Startpagina Actueel

Landbouw ‘problematisch thema’ in onderhandelingen van handelsverdrag VS en UK

De kans is klein dat de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk nog dit jaar een akkoord bereiken over een handelsverdrag. Dat heeft de Amerikaanse handelsgezant, Robert Lighthizer, woensdag gezegd tijdens een hoorzitting in een commissie van het Huis van Afgevaardigden. Landbouw is een van de moeilijke thema’s.

Leestijd : 1 min

Het is onwaarschijnlijk dat dat zal gebeuren», zei Lighthizer. Het zou «bijna onmogelijk» zijn om tegen november, wanneer er opnieuw verkiezingen zijn in de VS, een akkoord voor te leggen aan het Congres. Net zoals bij de gesprekken met de Europese Unie is ook bij de onderhandelingen met de Britten landbouw een problematisch thema, luidde het voorts. “De Verenigde Staten zullen hier geen compromissen over sluiten.”

De Britse premier Boris Johnson zou in het kader van zijn brexitstrategie zo snel mogelijk een handelsdeal rond willen hebben met de Verenigde Staten. Ook Amerikaans president Donald Trump uitte in het verleden al zijn hoop op een snel akkoord en zijn minister van Financiën, Steven Mnuchin, gaf in januari in het Zwitserse Davos nog aan dat hij hoopte nog dit jaar een handelsakkoord te regelen met het Verenigd Koninkrijk.

Belga

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken