Zo houdt intensieve melkveehouder Rob zijn koeien gezond

Melkvee

Rob houdt samen met z’n vader en broer 350 melkkoeien, die gemiddeld zo’n 9.800 kg melk per jaar geven. Terwijl vader Arie hoort uit te bollen en broer Jeroen zich in hoofdzaak bezighoudt met de akkerbouwtak, werkt Rob nauw samen met veearts Wilco om alle dieren gezond en productief te houden.

Boeren kunnen volgens de studie energie besparen, maar ook een maatschappelijke rol spelen in de energievoorziening.

Melkveehouders kunnen flink op energie besparen

Economie

Zowel voor bedrijven die nog niets aan energiebesparing doen als voor bedrijven die al actief energiemanagement voeren, is het zinvol een Energiescan te laten maken. Dat blijkt uit een onderzoek van het Innovatiesteunpunt vzw onder ruim 32 melkveehouders die leveren aan de fabriek van Danone in Rotselaar. Als een voorgestelde rits energiebesparingen wordt getroffen, kan een bedrijf al snel met 12% minder energie toe.

Peter Koopmans ziet Milcobel profiteren van een nieuwe koers.

Milcobel is er voor de 2.700 leden, niet voor de 1,5 miljard liters melk

Actueel

Milcobel realiseerde in 2017 meer omzet en meer winst. Het bedrijf profiteert volgens de nog vers aangetreden topman Peter Koopmans van enkele grote strategische beslissingen. Het zette in op mozzarella en kwaliteitspoeder. Naar de toekomst toe wil Milcobel ook met consumentenkazen Europa in. “We willen via Milcobel Belgische melk op de pizza van de Chinees.”

Volgens topman Koopmans heeft Milcobel de weg omhoog gevonden.

Milcobel verwacht verdere groei

Actueel

Milcobel blikt tevreden terug op 2017. Het bedrijf verwerkte 1,5 miljard liter melk van de eigen leden – 11,7% meer dan een jaar eerder – en zag de omzet met 21% stijgen tot €1,2 miljard. De gemiddelde uitbetaalde melkprijs bedroeg €36,7 per 100 liter en dat is net boven het gemiddelde van de LTO Melkprijsvergelijking. Volgens topman Peter Koopmans bewijzen de cijfers dat Milcobel de juiste koers vaart.

In 2017 werd opnieuw meer melk opgehaald.

Meer melk en melkkoeien in 2017

Actueel

Belgische melkveehouders leverden in 2017 3,8 miljard liter melk, wat neer komt op een stijging van 3,6%. Het aantal melkkoeien nam ‘slechts’ met 2% toe wat een stevige productiviteitsstijging impliceert. Dat zei Renaat Debergh van de Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie (BCZ) tijdens de algemene vergadering van de organisatie, waar voor het eerst ook cijfers over de biologische productie beschikbaar waren. In de kantlijn zette Debergh vraagtekens bij het EU-interventiebeleid.

Zuivelindustrie: gematigd optimistisch over 2018

Melkvee

De Belgische zuivelindustrie is ondanks een moeilijk begin van het jaar gematigd optimistisch over de melkprijs over heel 2018. Dat maakte de Belgisch Confederatie van de Zuivelindustrie (BCZ) bekend tijdens haar algemene jaarvergadering. De industrie betaalde in 2017 een melkprijs uit van €36,9 per 100 liter. Dit is een toename met 31% tegenover 2016. De industrie zelf zette ook meer om en zag de export in volume en waarde toenemen.

Edition numérique des abonnés

Conjunctuur in melkveesector slabakt

Melkvee

De conjunctuur in de Vlaamse melkveesector is er in het eerste kwartaal van 2018 op achteruitgegaan als gevolg van de dalende melkprijs. Dat blijkt uit de Vlaamse zuivelbarometer, die vier maal per jaar verschijnt.

Edition numérique des abonnés

Europese melkprijs: 5 maandelijkse dalingen op rij

Melkvee

Voor de vijfde achtereenvolgende maand is in afgelopen april de gemiddelde melkprijs gedaald. Deze ligt nu ook onder het niveau van dezelfde maand vorig jaar. Belgische referentie Milcobel hield de melkprijs in april stabiel.

Edition numérique des abonnés

Millenials dol op kaas, roomijs en yoghurt

Melkvee

Naar aanleiding van Wereldmelkdag vandaag liet VLAM een omvangrijke enquête uitvoeren naar het zuivelgebruik van jongvolwassenen. Duizend ‘millennials’, jongeren die op dit moment tussen 18 en 30 jaar oud zijn, namen deel. Uit de resultaten blijkt dat ze zuivelproducten vanzelfsprekend, gezond, kwaliteitsvol en lekker vinden.

Graslandvernieuwing moet een weloverwogen keuze zijn. Vernieuwing betekent immers een dure investering en opbrengstverlies in het jaar van aanleg.

Houd grasmat en spuitlokaal gesloten

Melkvee

Gras vormt een belangrijk aandeel in de ruwvoederwinning (zowel in de vorm van tijdelijk als van blijvend grasland) bij de Vlaamse veehouders. Men mag niet denken dat dit een gemakkelijke teelt is. Sommige landbouwers oogsten wel vijf, zes tot zeven keer gras per jaar. Er moet met andere woorden veel zorg en aandacht besteed worden aan de teelt van gras, die voor landbouwers een grote economische meerwaarde biedt.

Op 1 juni, Wereldmelkdag, plast Manneken Pis melk.

Manneken Pis plast Fairebelmelk op Wereldmelkdag

Melkvee

Dierenartsen Zonder Grenzen kleedde traditiegetrouw Manneken Pis ter gelegenheid van Wereldmelkdag als Nigeriaanse boer. Fairebel leverde de melk die hij uitplast, en laat voorbijgangers proeven. Samen met koepelorganisatie European Milk Board legt de coöperatie uit wat de link is tussen faire melk in Europa en in Afrika.

Dit is het voorlopige ontwerp van  de verpakkingen  met uitsluitend  Belgische biomelk  die Delhaize vanaf 1 juli aanbiedt.

Biomilk.be levert voor huismerk Delhaize Bio

Melkvee

Vanaf 1 juli treedt Delhaize naar buiten met biologische melk, room en yoghurt die voor 100  % gegarandeerd Belgisch is. Dat gebeurt onder het merk ‘Delhaize Bio’. Biomilk.be zal minstens 5 miljoen liter melk leveren op jaarbasis. Het is voor ons land zeldzaam dat een supermarkt zo nauw samenwerkt met een coöperatie.

De runderstapel is in 2017 gekrompen.

Aantal runderen gedaald

Actueel

Er waren in de recente geschiedenis nog nooit zo weinig runderen in België als vorig jaar. Het ging in 2017 om 2.385.988 runderen, dat is 4,7 % minder dan in 2016. Daarnaast verkleinde de landbouwoppervlakte van de granen sterk, terwijl die van de groenten steeg. Dat blijkt uit de nieuwste landbouwcijfers van Statbel, het Belgische statistiekbureau.

FrieslandCampina is na Arla de tweede grote zuivelaar die de garantieprijs verhoogt.

FrieslandCampina verhoogt garantieprijs

Actueel

FrieslandCampina heeft haar garantieprijs voor juni 2018 met 25 cent verhoogd tot €34,25 per 100 kilo melk. De coöperatieve zuivelonderneming verwacht dat alle referentiebedrijven waarop het haar garantieprijs baseert hun melkprijzen zullen laten stijgen.

De opfok van jongvee ter vervanging van de reforme koeien is - na voeder - de grootste kostenpost op het melkveebedrijf.

Van ideaal opgevolgd vaarskalf naar een fittere, productievere en efficiëntere koe?

Melkvee

In de melkveehouderij moet een jonge vaars - als alles goed gaat - in theorie op 24 maanden niet alleen fit en volgroeid zijn, maar ook al een eerste keer afkalven. In de praktijk blijkt die termijn niet te worden gehaald. Onderzoekers van ILVO, Inagro en Hooibeekhoeve zijn daarom gestart met het VLAIO-traject JongLeven.

Andere melkerijen betaalden in maart minder dan FrieslandCampina had verwacht.

FrieslandCampina verlaagt melkprijs

Actueel

FrieslandCampina heeft de melkprijs licht verlaagd in de verwachting dat belangrijke concurrenten dat ook doen. Het Duitse DMK hield de melkprijs gelijk. Ondertussen lijkt de mondiale zuivelveiling GDT te wijzen op meer prijsdruk.

Edition numérique des abonnés

Politie moet in Diepenbeek twintigtal loslopende koeien vangen

Melkvee

Een vijftal ploegen van de politiezone Limburg Regio Hoofdstad had woensdagochtend de handen vol met het vangen van een kudde koeien.

De Milcobel-melkprijs voor de afgelopen maand maart blijft gelijk.

Milcobel houdt melkprijs gelijk

Melkvee

Milcobel heeft beslist om de melkprijs voor de maart-leveringen 2018 te handhaven op een standaardprijs van 28,75 euro/100 l, hetzij 31,04 euro/100 l reëel uitbetaald voor een gestandaardiseerde levering.

FrieslandCampina vertrouwt op ruim 400 Belgische leveranciers, maar gunt ze vooralsnog geen lidmaatschap.

‘Belgische leveranciers willen lidmaatschap FrieslandCampina’

Actueel

Het plan van FrieslandCampina om haar leden aan te zetten tot productiebeperking, maakt de ruim 400 Belgische leveranciers uitzonderlijk bezorgd. Ze vrezen straks door het Nederlandse bedrijf buiten te worden gezet, aldus Hans De Ruyter, die de Belgische leveranciersvereniging voorzit. Na 26 jaar actief te zijn in België zouden de leveranciers lid moeten kunnen worden, aldus de melkveehouder.

FrieslandCampina ziet in België een toenemende vraag naar weidemelk en AA-melk.

Belgische onrust over plannen voor volumebeperkingen FrieslandCampina

Melkvee

FrieslandCampina Nederland wil bij te veel melk in haar fabrieken de grote groeiers onder haar leden tien cent per liter minder betalen. Voor de Belgische leveraars - die doorgaans geen lid zijn - bestaan er dergelijke plannen niet, maar wil men ‘afspraken maken.’ De zenuwachtigheid bij de Belgische leveraars over de richting van die ‘afspraken’ is groot.

Meest recent

Meest recent