Startpagina Pluimvee

Hoe was de gezondheid van het pluimvee op onze Vlaamse bedrijven in 2019?

DGZ monitort continu de gezondheidssituatie van de veestapel in Vlaanderen, met financiële steun van het FAVV. Wat zijn de belangrijkste vaststellingen in 2019?

Leestijd : 2 min

Ziekte van Newcastle (Newcastle disease of NCD)

Bij professioneel gehouden pluimvee werden geen uitbraken van NCD vastgesteld in 2019. Bij twee vleeskippenbedrijven werd na autopsie bij DGZ een laag virulente stam gedetecteerd. Het aantal PCR-analyses voor NCD is sterk afgenomen ten opzichte van 2018, maar is toch duidelijk hoger dan in 2016 en 2017. Dit is mogelijk te verklaren door de nasleep van de NCD-problematiek in 2018 en het verhoogd aantal monsters genomen onder verhoogde waakzaamheid omwille van de H3-problematiek in 2019.

Vogelgriep of aviaire influenza

In 2019 bleef de Belgische pluimveesector vrij van vogelgriep van het type H5 of H7. Toch werden 82 bedrijven besmet met niet-aangifteplichtige laagpathogene vogelgriep van het type H3. Naast kippen, waarbij voornamelijk de leg- en vermeerderingssector werd getroffen, werd het virus ook vastgesteld bij kalkoenen en struisvogels.

Bij deze laatste diercategorie werden nagenoeg geen symptomen vastgesteld. Zowel bij kippen als kalkoenen uitte een infectie zich voornamelijk in een verhoogd sterftecijfer. Bij kippen werd vooral het legapparaat aangetast. Naar aanleiding van de H3-problematiek werd een monitoringsprogramma opgesteld wat zorgde voor een sterke toename van het aantal monsters dat onderzocht werd voor aviaire influenza ten opzichte van de voorbije jaren.

Mycoplasma gallisepticum

Infecties met Mycoplasma gallisepticum veroorzaken CRD (chronic respiratory disease) of chronisch snot. In 2019 werd CRD vastgesteld op één bedrijf van het type opfok leg.

Mycoplasma meleagridis

Dit type mycoplasma veroorzaakt enkel ziekte bij kalkoenen. Net als in 2018 testte in 2019 één fokkalkoenenbedrijf serologisch positief voor Mycoplasma meleagridis.

Salmonella

In 2019 voldeed België aan de vooropgestelde Europese doelstellingen voor salmonella bij fokpluimvee, leghennen en vleeskippen. Bij vleeskalkoenen voldeed België echter voor het tweede jaar op rij niet aan deze doelstelling en is er een verbetering van de salmonellabestrijding nodig. Zowel bij leghennen als vleeskippen was Salmonella Infantis het meest voorkomende serotype. De kalkoenen bleven net als vorig jaarvrij van dit serotype. Bij deze pluimveecategorie was monofasische Salmonella Typhimurium het meest voorkomende serotype.

Broeierijhygiëne

Alle broeierijen die in 2019 door DGZ werden bemonsterd, hadden een goede tot uitstekende score voor het kiemgetal. Er werd twee keer een redelijke en een keer een onvoldoende score voor het schimmelgetal toegekend.

DGZ

Lees ook in Pluimvee

Meer artikelen bekijken