SPACE 2018 trekt ruim 100.000 bezoekers

Pluimvee

108.347 bezoekers mocht het internationale salon voor de veeteelt SPACE dit jaar ontvangen van 11 tot 14 september. De vloer in de Frans-Bretoense stad Rennes voelde inderdaad een beetje leger aan dan vorig jaar, toen er 114.653 bezoekers opdaagden. De organisatie is niettemin tevreden.

De methaanuitstoot van koeien wordt door Ngo’s soms aangegrepen te pleiten voor een kleinere veestapel.

ILVO: methaanuitstoot melkkoeien kan met derde omlaag

Melkvee

Wetenschappers van het ILVO kunnen de methaanuitstoot van melkkoeien met een derde doen dalen. Dat blijkt uit onderzoek dat het instituut de voorbije vier jaar heeft uitgevoerd. De dieren krijgen een aangepast rantsoen, voederadditieven en hun levenscyclus wordt aangepast. "De resultaten zijn opmerkelijk", zegt woordvoerder Greet Riebbels. "Tegenover één liter melk staat er op termijn dus minimaal één derde minder methaanuitstoot van de koe."

Edition numérique des abonnés

Boerenbond vindt nieuwe voorwaarden FrieslandCampina voor melkveehouders ‘onaanvaardbaar’

Melkvee

De Boerenbond is niet te spreken over het feit dat FrieslandCampina vanaf 1 januari 2019 nog enkel melk wil afnemen van melkveehouders die weidemelk leveren die voldoet aan specifieke kwaliteitscriteria en duurzame bedrijfsvoering. Hierdoor dreigen 140 bedrijven hun afzet te verliezen. Als eerste protestactie annuleert de landbouworganisatie een op 19 september gepland bezoek aan FrieslandCampina van de sectorvakgroep Melkvee.

De populariteit van sojamelk neemt toe.

Zuivelvervangers stellen industrie voor dilemma

Economie

Zuivelbedrijven die denken dat de plantaardige concurrentie vanzelf zal afzwakken, komen volgens een nieuw Rabobank-rapport bedrogen uit. Integendeel: de sector zal blijven groeien en zuivelbedrijven kunnen beter op de trein springen of hun traditionele productenlijn aanpassen aan de moderne consument.

Edition numérique des abonnés

“Altijd trots geweest, maar goed gesprek nodig”

Melkvee

De grote ventilator in de nok maalt naarstig zijn grote wieken rond in de stal van Leo Dox in Oostham. Maar ook in het hoofd van dochter-opvolger Silke maalt het, net zoals in het hoofd van heel wat andere jonge Danone-leveraars. “Wij zijn altijd goed geweest bij Danone, maar de manier waarop het nu gaat is toch een beetje respectloos.”

Onrust bij FrieslandCampina over leveringseisen

Melkvee

FrieslandCampina eist in nieuwe leveringscontracten weidegang en AA-kwaliteit. Circa 140 van de bijna 400 leveranciers voldoen niet aan één of beide voorwaarden, aldus de producentenorganisatie PO Dairycam die de leveranciers verenigt.

Mestverwerking neemt nog altijd toe in Vlaanderen.

Opnieuw meer dierlijke mest verwerkt in Vlaanderen

Varkens

In 2017 is ongeveer 44,1 miljoen kg stikstof uit dierlijke mest werd verwerkt in Vlaanderen en dat is iets meer dan een jaar eerder. Het grootste gedeelte (85 %) van de mestverwerking wordt gerealiseerd door de verwerking en export van varkensmest en van pluimveemest. Dat blijkt uit cijfers van het Vlaams Coördinatiecentrum Mestverwerking (VCM).

Zwerfafval doodt onder meer runderen.

Zwerfafval doodde al 43 runderen

Melkvee

In drie maanden tijd zijn in Vlaanderen al 43 runderen bezweken omdat ze zwerfvuil binnenkregen. Dat melden de kranten van Mediahuis dinsdag. Soms krijgen koeien al grazend zwerfvuil binnen, maar de grote boosdoeners zijn weggegooide blikjes en flesjes in de graskanten. Wanneer die gemaaid worden, wordt het zwerfvuil mee verhakseld. Zo komen vermalen glas en ijzer in veevoeder en dus in de magen van koeien terecht.

Melk verstrekken aan kalveren is een arbeidsintensief en repetitief werk, waarbij je toch voldoende alert moet zijn.

Het optimaliseren van melkverstrekking aan kalveren

Melkvee

Vaarzen die afkalven op een leeftijd van 24 maand leveren een financieel voordeel voor de melkveehouder. Daarnaast zorgt deze efficiënte opfok ook voor minder methaanuitstoot van het jongvee, wat goed is voor het klimaat. Om een afkalfleeftijd van 24 maand te realiseren is een goede opvolging en bijsturing van het groeitraject noodzakelijk. De basis van een goede opfok wordt gelegd als de vaarskalveren aan de melk zijn.

De Maxi Couv’ zaaimachine laat toe om bodembedekkers en vanggewassen onder het hoofdgewas te zaaien, vóór de oogst.

Innov’SPACE 2018: Wat valt er te zien?

Melkvee

Van dinsdag 11 tot vrijdag 14 september gaat de veeteeltbeurs SPACE door in het Franse Rennes. Op de shortlist van innovatiewedstrijd Innov’SPACE staan maar liefst 39 deelnemers. Landbouwleven bespreekt er negen voor u.

De jonge melkveehouders kaartten hun zorgen bij de poorten van de fabriek in Rotselaar aan.

Jonge boeren bezorgd over beleid Danone

Melkvee

Een groep jonge melkveehouders die levert aan Danone is bezorgd over het beleid dat de verwerker in België voert. De onderneming zette recent 5 melkveehouders aan de dijk, waaronder enkelen met een groot productievolume. Volgens woordvoerder Bram Agten (28) uit Overpelt is van structureel overleg met leveranciers geen sprake meer, en beperkt Danone met nieuwe afspraken de groei van haar leveranciers.

Edition numérique des abonnés

FrieslandCampina ziet melkaanvoer, omzet en resultaat dalen

Melkvee

De lage prijs voor melkproducten drukt de resultaten van FrieslandCampina. Het Nederlandse zuivelconcern, met ook vestigingen in België, zag de omzet het afgelopen halfjaar dalen. Ook het bedrijfsresultaat stond onder druk.

Als de kosten per bespaard uur lager zijn dan de gangbare onkosten per arbeidsuur van een medewerker, dan is de investering aantrekkelijker dan de hulp van bijkomend personeel.

Voor elke taak een stalknecht?

Melkvee

Melkveebedrijven zijn de afgelopen jaren gegroeid. Bij de meeste bedrijven ging dat gepaard met weloverwogen investeringen in stallen, dieren, voeder en mestafzet. Heel wat melkveehouders hebben de bijkomende arbeidsbehoefte onderschat. Stalknechten - kleine machines die taken uitvoeren in de stal - kunnen daaraan tegemoetkomen.

Huvara, kampioene zwartbonte volwassen koeien en algemeen kampioene.
Eig.: Lieven Ryckewaert, Harelbeke.

Ryckewaert oogst de meeste titels in Bogaarden

Melkvee

De fokveedag van Bogaarden is een traditie die het jaarmarktcomité onder leiding van André Leroy en het prijskampcomité van de Pajotse Melkers levendig houden. Het weer was net warm genoeg. Aan mens en dier werd gedacht om het draaglijk te maken. De vele tentjes zorgden voor schaduw voor de koeien en het bier zorgde voor de mens.

Edition numérique des abonnés

Schauvliege melkveehoudster voor een dag

Melkvee

Vlaams minister voor Landbouw Joke Schauvliege stak dinsdagmorgen de handen uit de mouwen op het bedrijf van veehouderskoppel Tom Gillis en Hilde De Brabander uit het Oost-Vlaamse Boekhoute. Boerenbond organiseert zulke stages om politici kennis te laten maken met de dagelijkse werking van een modern landbouwbedrijf.

Edition numérique des abonnés

Milcobel verhoogt nog ietsje

Melkvee

Milcobel heeft beslist om de melkprijs voor de juli-leveringen 2018 nog iets te verhogen met 0,5 euro/100 liter tot een standaardprijs van 31,5 euro/100 l, hetzij 33,86 euro/100 l reëel uitbetaald voor een gestandaardiseerde levering.

Pascal De Clerck zag hoe Adriaens het afgelopen jaar stand hield, maar ook hoe er soepeler met de Belbeef-norm werd omgesprongen.

“Een oneerlijke strijd, maar we gaan door”

Vleesvee

De strijdlust is zeker nog niet verdwenen bij slachthuis Adriaens in Velzeke (Zottegem), maar het ongenoegen is er wel. “Iedere schakel in de keten moet Belbeef zijn; boeren en slachthuis moeten daartoe aan extra eisen voldoen. Maar Delhaize kan daar blijkbaar zomaar rond fietsen.”

Zuivel in het schap.

Nestlé grootste zuivelspeler wereldwijd

Melkvee

De gezamenlijke omzet van de 20 grootste zuivelondernemingen wereldwijd, is in 2017 met 7,2% gestegen. Dat blijkt uit het rapport Global Dairy Top 20 – A Shuffling of the Deck Chairs’ van Rabobank-analist Peter Paul Coppes. Nestlé is opnieuw de grootste zuivelonderneming wereldwijd, gevolgd door Lactalis en Danone.

De droogte zorgt voor een tekort aan voeders.

ABS: Vlaamse maatregelen in verband met droogte ontoereikend

Melkvee

De verschillende maatregelen die de Vlaamse overheid gisteren heeft aangekondigd ter compensatie van de schade als gevolg van de droogte zijn voor het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) welkom, maar onvoldoende. De boerenorganisatie pleit ervoor dat niet alleen op braakgronden maar ook andere percelen die normaliter ‘off-limits’ zijn voedergewassen geteeld mogen worden.

Edition numérique des abonnés

Europese melkprijzen optimistisch gestemd, Milcobel nestelt zich in middenmoot

Melkvee

Milcobel klokt in de Europese melkprijsvergelijking voor juni af op een berekende melkprijs van € 32,72 per 100 kg, zowat op het Europese gemiddelde. Milcobel komt zo €2,30 hoger uit dan een maand eerder. Dat blijkt uit de internationale LTO-melkprijsvergelijking op www.milkprices.nl, uitgevoerd door ZuivelNL.

Meest recent

Meest recent