Startpagina Aardappelen

Ducarme schiet verzoek verlenging CIPC-gebruik af

De uiterste gebruiksdatum voor het aardappelbewaarmiddel CIPC, 30 juni, blijft gewoon staan. De federale landbouwminister Denis Ducarme (MR) staat verlenging tot en met 14 juli niet toe. De EU staat verlenging toe en het besluit staat in schril contrast tot buurlanden Nederland en Frankrijk, waar is gekozen voor verlenging tot september. Romain Cools van Belgapom zegt ronduit boos te zijn over de lakse houding van de federale overheid.

Leestijd : 2 min

De EU staat verlenging toe, omdat het een extreem slecht jaar is voor de aardappelsector en de economie in algemene zin er zeer slecht voor staat. Maar in Wallonië is het sentiment tegen chemische gewasbescherming te zwaar, stelt algemeen secretaris Romain Cools van Belgapom vast. De verlenging zou het mogelijk maken aardappelen langer te bewaren, en dus nog zinvol te kunnen verwerken. Ons land zit met een overschot van honderdduizenden tonnen frietaardappelen.

Om het verschil tussen Franstalig en Nederlandstalig België te onderstrepen verwijst hij naar een brief van de vorige Waalse minister van milieu, Carlo di Antonio, waarin onomwonden werd gesteld dat 2.500 hectare aardappelen voor Wallonië genoeg is om de eigen bevolking te voeden, en een groter areaal dus onnodig. “Men kijkt heel anders aan tegen export dan in Vlaanderen. En blijkbaar druppelt het in Brussel toch niet altijd wanneer het in Parijs regent.” Van een gelijk speelveld tussen de belangrijke aardappelproducerende landen is door het CIPC-besluit dus helaas geen sprake. “Ik ben oprecht boos dat onze regering zich niet constructief opstelt.”

Voor wie aan de aardappelsector belang hecht, lijkt verlenging van de termijn laaghangend fruit, klaar om geplukt te worden. Was de lobby sterk genoeg? “We hebben eindeloos gepraat met het kabinet Ducarme, ook ondersteund door de Vlaamse regering en - het moet gezegd - de federale administratie. Maar niet de regio’s of de bureaucratie beslist, het blijft de politiek. We hebben vriendelijk gevraagd, stevig geargumenteerd, hebben boos met de vuist op tafel geslagen… niks mocht baten. Het is doctrinair denken, en bijzonder vervelend voor onze aardappeltelers die al een moeilijk jaar hebben.”

Het verlies door het niet langer kunnen gebruiken van CIPC, ook wel chloorprofam genoemd, wordt op enkele honderdduizenden tonnen geraamd.

Jan Cees Bron

Lees ook in Aardappelen

Meer artikelen bekijken