Startpagina Actueel

Vegaplan Standaard kan mooie cijfers voorleggen

In 2019 zijn meer dan 17.000 landbouwers gecertificeerd voor Vegaplan, waarvan 15.800 in België. Dit is 59% van de landbouwers met ten minste één plantaardige primaire activiteit.

Leestijd : 2 min

In de provincies Waals-Brabant, Henegouwen en West-Vlaanderen klimt dit tot meer dan 70 %. Meer dan 1.200 aannemers van land- en tuinbouwwerken zijn verder Vegaplan gecertificeerd in 2019. Overal in België is het dus mogelijk om met een gecertificeerde aannemer te werken.

Wie en wat is Vegaplan?

Vegaplan vzw werd in 2003 opgericht door de leden van het Overlegplatform voor de Verwerking van en handel in de Plantaardige Grondstoffen en producten (OVPG), die de verschillende sectoren verenigt, en door de landbouworganisaties (Algemeen Boerensyndicaat, Boerenbond en Fédération Wallonne de l'Agriculture).

Vegaplan vzw richt zich in eerste instantie tot landbouwbedrijven en loonwerkers die een certificaat willen behalen voor de Vegaplan Standaard of voor Sectorgids (met de eisen gevraagd door het FAVV). Daarnaast richt Vegaplan vzw zich tot alle afnemers van de primaire plantaardige sector (dit zijn de bedrijven uit de “handel in en verwerkende industrie van plantaardige grondstoffen”) om de kwaliteit binnen de plantaardige sector te bevorderen.

Vegaplan Standaard 3.0

Het voorbije jaar is gekenmerkt door de lancering van versie 3.0 van de Vegaplan Standaard in september 2019. De grootste aanpassing hierbij was de herwerking van het hoofdstuk rond waterkwaliteit. De benadering is praktijkgericht opgebouwd en de landbouwer kan aan de hand van hulpdocumenten gemakkelijk zijn weg vinden om de minimale waterkwaliteit te bepalen die zijn product vereist.

Een nog krachtiger databank

Essentieel voor het functioneren van ons kwaliteitssysteem is een up-to-date en performante databank waarin alle certificatiegegevens op een veilige manier worden verzameld en beheerd. Vegaplan heeft dan ook geïnvesteerd in een vernieuwing van zijn databank.

De nieuwe webgebaseerde toepassing is in het eerste kwartaal van 2019 met vele nieuwe functionaliteiten online gegaan. Op internationaal vlak werd de “goud” score uitgebreid naar de categorie “groenten en fruit versmarkt”.

Vegaplan

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken