Startpagina Covid 19

Crisisoverbruggingsrecht verlengd tot en met juni

Op voorstel van minister van Zelfstandigen Denis Ducarme heeft de Ministerraad zaterdag 16 mei een koninklijk besluit goedgekeurd dat het overbruggingsrecht verlengt voor juni. De zelfstandigen die er in juni van willen genieten, zullen een nieuwe aanvraag moeten indienen.

Leestijd : 3 min

Minister van Zelfstandigen Denis Ducarme : “Het overbruggingsrecht verlengen voor juni was in de eerste plaats een noodzaak voor veel zelfstandigen. Ondanks de geleidelijke heropening van de handelszaken, is het voor meerdere sectoren zoals de horeca of de evenementensector nog steeds niet toegelaten om hun activiteiten te hervatten. We mogen daarnaast niet vergeten dat een bepaald aantal zelfstandigen hun activiteiten niet onmiddellijk zullen kunnen hernemen, hoewel zij de toelating daarvoor hebben. Meerderen onder hen willen bijvoorbeeld investeren om hun klanten in alle veiligheid te kunnen ontvangen. Maar het overbruggingsrecht verlengen, was ook een kwestie van sociale rechtvaardigheid. Omdat de werknemers in juni nog zullen kunnen genieten van de tijdelijke werkloosheid, is het logisch dat het voor de zelfstandigen net zo zal zijn voor het vervangingsinkomen.”

Het ontwerp van koninklijk besluit van Denis Ducarme dat zaterdag goedgekeurd werd door de Ministerraad, beoogt de toepassing te verlengen van de huidige toekenningsvoorwaarden, om alle zelfstandigen in hoofdberoep te bereiken die een dergelijke impact blijven ondervinden dat zij geen andere keuze hebben dan hun activiteit te onderbreken.

De hervatting van meerdere sectoren na de eerste fasen van de exitstrategie impliceert evenwel dat er voor juni opnieuw een aanvraag ingediend zal moeten worden. De uitermate soepele voorwaarden, die meer dan 345.000 zelfstandigen in staat hebben gesteld van de maatregel te genieten, blijven natuurlijk van toepassing. Concreet zal elke zelfstandige die genoten heeft van de maatregel in maart, april en mei, en die nog steeds voldoet aan de toegangsvoorwaarden voor het overbruggingsrecht, daar natuurlijk van kunnen genieten in juni.

Ter herinnering, het overbruggingsrecht is toegankelijk voor elke zelfstandige in hoofdberoep (en mits inkomstenvoorwaarden voor de zelfstandigen in bijberoep en actieve zelfstandigen) van wie de activiteit onderbroken is door de maatregelen genomen door de Nationale Veiligheidsraad en die voor maart, april en mei de volledige uitkering kon genieten, ongeacht de duur van de onderbreking. De maatregel beoogt eveneens de zelfstandigen die hun activiteit gedurende 7 opeenvolgende dagen onderbreken door de Covid-19-crisis (daling van de activiteit, gebrek aan grondstoffen, enzomeer).

Om er in juni van te blijven genieten, zal de zelfstandige dus een nieuwe aanvraag moeten indienen bij zijn sociaal verzekeringsfonds waarin hij bevestigt dat zijn activiteit ook in juni nog op zijn minst 7 dagen onderbroken is door de coronaviruspandemie.

Enkele cijfers

Voor maart hebben de sociale verzekeringsfondsen 338.407 vervangingsinkomens ‘overbruggingsrecht’ betaald aan zelfstandigen getroffen door het coronavirus, volgens de cijfers van het RSVZ op 6 mei 2020. Voor april werden 345.255 betalingen uitgevoerd. De betalingen van deze uitkeringen komen overeen met een totaalbedrag van 1,012 miljard euro. In totaal werd al meer dan 96% van de betalingen uitgevoerd.

De sociale verzekeringsfondsen en hun personeel zijn erin geslaagd een nooit eerder gezien aantal aanvragen te behandelen: zo werden voor 96% van de dossiers die voldoen aan de voorwaarden de betalingen al uitgevoerd, de laatste 4% is nog in behandeling en wordt nog gecontroleerd door de fondsen met het oog op een zo snel mogelijke betaling zodra voldaan is aan de voorwaarden.

Bij de toekenning gaan de sociale verzekeringsfondsen natuurlijk na of de zelfstandige voldoet aan de voorwaarden om van deze steun te genieten. Als de activiteit van de zelfstandige niet rechtstreeks beoogd wordt door de dringende maatregelen genomen door de Nationale Veiligheidsraad om de verspreiding van het virus te beperken, moet hij, in het aanvraagformulier, verantwoorden op welke manier zijn activiteit getroffen wordt door het coronavirus (geen grondstoffen, daling van het aantal bezoekers, enz.). Zo werd bijna 10% van de ingediende aanvragen geweigerd door de fondsen omdat niet voldaan werd aan de toegangsvoorwaarden voor het overbruggingsrecht.

Meer info?

Ter herinnering, voor de aanvragen tot vrijstelling en tot faciliteiten voor de betaling van de sociale bijdragen (vermindering en uitstel), alsook voor de aanvragen overbruggingsrecht, zijn de sociale verzekeringsfondsen het eerste aanspreekpunt voor de zelfstandigen (Groupe S, Xerius, Liantis, Partena, Acerta, Securex-Integrity, Incozina, Multipen, L’Entraide, UCM en de Nationale Hulpkas – deze laatste is een overheidsinstantie).

Daarnaast stelt het RSVZ een callcenter ter beschikking van de zelfstandigen die meer informatie wensen over hun sociale rechten of over de steunmaatregelen van de federale overheid. Het gratis nummer 0800 12.018 is bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9 tot 18 uur.

Lees ook in Covid 19

Meer artikelen bekijken