Startpagina Economie

VS: handelsdeal met de Britten moet landbouw veel opleveren

De VS zetten in onderhandelingen met het Verenigd Koninkrijk vol in op meer markttoegang voor Amerikaanse landbouwproducten. Dat heeft de Amerikaanse handelsvertegenwoordiger Robert Lighthizer gezegd. Hij wijst er in gesprek met Amerikaanse congresleden ook op dat een deal met de Britten maar ook de EU nog ver weg lijkt.

Leestijd : 2 min

Volgens Lighthizer is het bijzonder lastig zaken doen als onderhandelaars elkaar niet persoonlijk face-to-face kunnen ontmoeten. In elk geval ziet de VS ade landbouwsector als een belangrijk aanvallend belang. Het land zet daarom in onderhandelingen over vrijhandelsverdragen vol in op het vergroten van de markttoegang voor bijvoorbeeld Amerikaans vlees, Amerikaanse suiker en Amerikaanse granen en soja. “Ofwel krijgen we eerlijke toegang voor de landbouw, of we hebben geen overeenkomst met hen”, zei Lighthizer.

De VS onderhandelt met het Verenigd Koninkrijk, dat uit de EU stapte mede omdat het liberale land denkt zelfstandig sneller tot vrijhandelsverdragen te kunnen komen. Enerzijds is de EU natuurlijk groter en dus sterker in onderhandelingen, anderzijds moet binnen de EU steeds rekening gehouden worden met een groot aantal verschillende lidstaten met afwijkende belangen. De Britten zien in een handelsdeal met de EU en de VS het grootste belang. Met beide zou voor het einde van het jaar een akkoord moeten zijn gesloten.

Een voet tussen de deur

Voor de VS is de Britse markt met ruim 60 miljoen consumenten niet onbelangrijk. De VS beklagen zich al langer over gebrek aan markttoegang tot de EU. Zo verbiedt de EU de invoer van Amerikaans kippenvlees dat op een bepaalde chemische wijze is geschoond, rundvlees van dieren die groeihormonen kregen en de teelt van genetisch gemodificeerde gewassen – een specialiteit van Amerikaanse veredelaars.

Het Verenigd Koninkrijk is een netto-voedselimporteur en eerder lieten brexiteers weten dat voedsel in het land goedkoper kan worden nu het de handen vrij heeft deals te maken met bijvoorbeeld Zuid-Amerikaanse landen en de VS. Tegelijk kan ook het tegenovergestelde het geval zijn als de EU en het Verenigd Koninkrijk niet snel tot een handelsakkoord komen.

Het is in het Britse belang als netto-importeur de importtarieven op voedsel uit de EU laag te houden, maar de importtarieven op landbouwproducten gaan wat de Britten pas omlaag als de EU ook bepaalde concessies doet. Ondertussen zijn de VS en EU voorzichtig met elkaar in overleg over het heropstarten van eerder afgebroken vrijhandelsonderhandelingen.

Jan Cees Bron

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken