Startpagina Actueel

Wolvenkoppel profiteert van jachtverbod

Het wolvenkoppel Noëlla en August wordt tijdens de coronacrisis vaker gespot in Limburg, maar volgens het Agentschap voor Natuur en Bos gaat het om natuurlijk gedrag. De organisatie 'Welkom Wolf' hoopt dat het huidige jachtverbod nog wordt verlengd, zodat de verwachte welpen de komende maanden in alle rust kunnen opgroeien. Volgens Hubertus Vereniging Vlaanderen is een verlenging van het jachtverbod "het domste dat nu kan gebeuren".

Leestijd : 3 min

Volgens het Agentschap voor Natuur en Bos zijn wolven in deze periode sowieso vrij tot zeer actief en zullen ze hun hele leefgebied doorkruisen om geursporen achter te laten. "Dat doen ze om aan eventuele andere wolven te laten weten dat dit hun territorium is en vanaf hier het terrein dus 'bezet' is. Dat is heel karakteristiek gedrag dat we bij alle wolvenkoppels zien, ook in andere Europese landen, in de periode vlak voor de geboorte van jongen", klinkt het bij Natuur en Bos.

De paringstijd van de wolven is intussen achter de rug. De veronderstelling is dat Noëlla momenteel zwanger is, waardoor Noëlla en August zich binnenkort zullen terugtrekken in een zogenaamd 'kerngebied'. "Noëlla zal ten vroegste eind april daar ergens bevallen en er twee maanden blijven zitten, waardoor August dan eten moet brengen. Het is wel minder gebruikelijk dat ze nu 's ochtends buiten hun kerngebied rondlopen, maar het mindere verkeer heeft daar zeker mee te maken", vertelt Jan Loos van Welkom Wolf.

Volgens Loos is het een goede zaak dat er de komende maanden niet gejaagd mag worden. "Nu hebben de jagers het excuus niet om er op everzwijnen te jagen. Anders zouden ze er nog met infraroodkijkers en sluipschuttersgeweren rondlopen", legt Loos uit. "Zonder het jachtverbod zou elke vorm van controle onmogelijk zijn, terwijl wie er nu rondrijdt, in overtreding is. Het verbod helpt dus zeker om ook de wolven te beschermen." 'Welkom Wolf' wil dat de huidige toestand permanent wordt ingesteld.

"De maatregelen gelden nu tot eind juni, maar dan zijn de jongen nog maar een paar weken oud. Liefst worden de maatregelen, los van het coronaverhaal, verlengd tot eind september", besluit Loos. Voor Hubertus Vereniging Vlaanderen is een verlenging van het jachtverbod geen optie. "Door het wegvallen van de jachtdruk op de everzwijnen zullen de populaties in Limburg extreem hard en extreem snel toenemen, met alle economische, ecologische en fysieke schade van dien. Wie gaat dat betalen? Jan Loos? ", klinkt het.

"Door opnieuw de jagers onnodig te provoceren, zet Jan Loos ook doelbewust het wolvenoverleg onder spanning, terwijl nochtans afgesproken was om samen naar een draagvlak te zoeken voor de wolf." Uit een analyse van de grofwildstatistieken blijkt dat twintig procent van het jaarlijkse afschot in Vlaanderen gerealiseerd wordt in de periode van maart tot mei. "Wetende dat de federale coronamaatregelen tot 5 april lopen en mogelijk ook nadien verlengd kunnen worden, vermoedt Hubertus Vereniging Vlaanderen dat twintig procent afschot niet zal gerealiseerd worden", gaat het verder.

"Op termijn zou dit een impact kunnen hebben op enerzijds de toename van de populatie, gezien de druk door afschot op de reproductie wegvalt, en anderzijds aan de schade aan landbouw, verkeer en eigendommen."

Belga

Lees ook in Actueel

Milde melkaanvoer in Europa

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 20 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan nog steeds in dalende lijn. Op de GDT-veiling werd 27% minder product verkocht dan vorig jaar.
Meer artikelen bekijken