Startpagina Actueel

Promotie van Vlaamse producten en deelname aan beurzen in binnen- en buitenland als stimulator

Voor de relance van de export kent Vlaanderen 300.000 euro extra toe aan VLAM. Die zal onder meer bedrijven stimuleren om deel te nemen aan internationale agrovoedingsbeurzen. Maar ook VLAM is zelf sterk actief op agrovoedingsbeurzen in binnen- en buitenland. In 2019 werd hiervoor nog ruim 2,3 miljoen euro uitgegeven. Die gelden komen uit de budgetten die de verschillende sectoren aan VLAM ter beschikking stellen.

Leestijd : 4 min

Fruit Logistica in Duitsland was net voor het uitbreken van de coronacrisis nog de laatste en grootste groenten- en fruitbeurs waar VLAM, het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing) aan deelnam. Heel wat andere beurzen, voor deelnames van 100.000’en euro’s werden uit het programma 2020 geschrapt. In welke mate een en ander de komende weken en maanden wordt heropgestart, is nog maar de vraag.

Beurzen betaald door sectorbudgetten

Open VLD’er Emmily Talpe vroeg aan landbouwminister Hilde Crevits (CD&V) eerder dit jaar cijfers op van deelnames aan agrovoedings- en landbouwbeurzen in binnen- en buitenland. VLAM neemt vooral deel aan voedingsvakbeurzen in het buitenland. “Die beursdeelnames van VLAM worden bijna uitsluitend vanuit sectorbudgetten gefinancierd”, zegt Hilde Crevits. Alleen deelnames aan bijvoorbeeld Agriflanders en aan de FIT-beurs worden uit het horizontale budget gefinacierd.” Dit jaar zou VLAM nog deelnemen aan 1 binnenlandse landbouwbeurs: Interpom in november, het budget van 45.000 euro komt van de akkerbouwsector.

Het zijn dus de verschillende sectoren ui de brede agrovoedingssectoren die VLAM budgetten voorzien. In 2019 werd zo aan agrovoedingsbeurzen in het buitenland ruim 2,3 miljoen euro uitgegeven. Volgens cijfers van het kabinet Crevits waren de duurste: Fruit Logistica (340.000 euro), Anuga (215.000 euro) en Seafood Expo Global (216.031 euro). VLAM was ook aanwezig op bijvoorbeeld Potato Europe Kain (7.000 euro) en met VLM en DLV op de Werktuigendagen (6.000 euro) in Oudenaarde.

In coronatijd voorziet Hilde Crevits (bevoegd voor economie, maar ook voor landbouw) nu 300.000 euro extra aan VLAM om de exportactiviteiten te versterken. Naast een ‘aanmoedigingspremie’ komt er ook een ‘incubator agrovoeding’, die groeperingen zal stimuleren om nieuwe ontwikkelingen rond buitenlandse markttoegang te ontwikkelen. VLAM zal een “extern team van specialisten samenbrengen in een panel om de ingediende initiatieven te beoordelen.”

Departement Landbouw & Visserij

Er zijn heel wat Vlaamse instanties die inzetten op beurzen. Voor het persoonlijk contact met landbouwers, en met iedereen uit de agrosector, vindt ook het Departement Landbouw & Visserij het belangrijk om aanwezig te zijn op en deel te nemen aan landbouwbeurzen.

Door de coronacrisis zijn momenteel alle beurzen uiteraard afgelast. Dat contact verloopt vandaag meer dan ooit via digitale wegen. Er werd onlangs ook een geslaagd, digitaal proefveldbezoek georganiseerd. Maar straks zijn die ‘echte’ beurzen er zeker terug.

Medewerkers van het Departement Landbouw & Visserij op Agribex, in december verleden jaar.
Medewerkers van het Departement Landbouw & Visserij op Agribex, in december verleden jaar. - Foto: LV

“Het departement Landbouw en Visserij neemt niet deel aan beurzen in het buitenland”, antwoordt Vlaams landbouwminister Hilde Crevits (CD&V) op een schriftelijke vraag van Vlaams parlementslid Emmily Talpe (Open VLD).

Oneven en even jaren

Die binnenlandse landbouwbeurzen worden vaak op een ritme van om de 2 jaar georganiseerd. In een oneven jaar zijn dat onder meer Agriflanders in Gent en Agribex in Brussel (in 2015, 2017 en 2019). Telkens kostte zo’n deelname het departement L&V minstens 75.000 euro per beurs.

Het departement neemt in die oneven jaren ook deel aan de Werktuigendagen in Oudenaarde. In de even jaren wordt dan onder meer ingezet op de Agro Expo in Roeselare, de Agridagen in Ravels en op Interpom in Kortrijk, in 2016 en 2018. Alles opgeteld loopt de kostprijs voor die binnenlandse landbouwbeurzen van het departement Landbouw & Visserij van 2015 tot 2019 op tot in totaal ruim 560.000 euro.

Dit jaar nam het departement Landbouw & Visserij al deel aan de Agro-Expo in Roeselare en aan de Agridagen in Ravels. De Werktuigendagen in Sint-Triuden werden door de coronacrisis afgelast. Eind november volgt in Kortrijk Xpo dan weer de internationaal gerenommeerde aardappelbeurs Interpom. Voor een goed begrip: in 2020 is er geen Agriflanders en geen Agribex. Agriflanders Gent wordt georganiseerd in januari 2021, Agribex in december 2021.

Reactie minister Hilde Crevits

Net als onder meer ILVO (het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek) neemt het departement Landbouw & Visserij deel aan zulke beurzen om land- en tuinbouwers te informeren over actuele thema’s en om hen de kans te bieden gericht vragen te stellen, duidt Vlaams landbouwminister Hilde Crevits.

“De voorbije jaren kwamen bijvoorbeeld klimaat, smartfarming, duurzaam watergebruik en bodemkwaliteit meer specifiek aan bod. De overheid moet dicht bij de burger staan. Dat is ook inherent aan de overheid, haar ‘klanten’ informeren. Deelname aan beurzen is een laagdrempelige manier hiervoor. De stand wordt steeds bemand ook door inhoudelijke experten van het Departement die de landbouwer gericht kunnen verder helpen.”

Er wordt ook altijd voorzien dat het e-loket op de stand geraadpleegd kan worden zodat landbouwers die specifieke vragen over hun dossier hebben, ook hiermee verder geholpen kunnen worden. Het departement deelt zijn stand met het ILVO en hergebruikt haar stand gedurende 3 jaar om de kosten zo laag mogelijk te houden.

Het Vlaams Infocentrum Land- en Tuinbouw (VILT.be) was de voorbije 3 jaren (in oneven jaren) telkens aanwezig op Agriflanders en Agribex en betaalde daar telkens in totaal ruim 70.000 euro voor. Of het in de toekomst - door de bezuinigingen die door de Vlaamse overheid worden opgelegd - nog aan landbouwbeurzen zal deelnemen, is vandaag onduidelijk.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken