Startpagina Vleesvee

Nationale witblauwprijskamp Vilvoorde

Maandag 8 mei was voor de bewoners van de stad Vilvoorde een echt volksfeest. Reeds vroeg in de morgen was de binnenstad afgesloten voor het verkeer. De open marktruimten werden naar jaarlijkse gewoonte ingenomen door de talrijke geplande veeprijskampen, terwijl heel wat etablissementen ondersteund met luidruchtige muziekinstallaties de vele bezoekers trachtten te lokken naar hun kraampjes en gezellige terrasjes.

Leestijd : 2 min

D it jaar kon de stad Vilvoorde de 155ste editie op de teller zetten. We moeten vaststellen dat de witblauwprijskamp niet meer dezelfde uitstraling heeft. Waalse fokkers blijven afwezig, maar ook de Vlaamse delegatie was niet bijster groot. De moeilijke bereikbaarheid blijft een van de grote boosdoeners, net als de hoge transportkosten.

Bij de drie reeksen jonge stieren kon de fokkerij ‘Van Moorsel’ de 1A- prijzen op haar naam zetten. De keuze was vlug gemaakt om de corpulente Ilotzoon Kristof van Moorsel als kampioen bij de jonge stieren aan te duiden.

Bij de oudere stieren waren twee reeksen van één dier. Ook hier had de jury niet veel moeite om de vijfjarige Iniesta van het Chipohof te verkiezen boven de twee jongere Kanu van Kettelo van eig. De Block W. uit Asse.

Jonge vaarzen

Bij het kampioenschap jonge vaarzen kon Klaartje van Moorsel de meeste honneurs van de jury in ontvangst nemen, alhoewel Ordochter Kolette van de Kouter van eig. Van Boxstael uit Opwijk het haar zeer moeilijk maakte, een zeer correcte vaars met heel wat finesse.

Oudere vaarzen

Bij de oudere vaarzen kon fokker Robberechts L. uit Perk zich op het voorplan werken met twee sheriffdochters. Met reekswinnaars Wanaka d’Atrive en Fiesta des Amandiers moest hij het nog opnemen tegen Benhurdochter Java van de Sluizerweg. Deze laatste toonde wat beenwerkproblemen, waardoor de kampioenstrofee naar Fiesta verwezen werd.

Kampioenschap koeien

Met drie in de ring voor het kampioenschap koeien. We hadden de grijze Imperialdochter Hacienda van de Mespelhoeve van eig. De Block W. uit Asse, die wat klein uitviel in het kampioenschap. Dan hadden we Germinaldochter Hemat van de Bremberg van eig. Van Den Eynde K. uit Merchtem en de grote en in een magere toestand gebrachte Tysondochter Gwenny van de fam. Andries LV uit Humbeek. Het was lang aarzelen voor de éénmansjury tussen de twee laatste: beiden hadden zekere fokkwaliteiten. Het werd een vreugdeontlading voor eigenares Van Den Eynde toen de verlossende slag op de achterhand van haar Hemat terechtkwam.

Lees ook in Vleesvee

Meer artikelen bekijken