Startpagina Actueel

Proefveldwerking gestart op de Hooibeekhoeve

De medewerkers van de Hooibeekhoeve zijn de voorbije weken druk geweest met de aanleg van de verschillende proefvelden. In de wijde omgeving van Geel liggen er momenteel een 40-tal proeven met voedergewassen aan.

Leestijd : 7 min

Het programma voor 2017 omvat naast de jaarlijks terug kerende thema’s zoals rassenproeven, bodem en bemesting, … ook een aantal nieuwe evoluties. Precisielandbouw en agrobiodiversiteit zijn 2 thema’s die in 2017 prominent aanwezig zijn op de Hooibeekhoeve. Wat de gewassen betreft vormen maïs en gras/klaver de hoofdbrok, maar mogen granen en voederbieten ook op vernieuwde belangstelling rekenen.

Bodem bewerken en verbeteren

Het organisch stofgehalte is een van de belangrijkste bouwstenen van een goede bodemstuctuur. Het op peil houden en verbeteren van het humusgehalte is echter geen gemakkelijke opdracht.

De Hooibeekhoeve heeft in kader van het demonstratieproject “Het ABC in de Vlaamse percelen” een demo lopen waar diverse organische materialen toegediend worden zoals stalmest, houtsnippers en natuurmaaisel. Het doel is om dit meerdere jaren te laten lopen om het effect op opbrengst en bodem na te gaan.

In hetzelfde project wordt gescheurd grasland onder de loep genomen. Meerjarig grasland houdt veel koolstof vast, maar bij het scheuren mineraliseert de oude zode met risico op een te hoog nitraatresidu tot gevolg. In dit project worden verschillende manieren om de zode te vernietigen en te bewerken vergeleken. In het bijzonder wordt in deze proef voor de eerste keer in Vlaanderen de Polploeg gebruikt. Deze ondergrondse ploeg bewerkt de bodem zonder de toplaag te keren. Door het intact blijven van de zode zal deze minder snel verteren en blijft het organisch materiaal in de bovenste laag. Daarnaast wordt gekeken of het inzaaien van rietzwenkgras samen met maïs voor een lager nitraatresidu kan zorgen. De vraag is of deze ondergroei de maïsopbrengst niet te veel benadeelt.

Al gedurende 10 jaar doet men op de Hooibeekhoeve onderzoek naar bodembewerking bij maïs. De meerjarige proef waar ploegen, spitten en niet-kerende grondbewerking worden vergeleken, is voor het 4e jaar aangelegd. Verder zijn er, in samenwerking met Maschio Gaspardo, nog twee demo’s aangelegd waarbij dat nader wordt bekeken. Hier komen diverse machines aan bod maar zijn er ook compost, dikke fractie en Physiomag (Timac) aan het zaaibed toegevoegd om tot een stabielere structuur te komen. Verder is er in de deze twee demo’s aandacht voor bandenspanning.

Bij voederbieten ligt er eveneens een bodembewerkingsproef aan. Dit perceel wordt niet-kerend bewerkt. Bij de verschillende stappen van mest rijden tot oogst wordt er steeds met hoge of lage bandenspanning gereden. Dit wordt gecombineerd met een verschil in diepte van bewerking. De diverse bodembewerkingsproeven lopen in kader van het Intereg-project ‘Leven(de) Bodem’.

Groenbedekkers

na maïs

Een eenvoudige manier om aan het organische stofgehalte van de bodem te werken is de inzet van groenbedekkers. Dit thema komt dan ook aan bod in diverse demoprojecten en in het PDPO-project ‘Looboeren’. Enerzijds wordt de mogelijkheid van zaaien van een EAG groenbedekker na maïs bekeken. Anderzijds wordt de gelijktijdige zaai met rietzwenkgras met maïs getest. Diverse types groenbemesters en zaaizaadhoeveelheden worden uitgetest. Het zaaien van het gras samen met de maïs gebeurde met een aangepaste machine van Pöttinger. Verder wordt er nog Italiaans raaigras gezaaid wanneer de maïs 40-50cm hoog is. Ook in het kader van beheersing van ritnaalden in maïs zijn er enkele mengsels van groenbedekkers uitgezaaid in het kader van een IWT-project. Deze proeven lopen in samenwerking met DLF, Limagrain en DSV.

