Startpagina Actueel

Duitse boerenorganisatie bezorgd over wolvenaanvallen

De Duitse boerenorganisatie DBV ziet het aantal aanvallen door wolven toenemen en spreekt van een ‘alarmsignaal’. “Het vee dat omkomt door aanvallen van wolven blijft dramatisch en exponentieel toenemen, in 2019 weer met 40 %”, zegt algemeen secretaris Bernhard Krüsken.

Leestijd : 1 min

Volgens het Documentatie- en Adviesbureau van de Bondstaat over het thema Wolf (DBBW), een Duits kenniscentrum over wilde wolven, werden in 2019 2.894 dieren verwond of gedood bij 887 aanvallen van wolven. Daaronder waren er ruim 2.500 schapen en geiten, maar ook runderen en paarden.

“Het is onaanvaardbaar dat deze voorspelbare evolutie op schouderophalen wordt onthaald door natuurbescherming”, zegt Krüsken. Hij eist dat werk wordt gemaakt van ernstig bestandsbeheer. Kritiek heeft Krüsken ook op de schademeldingen van de DBBW: die proberen de verantwoordelijkheid voor aanvallen door wolven af te schuiven op de veehouders en hun beschermende maatregelen als onvoldoende af te doen.

De wolf stierf in de negentiende eeuw uit in Duitsland. Maar rond de eeuwwisseling kwam hij vanuit het oosten weer het land binnen. Bij een gebrek aan natuurlijke vijanden is het aantal wolven de jongste 20 jaar sterk toegenomen.

Ook in ons land baart de toenemende wolpenpopulatie de landbouwers zowel als lokale burgers zorgen. In totaal zijn van 2018 tot nu met zekerheid 11 verschillende wolven in Vlaanderen geïdentificeerd volgens de codering van het internationaal wolfconsortium. Naast de gedode Naya, het wolvenpaar August en Noëlla en hun 4 jongen, passeerden er nog 4 geïdentificeerde zwervende wolven in Vlaanderen.

Belga/Anne Vandenbosch

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken