Japan voert eigen label in voor bioproducten gemaakt met dierlijk materiaal van de EU-veestapel

Het gaat dan volgens Flanders Trade over bijvoorbeeld witte chocolade, melkchocolade, zuivel en zuivelwaren, vlees en vleeswaren en andere producten van dierlijke oorsprong die in de EU als bioproduct worden erkend.
Het gaat dan volgens Flanders Trade over bijvoorbeeld witte chocolade, melkchocolade, zuivel en zuivelwaren, vlees en vleeswaren en andere producten van dierlijke oorsprong die in de EU als bioproduct worden erkend. - Foto: Pixabay

Voor plantaardige bioproducten erkennen Japan en de Europese Unie de gelijkwaardigheid van hun certificatiesystemen. Plantaardige producten uit de EU die in de Europese Unie het bio-certificaat hebben gekregen, worden daardoor automatisch door Japan als bioproduct erkend, en omgekeerd.

JAS = Japan Agricultural Standards

Voor bioproducten gemaakt met dierlijk materiaal van de veestapel bestaat een dergelijke erkenning van gelijkwaardigheid tussen Japan en de EU niet. Vanaf 16 juli 2020 voert Japan nu een eigen bio-label in voor deze producten, gebaseerd op zijn JAS-certificatiesysteem. JAS staat voor Japan Agricultural Standards. Producten die niet over die JAS-biolabel beschikken, zullen in Japan niet (meer) als bio of organic verkocht kunnen worden.

Het gaat dan volgens Flanders Trade over bijvoorbeeld witte chocolade, melkchocolade, zuivel en zuivelwaren, vlees en vleeswaren en andere producten van dierlijke oorsprong die in de EU als bioproduct worden erkend. “De nieuwe regelgeving geldt echter niet voor honing en producten gemaakt van honing, tenzij het dierlijk materiaal afkomstig van de veestapel meer dan 5 % van het gewicht van alle ingrediënten en additieven van het honingproduct zouden uitmaken.”

Lijst met erkende instellingen

Het JAS-bio label kan worden bekomen door aan de voorwaarden van dit label te voldoen. “De Japanse overheid heeft een lijst met erkende instellingen opgesteld, die nagaan of aan de voorwaarden wordt voldaan en op basis daarvan het JAS-biolabel toekennen. Dat label kan pas worden toegekend als ook alle materialen of ingrediënten gebruikt voor de aanmaak van dat product aan de voorwaarden van het JAS-label voldoen.”

De Europese Unie en Japan hebben plannen om vanaf 2021 een akkoord voor gelijkwaardigheid te onderhandelen, maar intussen kunnen vanaf 16 juli bioproducten gemaakt met dierlijk materiaal van de veestapel zonder JAS-biolabel niet meer als bioproduct worden verkocht in Japan.

Lieven Vancoillie

Meest recent

Meest recent