Startpagina Economie

Vlaams overschot op agrohandelsbalans bedraagt ruim 7 miljard euro

In 2019 exporteerde Vlaanderen voor 39,2 miljard euro agrohandelsproducten. De import van zulke producten was goed voor 32,1 miljard euro. De agrohandelsbalans telt dus een overschot van 7,1 miljard euro. De export bestaat voor een belangrijk deel uit geïmporteerde producten die hier al dan niet worden verwerkt en daarna weer worden geëxporteerd.

Leestijd : 2 min

Zowel de export als de import nam tijdens de voorbije jaren toe. Tegenover 2016 groeide de uitvoer met 8 % en de invoer met 3 %. Het handelssaldo klom in diezelfde periode met maar liefst 41 %. De agrarische producten waren in 2019 goed voor 10,8 procent van de totale Vlaamse import en 13,4 % van de totale export.

Dierlijke producten dragen het meest bij

De agrohandel wordt opgedeeld in 5 categorieën: akkerbouwproducten, tuinbouwproducten, dierlijke producten, agro-industriële producten (bestrijdingsmiddelen, landbouwmaterieel en meststoffen) en andere producten (vis, schaal- en weekdieren, dranken, oliën en vetten, veevoeders).

Vooral de dierlijke producten dragen met een positief saldo van 2,4 miljard euro bij tot het Vlaamse handelsoverschot. Ook de agro-industriële producten hebben een positief saldo van 1,9 miljard euro. Daarnaast hebben andere producten en akkerbouwproducten positieve saldo’s van respectievelijk 1,4 miljard en 1,3 miljard euro. Voor tuinbouwproducten is er een kleiner handelsoverschot van 57 miljoen euro wat vooral te wijten is aan de import van exotische vruchten en fruitsappen.

60 % handel met buurlanden

De Vlaamse agrarische handel vindt vooral plaats met buurlanden. In 2019 hadden onze buurlanden een aandeel van 58 % van de totale invoer en 63 % van de uitvoer. De overige landen van de Europese Unie vormen de tweede belangrijkste landengroep, goed voor 10 % van de in- en uitvoer. Het Verenigd Koninkrijk is goed voor 3 % van de invoer en 8 % van de uitvoer.

De agrohandel met de Mercosur-landen vertoont een handelstekort van 699 miljoen euro. Er is wel een handelsoverschot met de Verenigde Staten (151 miljoen euro), China (304 miljoen euro) en Rusland (207 miljoen euro).

Het is belangrijk om nog mee te geven dat Vlaanderen een doorvoerregio is. Veel producten worden door andere Europese landen in- en uitgevoerd via onze havens.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken