Startpagina Economie

Miljardensteun voor Amerikaanse boeren

De Amerikaanse regering trekt 23,5 miljard dollar (21,2 miljard euro) uit voor steun aan landbouwers. Het geld is onderdeel van een breed pakket economische stimuleringsmaatregelen. De regering-Trump wil met het geld voorkomen dat de Amerikaanse economie door het coronavirus in een diepe recessie terecht komt.

Leestijd : 1 min

Federaal landbouwminister Sonny Perdue krijgt alle ruimte het geld te besteden zoals hij dit nuttig acht. Aanvankelijk was de landbouw geen onderdeel van het stimuleringspakket maar dit veranderde toen Senatoren van staten waar landbouw belangrijk is voor de economie, een gezamenlijke lobby startten. Daarbij vroegen senatoren als John Hoeven van North Dakota en Pat Roberts van Kansas om een steunpakket van 50 miljard dollar.

Daarbij brachten ze diverse argumenten aan. Zo zien maïstelers prijzen kelderen. In de VS wordt meer dan een derde van de maïs vooral geteeld voor verwerking tot bio-ethanol. De olieprijs is door de (dreigende) recessie in elkaar gezakt. Een lage olieprijs maakt het bijmengen van bio-ethanol minder aantrekkelijk. In november zijn de presidentsverkiezingen, wat het politiek gevoelig maakt de ‘plattelandsstaten’ te negeren.

Een deel van het geld is ook bedoeld voor het opnieuw vullen van een fonds dat werd opgericht om boeren te compenseren voor de handelsoorlog met China. Naast de 23,5 miljard krijgt het ministerie van landbouw nog eens 25,1 miljard dollar voor het verstrekken van voedselhulp aan de armste huishoudens.

Jan Cees Bron

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken