. “Dat zal ook in de toekomst in nauw overleg zijn met deze commissie landbouw”, aldus commissievoorzitter Bart Dochy.

In de loop van 2021 wordt de goedkeuring verwacht. “2021 wordt ook het jaar waarin we alle informatie aan de landbouwers zullen doorspelen”, aldus Patricia De Clercq. En daarna is het wachten op 1 januari 2022 voor de echte invoering. Als die datum uiteraard wordt gehaald. En over de voorziene overgangsmaatregelen is ook het laatste woord nog niet gezegd.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Landsbond Pluimvee vecht ministerieel besluit over kalkoenen aan

Pluimvee De Landsbond Pluimvee, de sectororganisatie voor pluimveehouders, heeft na overleg met de Vlaamse kalkoenenhouders, een verzoekschrift neergelegd bij de Raad van State tot vernietiging van het ministerieel besluit van 22 december 2023 van de Vlaamse regering tot vaststelling van de minimumvoorschriften voor de bescherming van kalkoenen.
Meer artikelen bekijken