Einde aan pelsdierkweek en dwangvoeding

kleinvee

Er komt een einde aan de pelsdierkweek in Vlaanderen. De 17 bestaande pelsdierkwekerijen – waar jaarlijks nog meer dan 200.000 pelsdieren gedood worden – zullen allemaal de deuren sluiten. Ook de productiemethode van dwangvoeding, het best gekend van de foie gras, zal niet meer mogelijk zijn in Vlaanderen.

In de zones van 3 km en van 10 km is een verbod van kracht voor het verplaatsen van alle pluimvee en broedeieren.

NCD bij opfokbedrijf in Zulte gevonden

kleinvee

Er is een nieuwe besmetting met de ziekte van Newcastle (NCD) vastgesteld bij een opfokbedrijf (zonder buitenbeloop) van legkippen in Zulte (Oost-Vlaanderen). Ook rond dit bedrijf worden beschermingszones afgebakend.

Het Voedselagentschap benadrukt dat vaccinatie de enige goede preventie is tegen deze ziekte.

Beperkingen hobbypluimveehouderij wegens Newcastle Disease (NCD)

kleinvee

Op basis van de resultaten van het epidemiologisch onderzoek legt het FAVV vanaf 2 juli nieuwe maatregelen op voor alle hobbyhouders van pluimvee in België. Dit als gevolg van tien bevestigde gevallen van de ziekte van Newcastle bij dit soort houders tijdens de voorbije twee maanden.

Edition numérique des abonnés

Newcastle disease (NCD) bij hobbyhouders in Luik, Soignies en Kessel

kleinvee

Het Voedselagentschap (FAVV) heeft de ziekte van Newcastle vastgesteld bij sierkippen van hobbyhouders in de gemeenten Kessel (provincie Antwerpen), Verviers (provincie Luik) en Soignies (provincie Henegouwen).

Edition numérique des abonnés

Export kippenvlees naar Zuid-Afrika nog niet gevrijwaard

kleinvee

In 2016 exporteerde Vlaanderen net geen 26.000 ton pluimveevlees naar Zuid-Afrika geëxporteerd. Die export dreigt echter slachtoffer te worden en blijven van protectionistische Zuid-Afrikaanse maatregelen.

Biokippen houden is dieren houden zoals het in de buik aanvoelt

kleinvee

“Biovleeskippen houden zal altijd een neventak zijn”, stelt Stefan D’Hulster uit Watou (Poperinge). Hij houdt 4.800 biologische vleeskippen, heeft daarnaast 900 vleesvarkens, enkele West-Vlaams rode dieren én werkt nog buitenshuis als biovoederadviseur buitenshuis. Onder de stress bezwijken bij zoveel activiteiten doet hij echter niet. “Biologisch dieren houden is relaxter”, zegt hij overtuigd.

Geiten met schijndracht hebben (meestal) een sterk opgezette buik en een gezwollen uier.

Schijndracht bij geiten op 85% van de bedrijven

kleinvee

Schijndracht, of ook wel pseudodracht of hydrometra, is een veel voorkomende aandoening bij geiten. In het geval van een schijndracht gaat de geit er (meestal) drachtig uitzien en zich ook zo gedragen, ze wordt namelijk niet meer bronstig.

Edition numérique des abonnés

Vergaste kuikens Zaventem veroorzaken commotie

kleinvee

Op vraag van de dienst Dierenwelzijn van de Vlaamse overheid heeft een brandweerman zondagavond 20.000 kuikens vergast op het tarmac van Brussels Airport. Twee pogingen om de diertjes naar Kinshasa over te vliegen, mislukten en de exporteur wou de container niet terugnemen, zo berichten de kranten van Mediahuis dinsdag.

Edition numérique des abonnés

Landsbond niet opgezet met Fevia-klacht over hoge eierprijzen

kleinvee

Eierboeren zijn niet gediend met de oproep van FEVIA om bij het toekennen van de ondersteuning aan de door de fipronil-crisis getroffen bedrijven rekening te houden met de recente stijging in eierprijzen. “Men moet zich bewust worden van het feit dat wij als pluimveehouders kwaliteitsvolle producten willen leveren met de nodige garanties”, zo stelt Danny Coulier, voorzitter van de Landsbond.

Dagkampioen ram Rouge de l’Ouest: 535175-61008, Van Ackere F. uit Avelgem.

Oost-Vlaamse prijskamp stamboekschapen

kleinvee

Op de schoolhoeve in Eeklo ging afgelopen zomer opnieuw de Oost-Vlaamse provinciale prijskamp voor stamboekschapen door.

Nadat ze 90% van hun leven in vrijheid leven in open lucht, worden de volwassen dieren gedurende 10 tot 14 dagen vetgemest.

Verbod op dwangvoederen in Brussel

kleinvee

Op 14 juli verbood het parlement van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest dwangvoederen voor de productie van foie gras. Dit is slechts een symbolische beslissing, aangezien er geen enkele kwekerij te vinden is in Brussel. De Belgische foie gras-sector is niettemin teleurgesteld: “De parlementsleden hebben zich niet op onpartijdige wijze geïnformeerd.”

Luchtfoto van het bedrijf Fevery-Huyghe in Mannekensvere, met helemaal achteraan de nieuwe pluimveestal.

Braadkippen naast varkens en akkerbouw om risico te spreiden

kleinvee

Sedert 1990 is het bedrijf van Jan en Martine Fevery-Huyghe in Mannekensvere een gesloten varkensbedrijf met akkerbouw. Nu zoon Pieter in het bedrijf is gekomen werd de stap gezet naar een bijkomende tak op het bedrijf, nl. braadkippenhouderij.

Het laboratorium van DGZ voerde bijna 2 miljoen analyses uit vorig jaar.

Dierengezondheidszorg richting preventie!

Veeteelt

Eerder deze maand keurde de algemene vergadering van de vzw Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ) het jaarverslag 2016 goed. Enkele vérstrekkende gebeurtenissen en programma’s met opmerkelijke resultaten krijgen daarin een prominente plaats, zoals bijvoorbeeld de dreiging van de vogelgriep en de griepbarometer bij rundvee.

De familie Bohez-Decruyenaere voor de nieuwe stal.

In geitenhouderij gestapt met goesting en kennis

kleinvee

Sedert hun huwelijk in augustus 1990 bouwden Wauter en Kathy Bohez-Decruyenaere uit het West-Vlaamse Hulste een tuinbouwbedrijf tot een leefbaar bedrijf uit. Nu ook de twee zonen Adriaan en Willem in het bedrijf komen, werd een nieuwe stap gezet en werd geïnvesteerd in een nieuw bedrijf met 800 melkgeiten.

Meest recent

Meest recent