Maïs oogsten op 1 september?

De zeer vroege kuilmaïs (FAO tot 180-190) is doorgaans de vroegste maïs die in Vlaanderen wordt uitgezaaid. Sinds 2015 zaait Hooibeekhoeve ook ultravroege maïs uit. Deze groep met een FAO van 160-170, of lager, zou circa 20 weken na zaai oogstrijp zijn. Het voordeel bij ultravroege maïs is dat er half september een groenbedekker of grasklaver gezaaid kan worden. Net als in 2015 en 2016 zijn twee groenbedekkersproeven ingezaaid en ligt er in kader van PDPO Looboeren een rassendemo met de ultravroege rassen aan met de medewerking van Limagrain, Aveve en Syngenta. Naast de proeven en demo’s zijn er ook praktijkpercelen van de Hooibeekhoeve met een ultravroeg ras ingezaaid.

Zaaien we nog maïs

op 75cm?

Hooibeekhoeve bekijkt al enkele jaren wat de mogelijkheden zijn om maïs op een andere rijafstand te gaan zaaien. Voorbije jaren bleek een rijafstand van de 45 cm een duidelijke meeropbrengst te geven. Met de uitzaai van vier velden komt dit onderwerp in 2017 uitgebreid aan bod. De aankoop van een Gaspardo-maïszaaimachine met een rijafstand van 37,5 cm past in dit kader. Op ieder veld is er maïs uitgezaaid op 75 cm en op 37,5 cm. Op twee velden zijn er twee bijkomende objecten aangelegd. Het eerste is op 75cm gezaaid met de Lemken Azurit waarbij er een dubbele rij maïs op 75cm is gezaaid. Deze techniek is vergelijkbaar met de stereo of duozaai van een 25-tal jaar geleden. In het tweede object is er met een Kverneland-machine maïs op 37,5cm gezaaid, maar dan volgens het principe van ruitzaai. De verdeling van de planten is zodanig dat ze onderling in een perfecte ruit staan. Deze laatste techniek wordt overigens in het kader van een LCV-project bij drie andere LCV-partners ook beproefd. Op een veld komen de technieken van de voorbije jaren aan bod, namelijk maïs zaaien met een graanzaaimachine en een volleveldse zaai. Hierbij wordt er samengewerkt met Agropak en Maschio-Gaspardo.

Efficiënter bemesten

De zoektocht om met minder mest evenveel of meer gewas te telen blijft actueel. Hierbij wordt in de eerste plaats gekeken naar een efficiëntere benutting van de dierlijke mest.

In een demoproef, in het kader van het Interreg-project ‘Leven(de) Bodem’, is er bij maïs een proef opgezet rond de plaatsing van de mest. Enerzijds past het bovenstaande verhaal van maïs op een kortere of andere rijafstand hier ook in. Door een andere plantverdeling is de mest sneller ter beschikking voor de plant. Anderzijds komt de rijenbemesting met mengmest terug aan bod. Op basis van de ervaringen uit eerdere proeven is er gekozen om een plaatsing van de mest zowel onder plant als naast te gaan te vergelijken. Joskin stelde hiervoor een aangepaste bouwlandinjecteur ter beschikking.

Bij voederbieten is een demoproef opgezet waar de toepassing van effluent in combinatie met onbewerkte varkens- en rundermest wordt bekeken. Ook het mengen van mestsoorten komt hier aan bod. In de zomer wordt een vergelijkbare proef in een graanstoppel met groenbedekkers opgezet.

Verder loopt in het kader van het LCV ook een proef rond het bijbemesten van mais. In vergelijking met een volleveldse toediening en een rijenbemesting met KAS 27%N worden er diverse strategieën uitgetest om maïs tijdens het teeltseizoen te gaan bijbemesten.

