Startpagina Economie

Varkenshouderij verzucht: Tönnies opent slachterij opnieuw

Verlichting op de varkensmarkt: Tönnies mag vandaag na 4 weken weer gaan slachten op haar hoofdvestiging in Rheda-Wiedenbrück. Dat heeft de burgemeester van de Duitse plaats besloten. Circa 600 werknemers van de immense slachterij gaan weer aan de slag. Vandaag zullen 6.000 tot 8.000 varkens geslacht worden.

Leestijd : 2 min

De slachterij werd gesloten vanwege een grootschalige uitbraak van corona onder personeel. Ook andere slachterijen van onder meer Westfleisch en Vion werden hierdoor geraakt. De sluitingen ontregelden de Europese varkensmarkt. Tönnies is de grootste varkensvleesproducent van Duitsland, en 1 van de 3 grootsten Europees. Het bedrijf uit Noordrijn-Westfalen is ook een belangrijke rundvleesproducent.

Verreweg de meeste van de 600 werknemers werken aan de slachtlijnen. Een zevental gaat bloed verwerken. De verdeling is op voorstel van Tönnies en goedgekeurd door de burgemeester.

De onderneming nam diverse maatregelen om de hygiëne-omstandigheden in de slachterij te verbeteren. De slacht en bloedverwerking zijn ruimtelijk en logistiek van andere afdelingen gescheiden zijn. De ventilatie is aangepast, zodat steeds frisse lucht binnenkomt en lucht dus niet meer in hoofdzaak wordt rond geblazen. De afstand tussen personeelsleden is tevens vergroot om het infectierisico te beperken.

Tönnies moet zich houden aan een uitgebreid hygiëneprotocol:

- Woonruimtecontrole personeel en vervoersregels

- Adressenadministratie

- 2 keer per week coronatesten uitvoeren onder het personeel;

- Training van personeel

- Temperatuurcheck personeel bij aanvang werk

- Kantineregels

- Looplijnen, geen vermenging personeel

- Verplichte mond- en neusbedekking in de fabriek

- Minimaal 1,5 meter afstand bewaren

- Regelmatige controle op naleving van regels

Veel arbeidsmigranten

Het bedrijf telt wereldwijd 29 productiesites, waarvan 19 in Duitsland. In totaal werken bijna 19.000 mensen voor het bedrijf, dat in handen is van Clemens Tönnies, die ook bekend is als bestuurder in de voetbalwereld (Schalke ’04 Gelsenkirchen). Veel werknemers komen uit Oost-Europa en wonen bij elkaar in grootschalige onderkomens. Dit kan een belangrijke verklaring voor de verspreiding van corona onder personeel.

Het bedrijf verklaart het grote aantal arbeidsmigranten onder haar personeel uit het vrije verkeer van mensen binnen de EU en het grote verschil in salarissen tussen landen. Zo is het minimumloon in Duitsland 9,35 euro terwijl dit in Polen 3,50 euro is, in Roemenië 2,81 euro en in Bulgarije nog geen 2 euro. Zelfs als je rekening houdt met fors lagere kosten voor levensonderhoud in Oost-Europa, is het verschil groot.

Jan Cees Bron

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken