Startpagina Actueel

Praktijkpunt Landbouw is hét praktijkcentrum voor meer slagkrachtig en innovatief onderzoek in Vlaams-Brabant

De provincie Vlaams-Brabant en de Nationale Proeftuin voor Witloof vzw beslisten om de krachten te bundelen in één provinciaal extern verzelfstandigd agentschap, namelijk de vzw Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant.

Leestijd : 3 min

De kennis die er rond de teelt van witloof was, werd begin de jaren zeventig, in 1973 om precies te zijn, vastgelegd in een praktijkcentrum in Herent via de vzw Nationale Proeftuin voor Witloof. Op deze locatie heeft de provincie Vlaams-Brabant ook het ‘Proefcentrum Herent’. “Het zijn twee organisaties die liefst, maar helaas niet altijd, parallel lopen doordat we te maken hebben met een private en overheidsstructuur”, zo legt ons Monique Swinnen, gedeputeerde voor land- en tuinbouw én voorzitter van het Praktijkpunt, uit.

Vorig jaar werd beslist om de krachten te bundelen. Deze wens werd grondig bekeken en het bleek dat ‘het werk achter de schermen langer duurde dan gedacht’. Eind 2019 werd op de provincieraad groen licht gegeven. Qua rechtsvorm voor een dergelijke organisatie is er niet zo heel veel keuze en is het evident dat dit een provinciaal extern verzelfstandigd agentschap is.

De Nationale Proeftuin voor Witloof blijft bestaan, maar krijgt met ‘Praktijkcentrum Landbouw Vlaams-Brabant’ een nieuwe naam. Het deel van de provincie Vlaams-Brabant dat gekend was als Proefcentrum Herent wordt nu ook ondergebracht onder deze naam. Dit wil zeggen dat het personeel en het materiaal worden overgedragen en de gebouwen en gronden in erfpacht worden gegeven.

De leden van het Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant zijn de provincie Vlaams-Brabant, BelOrta cvba en Boerenbond vzw.

Inzet op onderzoek

Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant blijft een sterke link met de provincie behouden en voert het provinciaal landbouwbeleid uit rond het stimuleren van innovatie bij landbouwers door kwalitatief praktijkonderzoek”, legt gedeputeerde Swinnen uit.

Innovatie binnen de traditie

Het Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant zal volop inzetten op ‘innovatie binnen de traditie’. Hieronder moeten we verstaan dat ze inzetten op traditionele Vlaams-Brabantse teelten met de witloofteelt op nr 1, gevolgd door granen, druiven en hop. Er mag niet vergeten worden dat de helft van de oppervlakte van de provincie Vlaams-Brabant wordt ingenomen door landbouw.

Hiernaast zet het Praktijkpunt Landbouw tevens in op innovatieve teelten zoals zoete aardappel, quinoa en goudsbloem.

Bredere thema’s

Het Praktijkpunt Landbouw zet nog in op bredere thema’s zoals duurzaamheid, innovatie en bodem- en waterkwaliteit. Deze laatste twee aspecten blijven immers de basis van de landbouw.

“Het Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant streeft naar een vlotte samenwerking met andere onderzoeksinstellingen, belangenorganisaties en bedrijven in de landbouw en bredere keten”, zo legt ons directeur Tim De Clercq uit. Ze willen dat de landbouwsector echt betrokken is bij het onderzoek. “Hun vragen zijn ons uitgangspunt voor onderzoek”.

Adjunct-directeur Els Gils wijst op de transparante structuur die het onderzoekscentrum nu heeft, waardoor makkelijker ingespeeld kan worden op opportuniteiten in de sector. Tot slot bemerkt ze dat het Praktijkpunt Landbouw niet enkel een ontmoetingspunt is voor andere praktijkcentra, onderzoeks- onderwijs- en overheidsinstellingen, maar dat ze ook een maatschappelijke functie hebben. Zo zijn ze een informatiepunt voor scholen en andere belangstellenden die willen bijleren over landbouw(onderzoek).

Tim Decoster

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken