Startpagina Veeteelt

FAVV stelt geen coronaproblemen vast in Belgische slachthuizen

Dierenartsen die in opdracht van het FAVV in slachthuizen werken hebben geen officiële meldingen gemaakt gedaan dat sociale distancing in de slachthuizen niet worden nageleefd. Dat in Duitsland veel coronabesmettingen plaatsvinden in slachterijen komt volgens de FAVV door de wijze waarop daar transport en huisvesting is georganiseerd. In Duitsland zelf wordt nu gewezen op de rol van luchtcirculatie en de werkdruk in de slachthuizen.

Leestijd : 2 min

In Duitsland zijn onder het personeel van diverse slachterijen veel coronabesmettingen vastgesteld. Het gaat dan onder meer om marktleider met varkensvlees Tönnies, om Westfleisch, het van origine Nederlandse Vion en Müller Fleisch. Inmiddels is daar ook een kleinere kalkoenslachterij in het Noordwesten van Duitsland bijgekomen. Bij een slachterij van Tönnies zijn ruim 1.500 besmettingen vastgesteld, onder ruim 6.000 personeelsleden.

De Duitse politiek ziet een structureel probleem. De huisvesting van vaak Oost-Europese arbeidsmigranten is vaak massaal en niet altijd hygiënisch georganiseerd, en datzelfde geldt voor het transport van woonplaats naar slachterij. De uitbraak bij Tönnies leidde tot een onderzoek, waarbij bleek dat de luchtcirculatie in de slachterijen een belangrijke bijdrage aan de snelle verspreiding van het virus lijkt te leveren.

De lucht is vaak koud, de luchtvochtigheid hoog en mensen werken hard en ademen daarom veel en intensief, zo blijkt uit een studie die onder leiding van professor Martin Exner wordt uitgevoerd. Het harde werken verlaagt ook de weerstand. Opdrachtgever is overigens Kreis (district) Gütersloh. Exner kwam vanwege het belang van de vleescrisis vanuit zijn vakantieadres in Zuid-Frankrijk terug naar Duitsland voor het onderzoek, dat wordt ondersteund door het Robert Koch Institut, vergelijkbaar met het FAVV.

FAVV gaat niet in op ventilatie

Het FAVV gaat niet in op luchtcirculatie maar wijst dus op huisvesting en transport. Daarbij merkt ze op dat de controle niet valt onder haar bevoegdheden, maar dat ze wel andere autoriteiten en diensten heeft gevraagd erop te letten. Zelf heeft ze bij inspecties, dus los van de continue controle van dierenartsen, wel extra aandacht voor hygiënemaatregelen die gelden in verband met de coronacrisis. De dierenartsen die werken in opdracht van de FAVV, zijn op papier onafhankelijk. Het slachthuis kan ze niet wegsturen.

Hoewel het FAVV geen grote misstanden zegt aan te treffen, wijst ze slachthuizen en diens werknemers nogmaals op hun verantwoordelijkheid. De Federatie van het Belgische Vlees (FEBEV) heeft bij het begin van de maatregelen een crisishandboek Corona opgesteld. Hierin beschrijft de sectororganisatie welke regels door de slachthuizen dienen gehandhaafd te worden, zoals het bewaren van voldoende afstand. Het slachthuis blijft verantwoordelijk voor de eigen mensen, middelen en materialen.

Jan Cees Bron

Lees ook in Veeteelt

Wolvin Maxima is dood

Veeteelt Wolvin Maxima, die samen met mannetje Akela de eerste roedel in Wallonië vormde, is op 27 maart dood teruggevonden. Dat heeft de Waalse overheidsdienst SPW (Service Public de Wallonie) bekendgemaakt.
Meer artikelen bekijken