Startpagina Paarden

Aandachtspunten bij hooi voor paarden

Traditioneel gedroogd hooi is een populaire klassieker. Veel paardenhouders hooien zelf. Anderen kopen het aan, in grote of kleine hoeveelheden.

Groen ruwvoer is een essentieel onderdeel van het paardenmenu. Traditioneel hooi is daarvan het oudste en het meest bekende, verkrijgbaar in grote of in kleine pakken.

Leestijd : 3 min

Hooi maken

Traditioneel hooi blijft met stip het populairste ruwvoeder voor paarden. Men kan het lang bewaren mits men beschikt over een luchtige opslagruimte. Weidehooi is in Vlaanderen het populairst voor paarden. Voor hooi moet men zeker zijn van een (kleine) week droog en zonnig weer. Het hooi moet immers door en door droog zijn bij het persen. Is het hooi niet goed droog, dan ontstaat een duffe geur en kan het hooi zelfs gaan verhitten nadat het is opgeslagen. Bij deze vrij lange veldperiode hoort ook meer schudden. Het schudden moet voorzichtig geschieden om het drogende gras zo weinig mogelijk te beschadigen. In de hoeken van het veld ligt het mechanisch geschudde gras dikwijls opgehoopt nadat men er met de schudder door heen ging. Idealiter doe je best nog een ronde met de vork om de buitenste rijen open te werpen zodat het drogende gras de broodnodige zon krijgt.

Droog en luchtig

Als men perst in kleine pakken betekent dit veel, heel veel handwerk om ze van het veld te halen. Grote pakken hooi worden daarentegen met de lader mechanisch op hun plaats gelegd. In beide gevallen moet je dus over de nodige droge en luchtige opbergruimte beschikken. Traditioneel hooi is reeds stoffig en hoort niet gestockeerd te worden op een plek waar nog meer stof de balen het leven zuur maakt.

Hooi stomen

Bij traditioneel hooi hoort ook dat het niet gevoederd mag worden aan paarden met een chronische hoest. Een stoomsysteem voor traditionele hooibalen deed ondertussen zijn intrede op de markt, met succes.

Hooi kopen

Het grote voordeel bij hooi kopen – vergeleken met voordroog - is dat je ziet en ruikt wat je koopt. Nadeel is dat de kwaliteit van hooi enorm afhankelijk is van het weer en van de wijze waarop het gestockeerd werd.

In Vlaanderen is meestal weidehooi verkrijgbaar, als product van een gevarieerd grasmengsel. Deze variatie mag nochtans geen rode loper betekenen voor giftige planten, zoals het beruchte Jakobskruiskruid.

Geen veredeld stro

Raaigras wordt dikwijls argwanend bekeken voor paarden, maar de eenzijdigheid ervan is stukken beter dan ‘vuil’ hooi vol onkruid. Let dus op met de term ‘kruidenhooi’. Paarden lusten graag gedroogde brandnetel, maar hebben geen degelijke voeding aan massa’s gedroogde boterbloemen in hun hooi.

Goed hooi komt van verzorgd weiland, waar de onkruiden niet welig tieren en de bodem de nodige voeding kreeg om voedzaam gras te produceren. Hooi voor paarden is geen veredeld stro, al heeft het wat meer structuur dan hooi voor runderen, omdat het iets later wordt gemaaid.

Kijk in de baal

Paardenhooi beoordeel je op geur en structuur. Het moet lekker ruiken. Kleur is ook belangrijk, maar het is niet omdat de buitenzijde van een pak hooi licht verkleurd is dat het hooi dient te worden afgekeurd. Een buitenzijde van een hooiopslag verkleurt onder invloed van het daglicht. Je hand in het pak steken en wat hooi plukken uit het midden is dan de oplossing en dit kan makkelijker bij kleine pakjes dan bij grote pakken. Kleine pakjes worden meestal wat losser geperst en dat maakt het makkelijker ‘in’ de baal te kijken.

PB

Lees ook in Paarden

Meer artikelen bekijken