Het LCV start dit jaar het project KOE ‘Klimaatvriendelijke Ommekeer met Eigen voer’. Grasklaver zit als teelt in de lift, maar al te vaak wordt het potentieel van de vlinderbloemige onderbenut door te veel en te laat nog kunstmeststikstof te geven. De Hooibeekhoeve volgt in dit kader praktijkpercelen op waarbij strategieën voor bemesting van gras-klaver worden vergeleken. In hetzelfde project worden voederbieten uitgezaaid die in het najaar in een mengkuil zullen worden ingekuild.

Meer precisielandbouw

Hooibeekhoeve gebruikt sinds 2010 al een GPS-systeem voor de veldwerkzaamheden. Met de komst van twee nieuwe New Holland T6-tractoren kunnen er verdere stappen in de richting van precisielandbouw gezet worden. Het RTK-GPSsysteem maakt dat de veldwerkzaamheden nog nauwkeuriger kunnen gebeuren. Bovendien kunnen ook zaken als brandstofverbruik, wielslip e.d., gekoppeld worden aan een bepaalde locatie en bewerking.

Het thema precisielandbouw zal de komende maanden nog verder uitgewerkt worden met diverse waarnemingen via satelliet, drones en/of gewas en bodemsensoren. Zowel bij gras, via het demonstratieproject Smart Crops, als bij maïs, via het demonstratieproject Smart Bodem en Belcam, gebeuren de waarnemingen. Door het verzamelen van al deze gegevens, en waar mogelijk al met een koppeling naar bv. bemesting, is het de bedoeling om de teelt van voedergewassen verder te gaan verfijnen.

Agrobiodiversiteit

Voor het tweede jaar op rij wordt in het PDPO project ‘Dorp van de 7 Neten , proeftuin voor agrobiodiversiteit’ gezocht naar een win-win tussen landbouw en natuur. Kosten en baten voor EAG maatregelen, beheersovereenkomsten voornamelijk akkerranden worden afgewogen. Op verschillende percelen worden diverse maatregelen aangelegd en opgevolgd. Zo wordt de teelt van luzerne en rode klaver vergeleken, wordt er een akkerrand langs een bosrand met diverse mengsels waaronder ook een gemengde grasstrook aangelegd. Ook in het PDPO project ‘Zot van pAtrijs’ worden akkerranden aangelegd op maispercelen. Daarnaast gebeurt ook een zaaidichtheidsproef met zomergerst. Klein wild - zoals een patrijs - zou er gebaat mee zijn om in een dunner gewas te kunnen leven. Vraag is welke zaaiafstand en zaaidichtheid voor de boer (dus de opbrengst) het meest interessant is en of er een match te vinden is.

Verder startte dit jaar ook een uitmijnproef waarbij getracht wordt door het weglaten van fosforbemesting en dus ook elke vorm van organische mest, via de teelt van landbouwgewassen maximaal fosfor uit de bodem te onttrekken zodat op lange termijn meer waardevolle natuur kan gecreëerd worden.

Ook in het kader van ‘Zot van pAtrijs’ organiseert de Hooibeekhoeve in samenwerking met de Hubertusvereniging Vlaanderen een demonstratie waarbij maaipatronen worden getoond waarbij maaislachtoffers kunnen worden voorkomen. Ook het vee van de boer heeft er baat bij dat er geen kadavers van wild mee ingekuild worden. Deze demo zal op 13 juni om 10u50 langsheen de Geelsebaan 182 in Retie doorgaan. Bij slecht weer wordt uitgeweken naar woensdag 14 juni.

Ook de veldproeven zullen bezocht kunnen worden tijdens meerdere proefveldrondgangen.

Lees ook in Actueel

Milde melkaanvoer in Europa

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 20 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan nog steeds in dalende lijn. Op de GDT-veiling werd 27% minder product verkocht dan vorig jaar.
Meer artikelen bekijken