Startpagina Actueel

Boerenbond vraagt dat er snel werk wordt gemaakt van ‘probleemwolven’

In de nacht van zondag 28 juni op maandag 29 juni werd een kalf van 9 maanden oud doodgebeten in een stal op een melkveebedrijf in Retie. Dat stelt Boerenbond, die dringend maatregelen van de bevoegde minister Zuhal Demir vraagt.

Leestijd : 2 min

Het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek nam al DNA-stalen, maar het is wachten op de finale bevestiging dat een wolf de dader was. Dat stelt Boerenbond op hun website. “De feiten laten echter weinig aan de verbeelding over. De vermoedelijke wolf liep ook de volgende nacht, van maandag 29 juni op dinsdag 30 juni, verschillende stallen binnen, zoals ook vastgesteld werd door de landbouwer zelf op dat ogenblik.”

“Het gaat vermoedelijk over dezelfde wolf die slechts enkele weken geleden schapen en een koe doodde in Berlaar en Duffel. Het aanhoudende dierenleed leidt tot afgrijzen en de ongerustheid stijgt nu meer en meer duidelijk wordt dat deze wolf meerdere opeenvolgende nachten terugkeert naar dezelfde plek(ken), stallen in en uit loopt en zelfs in stallen vee doodt. De wolf lijkt geen angst te hebben voor menselijke infrastructuur of tekenen van menselijke activiteit in of rond stallen. Onze landbouwdieren worden te weinig beschermd tegen dergelijk leed.”

Landbouwdieren lopen gevaar

“Zwervende en verblijvende wolven zijn in Vlaanderen, en bij uitbreiding in België, geen uitzondering meer. De wolf is dan wel een beschermde diersoort, maar onze landbouwdieren lopen elke dag meer en meer gevaar, zeker nu Vlaanderen een 'wolvenkruispunt' dreigt te worden. Onze veehouders en hun dieren verdienen óók bescherming.”

“Het volstaat daarbij niet om veehouders te adviseren hun dieren 's nachts binnen te houden, hetgeen niet alleen niet wenselijk, maar soms ook praktisch niet haalbaar is. Dit zorgt tegelijk ook voor extra kosten en werk dat niet vergoed worden. Als nu ook blijkt dat wolven stallen binnendringen, vraagt Boerenbond om snel werk te maken van de aanpak van probleemwolven.”

Boerenbond betreurt het dat de betrokken overheden er niet in slagen de veehouders tijdig te waarschuwen zodat zij tijdelijk maatregelen kunnen treffen en dringt aan op een snellere communicatie. “Het blijft echter totaal onrealistisch om te verwachten dat elke weide én stal in Vlaanderen wolf-proof moet worden gemaakt. Boerenbond ijvert ervoor en zal ervoor blijven ijveren dat lasten niet eenzijdig bij veehouders, zowel particulieren als professionelen, worden gelegd.”

Boerenbond

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken