Startpagina Covid 19

Corona tempert optimisme varkensmarkt

De Veva-producentenprijs ligt met ruim 1,40 euro per kg nog altijd op een relatief hoog niveau. Het prijsniveau is de laatste weken wel wat gedaald en slachterijen zijn weinig optimistisch. De afzet naar Italië liep al langer moeilijk, maar ook Spanje en Oost-Europa loopt moeilijk. Aziatische markten vangen het verlies maar deels op.

Leestijd : 2 min

De varkensmarkt is ernstig door elkaar geschud door de coronacrisis. De afzet naar de horeca en foodservice is in praktisch heel Europa naar nul teruggevallen. De volumes gaan dus naar supermarkten, en die betalen doorgaans wat minder goed. Bovendien neemt het hamsteren af. Binnen supermarkten wordt relatief vaker kip dan varkensvleesverkocht. Om te ontsnappen aan lage marges en een overaanbod aan varkens in Europa, wordt steeds meer richting China, Japan en Korea gestuurd.

Deze landen betalen evenwel vanwege het grote aanbod ook vanuit de VS en Zuid-Amerika niet de hoofdprijs. Bovendien hebben ze zelf ook de nodige coronazorgen. China werkt overigens in rap tempo aan een heropbouw van haar door de Afrikaanse varkenspest gehavende veestapel. Deense fokvarkens vonden zeer recent nog hun weg van Oostende Airport naar China. Het land verwelkomde ook onder meer 6 vliegtuigen met in totaal 4.000 fokvarkens. Dat is de lange termijn, maar ook op de korte termijn kunnen Aziatische markten maar beperkt soelaas bieden. Nog altijd blijft 90% van de varkensvleesproductie in Europa.

Toch houden prijzen nog behoorlijk stand. De Duitse marktleider Tönnies zit nog altijd bijna 20 cent boven het prijsniveau van vorig jaar, en datzelfde geldt voor Vion in Nederland. De Duitse en Nederlandse prijs ligt nog altijd een pak hoger dan bij ons, wat alles te maken heeft met de Afrikaanse varkenspest. België kan door de aanwezigheid van Afrikaanse varkenspest onder wilde everzwijnen nauwelijks naar derde landen exporteren. Het verschil is daarom enkele tientallen centen per kg geslacht gewicht.

De VEVA-varkensprijs daalde de afgelopen paar weken met circa 10 cent. Ze ligt niettemin op een vrij hoog niveau. In april 2019 werd nog iets meer dan 1,30 euro betaald. Aan het begin van het jaar, dus nog voor de coronacrisis, lag de prijs ook nog onder 1,40 euro. Tegelijk: het optimisme van januari, ‘the sky is the limit’, is nu wel verlaten. De vraag is of de zomerniveaus van vorig jaar worden gehaald.

Lees ook in Covid 19

Meer artikelen bekijken